Jedi za jesenske dni

Piščančje prsi v solati z ajdovo kašo

Sestavine: 40 dag piščančjih prsi, 20 dag ajdove kaše, 10 dag na kocke narezanega paradižnika, 10 dag vloženih kumaric, 5 dag vloženih gobic, 10 dag šalotk v kisu, sesekljan česen in sesekljan drobnjak ali peteršilj, oljčno olje, balzamični kis, sol, poper.

Priprava: Ajdovo kašo skuhamo, oplaknemo, odcedimo in ohladimo. Piščančje prsi solimo, popopramo, jih opečemo na maščobi in ohladimo. Lahko vzamemo tudi prsi pečenega piščanca. Zelenjavo poljubno narežemo, primešamo oljčno olje, kis, tri četrt na kocke narezanih piščančjih prsi, sesekljan česen, peteršilj, sol in poper.

Na krožnike nadevamo dobro začinjeno solato, jo obložimo z v rožice zvitimi rezinami piščančjih prsi in poljubno dekoriramo.

Kremna juha z divjim rižem

Sestavine: 2 drobni čebuli, 6 jedilnih žlic margarine, 5 dag pirine moke, 0,75 l zelenjavne juhe, 20 dag divjega riža, 3 naribani korenčki, 1 skodelica sojinih rezancev, 3 kuhinjske žlice sesekljanih mandljev, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, pol dl belega vina.

Priprava: V posodi na margarini prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo moko in neprestano mešamo, da se ne naredijo mehurčki, nato zalijemo z juho. Dodamo divji riž, korenje, mandeljne in solimo ter popopramo. Kuhamo še nekaj minut. Na koncu dodamo še vino in zelenjavno začimbo ter juho še prevremo. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Tik pred serviranjem juhi dodamo kuhane sojine rezance in sesekljan peteršilj.

Krompirjevi štruklji z lanenimi semeni

Sestavine: 40 dag krompirja, 20 dag ostre moke, 7 dag pirinega zdroba, 6 dag margarine, 3 jajca.

Priprava: Krompir operemo in skuhamo v olupkih. Kuhanega olupimo in takoj pretlačimo skozi pasirko. Dodamo jajca in maščobo. Ohlajenemu krompirju dodamo še moko in zdrob, solimo, dodamo malo muškatnega oreščka in pognetemo v testo.

Nadev: 12 dag lanenih semen, 6 dag margarine, 3 jajca, 1 dl kisle smetane, sol, poper.

Priprava: Margarino raztopimo na vročem ognju. Dodamo laneno seme, nekoliko prepražimo, solimo, popopramo in dodamo jajca in kislo smetano. Testo razvaljamo ga premažemo z jajcem in nanj razporedimo pripravljen nadev. Testo zvijemo v štrukelj, ki ga nato zavijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo ga v vodi 30 minut. Odvisno od debeline štruklja. Kuhane narežemo na tretjine in prelijemo s kremno špinačo.

Kremna špinača: 20 dag špinače odtalimo. V kozici raztopimo 4 dag margarine, dodamo 2 sesekljana stroka česna in moko. Nekoliko prepražimo dodamo odtaljeno špinačo in premešamo. Nazadnje špinači dodamo po okusu kislo smetano, muškatni orešček, sol in poper.

Sojini zrezki na žaru v andaluzijski omaki

Sestavine: 8 sojinih zrezkov, pol dl sončničnega olja, 8 dag čebule, 2 stroka česna, sojina omaka po okusu, 1 žlica paradižnikove mezge, 1 konzerva džuveča.

Priprava: Namočene, prevrete in rahlo ožete zrezke dobro začinimo s sojino omako, strtim česnom, poprom, soljo in prelite z oljčnim oljem pustimo krajši čas, da se marinirajo. Zrezke spečemo na hitro na vročem žaru ali v ponvi, jih damo v kozico in prelijemo s pripravljeno omako ter dobro prevremo.

Omaka: Na maščobi ovenemo narezano čebulo, dodamo česen, paradižnikovo mezgo, nekoliko zalijemo z zelenjavno juho ter dodamo še džuveč iz konzerve. Omako dobro prevremo in začinimo. Poleg ponudimo slan krompir s sesekljanim drobnjakom in zeleno solato z naribanim tofujem.

Jogurtova strjenka

Sestavine: 5 dl jogurta, 5 dl rastlinske sladke smetane, 8 listov želatine, 12 dag rjavega sladkorja, 1 zavitek vanilina.

Priprava: K jogurtu primešamo namočeno, ožeto in nad soparo stopljeno želatino. Dodamo stepeno smetano, med katero smo vtepli vanilin sladkor. Vse skupaj s šibo rahlo umešamo. Kremo damo v z oljem na tanko namazane modele za puding. V hladilniku naj stoji vsaj dve uri, da se dobro strdi. Strjenko previdno zvrnemo na primerne krožnike in jo prelijemo s poljubnim sadnim sokom. Obložimo jo s svežim sadjem in dekoriramo z limonino meliso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 13. avgust 2019 / 10:05

Kamfest prebuja mesto

V Kamniku je v polnem teku festival Kamfest, ki bo z glasbeno-družabnimi prireditvami še ves teden animiral mestne ulice in trge.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 6. avgust 2019 / 13:46

Kmetje zahtevajo odstranitev volkov

Okoljski minister Simon Zajec je v petek obiskal tri območja, kjer se zadnje čase povečujejo napadi volka na drobnico. Mudil se je tudi na Cerkljanskem, težave z napadi zveri pa so mu razgrnili oškodo...

Nasveti / torek, 6. avgust 2019 / 13:43

Borovnice za malico

Da so borovnice zares široko uporabne, kaže število okusnih jedi, ki jih lahko iz njih pripravimo. Med drugim so odlična popestritev malice v bananinem kruhu ali hrustljavem borovničevem prigrizku....

Razvedrilo / torek, 6. avgust 2019 / 13:41

Jazzva osvojila tretje mesto

V soboto, 3. avgusta 2019, se je v Göteborgu na Švedskem mednarodnega tekmovanja ljubiteljskih pevskih zborov Evrovizijski zbor leta udeležila tudi Slovenija. Zastopala nas je vokalna a cappella sk...

Kamnik / torek, 6. avgust 2019 / 13:35

Fotografski natečaj Poletje v Kamniku

Kamnik – Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik na svojih družabnih omrežjih organizira fotografski natečaj za najlepšo fotografijo poletja v Kamniku.

Izleti GG / torek, 6. avgust 2019 / 13:35

Izjemni razgledi

Kot smo imeli priložnost videti, potnikom ladje MSC Musica ni dolgčas. Nihče ni lačen, še manj žejen. Za zabavo je na ladji kar nekaj možnosti, kdor ne more brez obiska fitnesa, je na volj...