Jedi za poletne dni

Kmečka solata

Sestavine: 1 glava zelene solate, 20 dag kumar, 4 drobni paradižniki, 20 dag zelene paprike, 10 dag čebule, črne olive, 2 žlici balzamičnega kisa, 2 žlici oljčnega olja, žlica sveže sesekljanih zelišč (bazilika, peteršilj, drobnjak, pehtran), poper, sol, 12 dag pustega ovčjega sira.

Priprava: Solato očistimo, operemo, dobro odcedimo in natrgamo ali narežemo na liste. Kumare operemo, tanko olupimo, razpolovimo po dolžini in narežemo na koščke. Paradižnik operemo, zrežemo na četrtine, papriko prav tako operemo in razpolovimo, odstranimo semenje, ter bela rebra in zrežemo na rezance. Čebulo olupimo in zrežemo na kolobarje. Olive izkoščičimo. Kis, gorčico, olje, zelišča, sol in poper zmešamo v skledi. Solato, kumare, papriko in paradižnik previdno zmešamo, potresemo s poprom in dodamo olive. Prelijemo z omako, ovčji sir zdrobimo in potresemo po solati.

Grška solata na solatnih listih

Sestavine: 8 paradižnikov, 2 solatni kumari, 20 dag črnih oliv, 40 dag ovčjega sira, 2 stroka česna, 8 listov zelene solate, limonov sok.

Marinada: pol dl oljčnega olja, pol dl razredčenega vinskega kisa, sol, poper, 3 žličke origana.

Priprava: Paradižnike operemo, jih na hitro potopimo v vrelo vodo, nato jih olupimo in narežemo na osmine. Kumare temeljito operemo, razpolovimo in narežemo na tanke rezine. Česen olupimo in zelo drobno sesekljamo. Sestavine damo v skledo in dobro premešamo. Sir narežemo na kocke. Zeleno solato operemo, očistimo in razdelimo na liste. Solatni krožnik obložimo s solatnimi listi, pokapljamo jih z malo limonovega soka. Oljčno olje gladko zmešamo s kisom, soljo, poprom in origanom. Paradižnike in kumare previdno premešamo s sirom, olivami in prelijemo z marinado, nadevamo na solatne liste in ponudimo.

Vinska juha z grozdjem

Sestavine: 6 šalotk, 6 dag masla, 1 feferon, 2 žlički kurkume, 80 dag grozdja, 2 rezini belega kruha, 2 stroka česna, 1 šop peteršilja, 5 dl belega vina, 8 dl goveje juhe, 2 rumenjaka, limonina lupina.

Priprava: Šalotke očistimo, narežemo na drobne kocke in na maslu blago podušimo do mehkega. Feferon očistimo, narežemo na kocke in dodamo k šalotkam. Zalijemo z vinom in govejo juho. Primešamo kurkumo in pokrito kuhamo na blagem ognju približno 10 minut. Grozdne jagode razpolovimo in odstranimo koščice. Rezine belega kruha narežemo na drobne kocke in na preostalem maslu opečemo svetlo rjave barve. Dodamo stisnjen česen. Iz lonca zajamemo zajemalko juhe v njej razžvrkljamo rumenjak in med mešanjem vlijemo nazaj v juho. Juhe ne kuhamo več, da se rumenjak ne sesiri. Grozdne jagode stresemo v juho in začinimo z muškatnim oreščkom, soljo, poprom in nastrgano limonino lupino. Juho nalijemo v globoke krožnike ali skodelice, potresemo z praženimi kruhovimi kockami in takoj ponudimo.

Kaneloni s perutninskim nadevom

Sestavine za testo za palačinke: 2,5 dl mleka, 3 jajca, mehka moka po potrebi, sol, 3 žlice olja;

Paniranje: 2 jajci, 10 dag mehke moke, 10 dag drobtin, olje za cvrtje.

Nadev: 10 dag čebule, 4 dag maščobe, 40 dag perutnine, 10 dag blitve ali špinače, poper, sol, juha za zalivanje.

Priprava: Iz sestavin naredimo testo za palačinke. Pustimo ga nekaj časa počivati. Nato spečemo tanke palačinke, ki jih nadevamo s pripravljenim nadevom.

Nadev: Perutnino očistimo, razkoščičimo in narežemo na kocke, nato jo damo kuhat skupaj z blitvo, ki smo jo prav tako narezali na kocke. Ko se kuha, vse skupaj precedimo ter sesekljamo na drobno. S tem nadevamo palačinke in jih zvijemo v kanelone – sarmice. Nato jih dunajsko paniramo in v vročem olju ocvremo. Poleg ponudimo drobnjakovo omako.

Drobnjakova omaka: Skuhamo 2 jajci, 10 dag krompirja in vse skupaj sesekljamo, dodamo pol dl olja, blagega kisa po okusu sol, poper, ščep sladkorja in šopek drobnjaka. Vse sestavine zmešamo in ponudimo.

File mignon po ameriško

Sestavine: 80 dag očiščenega govejega fileja, žlico gorčice, sol, poper, 6 dag maščobe, 3 dl osnovne omake, 5 dag olja, pol dl rdečega vina, worchestrska omaka, 5 drobnih paradižnikov, 8 listov prekajene slanine, 2 jajci, 4 rezine kruha za kruton.

Priprava: Iz konice govejega fileja narežemo 12 mignonov (3 kose na osebo), jih solimo, popramo in namažemo z gorčico ter pokapljamo z oljem. Mariniramo jih pol ure. Medtem narežemo kruh za krutone, jih pariško ocvremo (moka, jajca). V ponvi segrejemo maščobo, na njej opečemo mignone po angleško (v notranjosti naj bodo še rožnate barve). Pečene damo nad soparo, da se ne ohladijo. Maščobi, ki je ostala od pečenja, vlijemo osnovno rjavo omako, dodamo še vino, worchestersko omako in prevremo. Sveže paradižnike prerežemo počez na pol, jih pokapljamo z oljem in v pečici ali na žaru opečemo. Slanino narežemo na tanke rezine ali pahljače ter jih opečemo. Ocvrte kruhove rezine damo na ploščo, na vsakega damo angleško pečen mignon in jih prelijemo z omako. Ob vsaki mignon položimo še opečen paradižnik in ga okrasimo z zvito slanino, ki jo potresemo s sesekljanim peteršiljem. Kot prilogo ponudimo še mešano zelenjavo z gobicami.

Mešana zelenjava z gobicami: Bučke, svežo papriko, gobice narežemo poljubno na kocke in spečemo na žaru, prelijemo z nekaj kapljami orehovega olja. Poleg ponudimo sestavljeno solato s koruzo.

Vanilijeva šarlota

Sestavine: 6 jajc, 12 dag sladkorja v rumenjake, 4 dl mleka, 18 dag sladkorja v beljake, 8 listov želatine, pol l sladke smetane, 6 dag čokolade, jagodni koncentrat, 10 dag sekanih orehov, pol kg jagod.

Priprava: Rumenjake ločimo od beljakov in jih umešamo s sladkorjem, dodamo vanilin sladkor, rum, maraskino in postavimo nad soparo ter stepamo, da se krema zgosti. Odstavimo, dodamo namočeno in ožeto želatino. Kremo ohladimo, dodamo tolčeno sladko smetano in beljake, v katere smo vtepli preostali sladkor. Umešano kremo razdelimo na tri dele. V eno damo raztopljeno čokolado, v drugo damo jagodni koncentrat in tretjo pustimo kot vanilijevo. Jagode operemo in narežemo na krhlje. Orehe sesekljamo. Model za šarloto namažemo z oljem. Začnemo s pripravo šarlote. V model nalijemo ob strani eno kremo, nato na drugo stran drugo kremo in še tretjo kremo. Dodamo nasekane orehe, narezane jagode in ponovimo s kremo do konca. Šarloto postavimo v hladilnik za nekaj ur. Nato jo potopimo v vrelo vodo za nekaj sekund in hitro obrnemo na krožnik. Okrasimo jo s sladko smetano in jagodami, ki jih lahko nekoliko pomočimo v raztopljeno čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / petek, 1. julij 2011 / 07:00

Pokljuka združila slovenske upokojence

Opoldne se je v pozdravnem nagovoru upokojencem za njihov prispevek v družbi zahvalil predsednik države Danilo Türk.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Anketa: Priložnost za navezavo stikov

Tretji zaposlitveni sejem na Bledu je bil odlično obiskan. Lahko bi bil še bolj, če bi se na njem predstavilo več obiskovalcev, so nam povedali anketiranci. Vprašali smo jih tudi, ali je sejem prava o...

Prosti čas / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Seks v mestu

Tokrat drugič. Lepe ženske, še lepši hotel v Abu Dabiju in seveda, krasne obleke. Kdo še potrebuje slavni Fashion Week v New Yorku, ko imamo ´seks v mestu´?

Prosti čas / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Gori mi stanovanje. Sem v nekem bloku. To ni moj RESNIČNI dom. A v sanjah je. Zunaj tega bloka se zelo kadi, vidim dim, ki se vali v nebo, ne vidim pa točno ognja. Iščem gasilni aparat in na...

Kultura / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Marku Aljančiču v spomin

V galeriji Prešernove hiše je na ogled spominska razstava fotografij Marka Aljančiča (1933-2007).

Šport / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Jubilej ŠD Tabor Žiri

Žiri - Športno društvo Tabor Žiri je pripravilo slovesnost ob praznovanju petdesete obletnice ustanovitve. Je eno prvih šolskih športnih društev v Sloveniji. Obletnico so zaznamovali z odp...