Bučke

Buče spadajo v eno najstarejših vrst plodovk na svetu. Izvirajo iz Srednje in Južne Amerike, kjer so jih Indijanci gojili že v pradavnini.

Danes so bučke med bučevkami najbolj priljubljene. V trgovinah jih je vedno dovolj in le nekaj sadik v vrtu zagotavlja obilen pridelek. Kar se tiče nakupa, videz pove vse: biti morajo trde, ne nagubane, njihova površina pa se mora svetiti. Najboljše so seveda tiste povsem sveže iz domačega vrta, za oboje pa drži, da manjše, kot so, tem boljše so. Hranimo jih v plastični vrečki ter v hladilniku, vendar redko več kakor en teden, lahko pa jih tudi naribamo in zamrznemo ter takšne uporabimo za kakšno juho. Ni jih treba niti lupiti niti odstranjevati semen, samo umijemo jih in obrežemo in že jih lahko uživamo surove ali pa jih kuhamo ali pečemo. Bučke so najokusnejše, kadar so plodovi drobni, dolgi deset do dvajset centimetrov in nimajo razvite semenske zasnove. Take plodove dušimo, lahko jih pripravljamo v solatah (kuhane in narezane na kolobarje) ali pa jih skupaj z drugo zelenjavo pripravimo v okusnih juhah (mineštrah). Koristno lahko uporabimo tudi cvetove, ki jih paniramo, polnimo, pečemo ali dušimo.

Paradižnikova solata z bučkami

Potrebujemo: 40 dag svežega paradižnika, 30 dag majhnih bučk, 3 žlice oljčnega olja, 3 žlice balzamičnega kisa, sol, sveže mlet poper.

Paradižnike narežite na krhlje, bučke narežite na tanke kolobarje, začinite z oljčnim oljem, balzamičnim kisom, soljo in poprom. Vse skupaj narahlo premešajte in pustite stati eno uro v marinadi ter nato postrezite. Če ne marate surovih bučk, jih lahko tudi spečete ter ohladite in takšne primešate solati.

Enolončnica z bučkami

Potrebujemo: 2 čebuli, 4 bučke, 3 žlice oljčnega olja, 50 dag na kocke narezane teletine, 1 l mesne juhe ali vode, 1 dl belega vina, sol, sveže mlet poper, šopek kopra.

Čebulo sesekljajte in jo prepražite na oljčnem olju, dodajte na kocke narezano teletino in vse skupaj dobro spražite. Dodajte na kocke narezane bučke, prelijte mesno juho ali vodo, vino ter solite in popoprajte po okusu. Kuhajte kakih dvajset minut, potresite z dobro sesekljanim koprom in postrezite. Poleg se zelo dobro poda v juhi skuhan riž.

Bučke s krompirjem iz pečice

Potrebujemo: 60 dag bučk, 40 dag mladega krompirja, 1 večjo čebulo, 1 rdečo papriko, 40 dag paradižnika, 3 stroke česna, 1dl oljčnega olja, 1 dl vroče vode, 1 žličko sesekljanega svežega origana, 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja, sol, sveže mleti poper.

Bučke operite, jih narežite na kolobarje in jih dajte v velik pekač. Dodajte opran in na kocke narezan krompir, na trakove narezano čebulo in na kocke narezano papriko ter paradižnik. Začinite s sesekljanim česnom, origanom ter soljo in poprom. Dobro premešajte ter prelijte z oljčnim oljem in vročo vodo. Mešanico enakomerno razporedite in postavite v na 190 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite eno uro. Vzemite iz pečice, primešajte peteršilj in po potrebi še malo vode. Postavite nazaj v pečico in pecite še deset minut pri 200 stopinjah Celzija, da se bo krompir lepo zapekel.

Široki rezanci z bučkami

Potrebujemo: 5 žlic oljčnega olja, 5 majhnih bučk skupaj s cvetovi, 3 sesekljane stroke česna, 1 dl mesne juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol, sveže mlet poper, 30 dag širokih rezancev.

V večji posodi na oljčnem olju prepražite na kocke narezane bučke skupaj s cvetovi. Dodajte sesekljan česen ter zalijte z mesno juho in sladko smetano. Začinite s soljo in poprom ter dobro prevrite. Primešajte skuhane in odcejene široke rezance, dobro premešajte, prevrite in postrezite z naribanim parmezanom.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / četrtek, 24. junij 2021 / 23:57

Upokojenci bodo kolesarili

Naklo – Društvo upokojencev Naklo že nekaj let v počastitev občinskega praznika in na dan dneva državnosti organizira kolesarjenje po občini. V petek, 25. junija, bo ta prireditev drugačna in števi...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Prva planiška zmaga Shlierenzauerju

Zmagovalec petkove popoldanske tekme v Planici je Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je v prvi seriji s skokom 232,5 metra postavil svoj osebni rekord in najdaljšo daljavo letošnje Planice. Najboljši...

Kronika / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Tudi drugič pogojna kazen

Nekdanja homeopatinja Darja Eržen je bila tudi v ponovljenem sojenju zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti obsojena na osem mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let.

Kronika / petek, 14. marec 2008 / 07:00

V Planico zgodaj in brez pijače

Ob letošnjem največjem športnem dogodku v Sloveniji, poletih v Planici, bo za varnost skrbelo kar 125 rediteljev in varnostnikov, na prizorišču pa bodo poostrili nadzor nad pijančevanjem.

Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Gledalci mi dajejo energijo

Tako ob letošnjih planiških tekmah pravi slovenski rekorder Robert Kranjec, ki si pod Poncami želi veliko navijačev in dobre razmere za dolge in varne skoke.

Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Gorenje močnejše od Knauf Insulation

Škofja Loka - V 1. A rokometni ligi za moške je ekipa Knauf Insulation v sredo gostila Gorenje in pričakovano izgubila z 18 : 23. Rokometašice Škofje Loke KSI v 1. A ligi jutri g...