Na 35. svetovnem prvenstvu v pripravi klasičnih koktajlov v Berlinu je barman Miro Petrevčič v pripravi klasičnega koktajla, ki ga je poimenoval Piranski zaliv, osvojil drugo mesto. (Foto: Tina Dokl)

Drugo mesto za Piranski zaliv

Slovenska šestčlanska delegacija Društva barmanov Slovenije je v začetku avgusta na 58. svetovni kongres barmanov, 35. svetovno prvenstvo v pripravi klasičnih koktajlov in 10. svetovno prvenstvo v atraktivni pripravi koktajlov odhajala v Berlin dobro razpoložena, vrnili pa so se s super novico: v pripravi klasičnih koktajlov je 43-letni barman Miro Petrevčič iz blejskega Grand Hotela Toplice osvojil drugo mesto.

Miro Petrevčič je doma na Kokrici pri Kranju in je že 24 let zaposlen v Grand hotelu Toplice na Bledu. Začel je kot natakar, leta 1994 opravil barmanski tečaj, že naslednje leto pa je na tekmovanju za pokal Bleda osvojil tretje mesto v kategoriji sladkih koktajlov, kar je bila dobra popotnica za naprej in željo po še kakšnem uspehu. Z letošnjim long drink koktajlom Piranski zaliv, v katerem se prelivajo okusi melone z ananasom in kokosom (lahko tudi obratno), je osvojil odlično drugo mesto v kategoriji klasičnih koktajlov. Prepričal je tako komisijo, ki je opazovala pripravo pijače, kot tudi zahtevne preizkuševalce, ki so ocenjevali videz, aromo in okus koktajla. V njegovi kategoriji je slavil Slovak Vladimir Banak, tretja pa je bila Čehinja Šarka Janova. Naš drugi slovenski barman – tekmovalec, Rok Dobnikar (Gostilna Dobnikar) je v atraktivni pripravi koktajlov pristal na 25. mestu, njegov Pat & Mat pa je bil peti.

Miro je po vrnitvi iz Berlina povedal, da so občutki izjemni, uvrstitev v finale pa uresničena tiha želja. Naslov bo poskušal čim bolje uveljaviti, koktajl Piranski zaliv (ime je dobil malce zato, ker barmani težko najdejo že neoddana imena za svoje koktajle, ideja se je pač porodila v danem trenutku, ime pa se veže tudi na Slovenijo kot deželo) bo primerno predstavljen, najverjetneje pa ga boste lahko v prihodnosti okušali v vseh Sava Hotelih na Bledu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 29. junij 2011 / 07:00

Najtežji in najlepši kolesarski maraton - Alpe Scott

Najlepši in najtežji kolesarski maraton v Sloveniji je Alpe Scott. Tak odgovor boste dobili od vsakega rekreativnega kolesarja, ki se udeležuje kolesarskih prireditev. Če vprašate tiste, ki se po...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Okusi Mediterana v restavraciji Galerija Dali

Gaspačo s škampi – hladna paradižnikova juha tradicionalna španska jed za 4 osebe: 1 kg par...

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Soba za babico

V nekdanji otroški sobici je nastala soba za babico.

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Sami poskrbimo za varen dom

Za boljšo varnost svojega doma lahko veliko naredimo sami, z nekaj denarja pa lahko stanovanje ali hiša postane prava trdnjava.

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Netipični gležnar

Jeseni se ob ozko oprijetih kavbojkah, francosko krojenih balonarjih in širokih paletah majic, na žensko nogo vrača tako imenovani netipični gležnar, škorenjc, ki sega do gležnjev ali preprosto rečeno...

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Škarje, platno in sponke

V portoroškem večeru je modni ustvarjalec predstavil idejo o kreativnosti občinstva. Za obleko sta včasih dovolj le blago in sponke. Pa nekaj domišljije.