Na 35. svetovnem prvenstvu v pripravi klasičnih koktajlov v Berlinu je barman Miro Petrevčič v pripravi klasičnega koktajla, ki ga je poimenoval Piranski zaliv, osvojil drugo mesto. (Foto: Tina Dokl)

Drugo mesto za Piranski zaliv

Slovenska šestčlanska delegacija Društva barmanov Slovenije je v začetku avgusta na 58. svetovni kongres barmanov, 35. svetovno prvenstvo v pripravi klasičnih koktajlov in 10. svetovno prvenstvo v atraktivni pripravi koktajlov odhajala v Berlin dobro razpoložena, vrnili pa so se s super novico: v pripravi klasičnih koktajlov je 43-letni barman Miro Petrevčič iz blejskega Grand Hotela Toplice osvojil drugo mesto.

Miro Petrevčič je doma na Kokrici pri Kranju in je že 24 let zaposlen v Grand hotelu Toplice na Bledu. Začel je kot natakar, leta 1994 opravil barmanski tečaj, že naslednje leto pa je na tekmovanju za pokal Bleda osvojil tretje mesto v kategoriji sladkih koktajlov, kar je bila dobra popotnica za naprej in željo po še kakšnem uspehu. Z letošnjim long drink koktajlom Piranski zaliv, v katerem se prelivajo okusi melone z ananasom in kokosom (lahko tudi obratno), je osvojil odlično drugo mesto v kategoriji klasičnih koktajlov. Prepričal je tako komisijo, ki je opazovala pripravo pijače, kot tudi zahtevne preizkuševalce, ki so ocenjevali videz, aromo in okus koktajla. V njegovi kategoriji je slavil Slovak Vladimir Banak, tretja pa je bila Čehinja Šarka Janova. Naš drugi slovenski barman – tekmovalec, Rok Dobnikar (Gostilna Dobnikar) je v atraktivni pripravi koktajlov pristal na 25. mestu, njegov Pat & Mat pa je bil peti.

Miro je po vrnitvi iz Berlina povedal, da so občutki izjemni, uvrstitev v finale pa uresničena tiha želja. Naslov bo poskušal čim bolje uveljaviti, koktajl Piranski zaliv (ime je dobil malce zato, ker barmani težko najdejo že neoddana imena za svoje koktajle, ideja se je pač porodila v danem trenutku, ime pa se veže tudi na Slovenijo kot deželo) bo primerno predstavljen, najverjetneje pa ga boste lahko v prihodnosti okušali v vseh Sava Hotelih na Bledu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 28. februar 2017 / 08:30

Za AIK banko ni več ovir

Banka Slovenije je prejšnji torek izdala srbski AIK banki dovoljenje za povečanje lastniškega deleža v Gorenjski banki nad petdeset odstotkov.

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 12. oktober 2017 / 17:26

Odprli cesto v Praprotni Polici

V Praprotni Polici so v soboto odprli trikilometrski odsek ceste od Velesovega do obvoznice mimo letališča.

Radovljica / četrtek, 12. oktober 2017 / 17:20

Uršič na čelu Karitas

Slovenski škofje so imenovali novega generalnega tajnika Slovenske karitas. Radovljičan Cveto Uršič bo petletni mandat začel tretjega januarja.

Razvedrilo / četrtek, 12. oktober 2017 / 17:17

Zabaven konec tedna na komendskem sejmu

Sejem v Komendi je tudi letos postregel s pestrim narodno-zabavnim programom, ki je tudi tokrat privabil številne zabave željne obiskovalce.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 12. oktober 2017 / 17:15

Mladi so se izkazali

Na letošnjem 47. srečanju gorenjskih turističnih delavcev so se člani gorenjskih turističnih društev zbrali v Poljanski dolini, kjer so si ogledali nekatere tamkajšnje znamenitosti, vsakoletna srečanj...

Šport / četrtek, 12. oktober 2017 / 17:13

V četrtem finalu padel s konja

Najboljši slovenski telovadec Sašo Bertoncelj je na svetovnem prvenstvu v Kanadi na konju z ročaji osvojil osmo mesto.