Žito od njive do "košte"
Na kmečkem prazniku v Bašlju so zavrteli kolo zgodovine nazaj in spet mlatili s cepci, pognali gepl, škuporeznico in pajkl ...
Bašelj – Turistično društvo Bašelj je v nedeljo pripravilo tradicionalno, že 24. turistično etnografsko prireditev Kmečki praznik pod Storžičem, na kateri so tokrat prikazali, kakšna je bila nekdaj pot žita od njive do »košte« (skrinje). Kot je povedal Franci Lombar, ki je povezoval program, so nekdaj na vsaki kmetiji v Bašlju pridelovali tudi žito. Ko so ga še želi s kosami, so snope z vozom vojtrnikom vozili v kozolec na sušenje. Sredi avgusta je bila mlačev. Mlatiči so s cepci tolkli po klasju, ponekod so ga tudi »pauhali« (s snopom so udarjali večinoma kar po podnih vratih). Kasneje so se pojavile mlatilnice, ki so za pogon uporabljale gepl na volovsko ali konjsko vprego. Preden so žitno zrnje dali v »košte«, skrinje, so ga očistili z reto, pajklnom in sitom. Pozimi so žitno slamo zrezali s škuporeznico v »škupo«, s katero so krmili živino.
Številni obiskovalci kmečkega praznika so lahko videli »v obratovanju« Španov gepl in škuporeznico, Cucovo mlatilnico, Sneščev pajkl (letnik 1891), Tončev voz »vojtrnek« … Stara kmečka opravila in običaje so jim predstavili Ambrož, Korel, Tine in Marjeta Rakovec ter Franci in Slavko Roblek, konja za gepl je dal Simon Ferlan, veliko zanimivega o tem je povedal tudi Franc Košnjek - Medetov s Spodnje Bele, ki je med drugim poudaril, da so bili ljudje nekdaj kljub napornemu ročnemu delu bolj zadovoljni, kot so danes.