Jedi za poletne dni

Nadevane perutninske prsi

Sestavine: 40 dag zmletih perutninskih prsi, 8 dag gnjati, 8 dag prekajenega in kuhanega jezika, 1 perutninske prsi, 15 dag teletine, 6 dag korenčka, 6 dag rdeče sveže paprike, 1 dl sladke smetane, 5 dag pistacij, 3 dag graha, sol, poper, muškatni orešček, vejica rožmarina, bazilika po okusu, malo konjaka.

Priprava: Perutninske prsi potolčemo v obliki pravokotnika. Perutninske prsi in teletino večkrat zmeljemo, dodamo na kocke narezano gnjat in jezik, korenje, papriko in grah ter očiščene pistacije, začinimo in dodamo sladko smetano. Dodamo še dva rumenjaka, malo konjaka in dobro zmešamo. S pripravljeno mesno mešanico nadevamo perutninske prsi, jih zvijemo v rulado, zavijemo v alufolijo in damo kuhat v slano vodo. Kuhamo jih 30 minut. Galantin v vodi ohlajamo čez noč. Naslednji dan ga dekorativno narežemo in naložimo na ploščo ali krožnik. Dekoriramo s sadjem. Poleg ponudimo eno izmed hladnih solat in cumberland omako.

Cumberland omaka: Brusnice v cedilki spasiramo, dodamo ribezov žele, nekaj rdečega vina, sol, poper, sok ene pomaranče, malo gorčice in nastrgan hren. Omaki lahko dodamo nekaj na rezance narezanih pomarančnih olupkov.

Beluševa smetanova juha

Sestavine: 1 kg belušev, 8 dag masla ali margarine, 10 dag mehke moke, 1,5 l beluševe vode, 1 l kostne juhe, 2 dl kisle smetane, muškatni orešek, sol, poper.

Priprava: Beluše operemo in olupimo. Vršičke vzamemo za jušni vložek. Ostale dele najprej skuhamo v slanem kropu in nato pretlačimo. Pretlačene beluše damo v juho z beluševo vodo. Naredimo prežganje in juho vežemo. Vršičke kuhamo posebej, da ne razpadejo. Juho začinimo, s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Nazadnje dodamo še limonin sok in z vodo razredčeno kislo smetano.

Sirovi štruklju po poljsko

Sestavine za vlečeno testo: 30 dag namenske moke, 1 jajce, mlačna okisana in slana voda po potrebi.

Priprava testa: Iz naštetih sestavin naredimo vlečeno testo, ga oblikujemo v hlebčke in jih premažemo z oljem. Tako pripravljeno testo se bo lepše vleklo in se ne bo trgalo. Spočito testo razvaljamo na pomokanem prtu. Robove odrežemo, testo namažemo z maščobo in nato s pripravljenem nadevom in zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga v alufolijo, ki jo namažemo z oljem in potresemo s presejanimi drobtinami. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane odvijemo in razrežemo. Prelijemo jih z na maslu prepraženimi drobtinami.

Priprava nadeva: 40 dag skute, 2 dl kisle smetane, 2 jajci, 8 dag margarine, 8 dag drobtin, 12 dag kruha, sol, poper. Skuti primešamo jajci, na kocke narezan svež bel kruh. Nadev po okusu začinimo. Nekaj maščobe razpustimo in pokapamo po razvaljanem testu. Dve tretjini testa namažemo s pripravljenim nadevom. Testo zvijemo v štrukelj.

Piščanek z orehi

Sestavine: 1 kg težak piščanec, sol, poper, vejica peteršilja, 1 dl vode, 50 dag očiščenih orehovih jedrc, 4 dag masla ali margarine, 2 dag moke, 5 drobno naribanega česna.

Priprava: Očiščenega in opranega ter osušenega piščanca solimo, popramo, ga položimo v ognjevarno posodo, dodamo vodo, pokrijemo in v pečici pečemo 50 minut. Pečenega piščanca razrežemo na 8 delov, ga damo v ognjevarno posodo. Maščobo in moko prepražimo, dodamo mlete orehe, sesekljan česen in omako od pečenega piščanca. Tako pripravljeno omako dobro prevremo in prelijemo po piščancu. Jed postavimo za kratek čas v pečico in jo še vročo ponudimo. Poleg piščanca ponudimo pečen krompir in zelenjavo po dunajsko.

Zelenjava po dunajsko: V slan krop stresemo očiščeno in oprano zelenjavo (grah, korenje, cvetača, sveža špinača, brokoli). Vode sme biti v posodi, da pokrije zelenjavo. Skuhamo jo do tri četrt. Posebej na maslu ali margarini prepražimo moko, prilijemo juho ali vodo, da se prežganje razkuha in ga vlijemo po odcejeni in kuhani zelenjavi. Kuhamo še najmanj 10 minut. Nazadnje dodamo še limonov sok, malo sladkorja in sesekljanega peteršilja. Jed izboljšamo še s kislo smetano razredčeno z vodo.

Zapečeni listi

Sestavine: 1 zavitek vlečenega testa, pol l stepene sladke smetane, 20 dag gozdnih sadežev, 10 dag sladkorja v prahu, 1 žlica maraskina, 8 dag jagod, sladkor v prahu za potresanje.

Priprava: Vlečeno testo zrežemo z gladkim izdolbačem (8 cm) na 18 kosov. Pekač namažemo maslom, položimo izrezane liste in znova premažemo z maslom. Spečemo v segreti pečici. Gozdne sadeže očistimo, operemo in narežemo na male kocke ter jih posladkamo s sladkorjem v prahu. Jagodno marmelado in maraskino zmešamo. V hladilniku naj stoji 3 ure. Smetano stepemo in nabrizgamo po gozdnih sadežih. Na vsak pečeni list damo najprej smetano in nato gozdne sadeže, dodamo naslednji list in to naredimo trikrat. Na vrhu mora biti pečeni list, ki ga s sladkorjem v prahu tudi posladkamo. Poleg damo nekoliko mariniranih gozdnih sadežev in prelijemo z jagodno omako.

Jagodna omaka: Jagode pretlačimo. V 1 dl vina in limonov sok, zamešamo sladkor in nekoliko jedilnega škroba, skuhamo ter ohladimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 30. junij 2011 / 07:00

Kolesarji po občini Naklo

Tradicionalne prireditve se je udeležilo nad šestdeset kolesark in kolesarjev.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 4. december 2007 / 07:00

Praznično za jubilej šole

Strahinj - V Biotehniškem centru Naklo – Srednja šola je do 9. decembra na ogled 6. mednarodna božično-novoletna razstava. Minuli petek so jo odprli s koncertom cerkvenega zbora...

Gospodarstvo / torek, 4. december 2007 / 07:00

Vloga za olajšave

Davčna uprava poziva dohodninske zavezance, da do 31. januarja prihodnje leto oddajo vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.

Medvode / torek, 4. december 2007 / 07:00

Košnja v Zbiljskem jezeru

Občina Medvode in Savske elektrarne Ljubljana so kupile dobrih 212 tisoč evrov vredno plovilo, ki bo poleti odstranjevalo vodno rastlinje iz Zbiljskega jezera.

Kranj / torek, 4. december 2007 / 07:00

Čas za preseganje zamer

Na predvečer občinskega praznika so v Prešernovem gledališču pripravili slavnostno akademijo.

Kultura / torek, 4. december 2007 / 07:00

Velik dogodek, knjige za vse

V avli Mestne občine Kranj je bila v petek odprta razstava z naslovom Ko pride knjižnična ura. Avtor Lucijan Adam jo je postavil ob 100-letnici javne ljudske knjižnice v Kranju.