Leon Palčič, oskrbnik Prešernove koče na Stolu

Po osvežitev na Stol

V vročih poletnih dneh je v hribih veliko planincev, Stol, ki je z 2.236 metri najvišji vrh Karavank, pa ni pri tem nobena izjema.

Stol - V letošnji sezoni se je na Stol zaradi slabega junijskega vremena povzpelo nekoliko manj planincev kot običajno. Do konca minulega tedna jih je bilo 1.300, kar je 300 manj kot v enakem obdobju lani, je povedal Leon Palčič iz Mošenj, že šesto leto oskrbnik Prešernove koče na Stolu. V povprečni sezoni sicer naštejejo okoli tri tisoč obiskovalcev. Največ pohodnikov se proti vrhu poda po strmejši, Žirovniški poti, nekateri pa tudi po poti čez Zabreško planino, ki jo poznana tudi kot konjska pot, saj so po njej še pred dvanajstimi leti na vrh s konji tovorili hrano in druge stvari.

Med pohodniki je tudi precej tujcev. »Največ je Avstrijcev, ki pridejo po avstrijski plezalni poti, vračajo pa se običajno po melišču proti Zelenici in potem na Celovško kočo,« je razložil Palčič. Kot opaža, je večina planincev primerno opremljena: »Le turisti, ki letujejo na Bledu, na primer Angleži in Nizozemci, včasih pridejo na vrh Stola v nekih čudnih 'supergah'. Zanimivo je, da v koči popijejo kakav. Nekaj časa smo jih čudno gledali, potem pa smo jim ga začeli pripravljati.«

Pa v Prešernovi koči, s katero upravlja Planinsko društvo Javornik–Koroška Bela, čutijo tudi vpliv recesije? »Predvsem slovenski planinci, ki so na Stolu prvič, imajo vso hrano s seboj. Pri kasnejših vzponih je nato ponavadi ne prinašajo več s seboj, saj vedo, da je tu dobra hrana. Pivo je drago, pri nas stane 3,5 evra, a v Portorožu bi zanj dali štiri evre, s to razliko, da ga tja pripeljejo s tovornjakom, k nam pa s helikopterjem, pri čemer vsak na vrh pripeljan kilogram stane evro,« je razložil Palčič. Pri številu nočitev recesije ne opazijo. »Na voljo imamo 45 ležišč, doslej pa smo zabeležili okoli 130 nočitev, medtem ko smo jih lani našteli 400. A je bilo v letošnji sezoni precej slabega vremena, zato upam, da bomo avgusta še kaj nadoknadili. Nenazadnje je koča odprta še do 20. septembra, obratovati pa smo začeli 6. junija.«

V vročih poletnih dneh številni pohodniki v hribih iščejo osvežitev, čeprav se je za pot do vrha treba pošteno preznojiti. Na Stolu so najvišjo letošnjo temperaturo izmerili minuli teden, ko se je živo srebro povzpelo do šestnajst stopinj Celzija, kar je še enkrat manj kot v dolini. »Najvišja lanska temperatura je bila trinajst stopinj Celzija, jutranje temperature pa, v vseh letih, odkar sva z ženo tukaj, še nikdar niso presegle šest Stopinj Celzija. Stol ima posebno lego, je na prepihu,« je še pojasnil Palčič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 4. november 2021 / 09:18

Osrčje Karnije 

Monte Chiavals (2098 m n. m.) – Karnijske Alpe, drugič. Gora v njihovem osrednjem delu, skrita v dolini Val Alba. Razglednik, kjer se rojevajo nove ideje. Ideje za prihodnost. Pot mimo ostalin prve sv...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 14. oktober 2014 / 13:15

Letalo strmoglavilo le za vajo

Okoli 310 pripadnikov različnih služb se je v soboto na Štefanji Gori urilo v posredovanju ob velikih letalskih nesrečah. Vse, tudi zdravniško službo, je presenetila potnica, obolela z ebolo.

Razvedrilo / torek, 14. oktober 2014 / 12:27

Večdnevna Dobrna

Neokrnjena narava, termalna voda, bogata kulturna dediščina in čist zrak. Vse to je Dobrna, ki leži na nadmorski višini 375 metrov v severnem delu Celjske kotline med obronki Paškega Kozjaka in Pohorj...

GG Plus / torek, 14. oktober 2014 / 12:23

Frančiškovanje

Pretekli vikend je bilo veliko poklicanih in veliko izvoljenih, zlasti v nedeljo, ko smo izvolili celo množico županov in občinskih svetnikov. A glavna kadrovska novica nas je dosegla že d...

GG Plus / torek, 14. oktober 2014 / 12:20

Stol je najlažje narediti iz stola

Šestindvajsetletna Simona Ožvald iz Stražišča pri Kranju, absolventka arhitekture, je pri zasnovi notranje opreme nedavno odprtega Medgeneracijskega centra Kranj uporabila opremo, izdelano iz odpadkov...

Gospodarstvo / torek, 14. oktober 2014 / 12:18

Hotel z zvezdico požarne varnosti

V Hotelu Brdo so kot prvi v Sloveniji pridobili evropski certifikat, ki dokazuje, da imajo ustrezno urejeno požarno varnost.