Leon Palčič, oskrbnik Prešernove koče na Stolu

Po osvežitev na Stol

V vročih poletnih dneh je v hribih veliko planincev, Stol, ki je z 2.236 metri najvišji vrh Karavank, pa ni pri tem nobena izjema.

Stol - V letošnji sezoni se je na Stol zaradi slabega junijskega vremena povzpelo nekoliko manj planincev kot običajno. Do konca minulega tedna jih je bilo 1.300, kar je 300 manj kot v enakem obdobju lani, je povedal Leon Palčič iz Mošenj, že šesto leto oskrbnik Prešernove koče na Stolu. V povprečni sezoni sicer naštejejo okoli tri tisoč obiskovalcev. Največ pohodnikov se proti vrhu poda po strmejši, Žirovniški poti, nekateri pa tudi po poti čez Zabreško planino, ki jo poznana tudi kot konjska pot, saj so po njej še pred dvanajstimi leti na vrh s konji tovorili hrano in druge stvari.

Med pohodniki je tudi precej tujcev. »Največ je Avstrijcev, ki pridejo po avstrijski plezalni poti, vračajo pa se običajno po melišču proti Zelenici in potem na Celovško kočo,« je razložil Palčič. Kot opaža, je večina planincev primerno opremljena: »Le turisti, ki letujejo na Bledu, na primer Angleži in Nizozemci, včasih pridejo na vrh Stola v nekih čudnih 'supergah'. Zanimivo je, da v koči popijejo kakav. Nekaj časa smo jih čudno gledali, potem pa smo jim ga začeli pripravljati.«

Pa v Prešernovi koči, s katero upravlja Planinsko društvo Javornik–Koroška Bela, čutijo tudi vpliv recesije? »Predvsem slovenski planinci, ki so na Stolu prvič, imajo vso hrano s seboj. Pri kasnejših vzponih je nato ponavadi ne prinašajo več s seboj, saj vedo, da je tu dobra hrana. Pivo je drago, pri nas stane 3,5 evra, a v Portorožu bi zanj dali štiri evre, s to razliko, da ga tja pripeljejo s tovornjakom, k nam pa s helikopterjem, pri čemer vsak na vrh pripeljan kilogram stane evro,« je razložil Palčič. Pri številu nočitev recesije ne opazijo. »Na voljo imamo 45 ležišč, doslej pa smo zabeležili okoli 130 nočitev, medtem ko smo jih lani našteli 400. A je bilo v letošnji sezoni precej slabega vremena, zato upam, da bomo avgusta še kaj nadoknadili. Nenazadnje je koča odprta še do 20. septembra, obratovati pa smo začeli 6. junija.«

V vročih poletnih dneh številni pohodniki v hribih iščejo osvežitev, čeprav se je za pot do vrha treba pošteno preznojiti. Na Stolu so najvišjo letošnjo temperaturo izmerili minuli teden, ko se je živo srebro povzpelo do šestnajst stopinj Celzija, kar je še enkrat manj kot v dolini. »Najvišja lanska temperatura je bila trinajst stopinj Celzija, jutranje temperature pa, v vseh letih, odkar sva z ženo tukaj, še nikdar niso presegle šest Stopinj Celzija. Stol ima posebno lego, je na prepihu,« je še pojasnil Palčič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 30. oktober 2009 / 07:00

Kranjski glas

Kranjski glas, 30. oktober 2009, št. 10

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 11. april 2019 / 13:25

Na butarici lahko tudi čipka

Ljubenske potice, pušl in kaštron iz Baške grape, koroški snop, palovške butarice, poljanska in selška butarica s čipko … V Železnikih je potekal drugi festival cvetnonedeljskih butaric.

Gorenjska / četrtek, 11. april 2019 / 13:25

Zima jim ni bila naklonjena

Na gorenjskih smučiščih so v glavnem že končali smučarsko sezono, s katero so kljub bolj pomladnim kot zimskim razmeram v letošnji zimi relativno zadovoljni.

Razvedrilo / četrtek, 11. april 2019 / 13:24

Megleni pljusk

Megla in slabo vreme nista pregnala najpogumnejših smučarjev in kolesarjev, ki so se udeležili letošnjega Plaža Splash Challengea.

Zanimivosti / četrtek, 11. april 2019 / 13:23

Ne pozabi name

V ljubljanski Kinoteki je bila premiera ganljivega filma o življenjskem svetu človeka z demenco, ki je bil posnet v Domu Petra Uzarja v Tržiču.

Nasveti / četrtek, 11. april 2019 / 13:22

Pecivo z jabolki

Ker je bila lanska sezona jabolk več kot odlična, jih imamo zagotovo še nekaj na zalogi in prav je, da jih porabimo. Da ne bo samo jabolčni zavitek ali pita, jih lahko uporabimo za pripravo različn...