Leon Palčič, oskrbnik Prešernove koče na Stolu

Po osvežitev na Stol

V vročih poletnih dneh je v hribih veliko planincev, Stol, ki je z 2.236 metri najvišji vrh Karavank, pa ni pri tem nobena izjema.

Stol - V letošnji sezoni se je na Stol zaradi slabega junijskega vremena povzpelo nekoliko manj planincev kot običajno. Do konca minulega tedna jih je bilo 1.300, kar je 300 manj kot v enakem obdobju lani, je povedal Leon Palčič iz Mošenj, že šesto leto oskrbnik Prešernove koče na Stolu. V povprečni sezoni sicer naštejejo okoli tri tisoč obiskovalcev. Največ pohodnikov se proti vrhu poda po strmejši, Žirovniški poti, nekateri pa tudi po poti čez Zabreško planino, ki jo poznana tudi kot konjska pot, saj so po njej še pred dvanajstimi leti na vrh s konji tovorili hrano in druge stvari.

Med pohodniki je tudi precej tujcev. »Največ je Avstrijcev, ki pridejo po avstrijski plezalni poti, vračajo pa se običajno po melišču proti Zelenici in potem na Celovško kočo,« je razložil Palčič. Kot opaža, je večina planincev primerno opremljena: »Le turisti, ki letujejo na Bledu, na primer Angleži in Nizozemci, včasih pridejo na vrh Stola v nekih čudnih 'supergah'. Zanimivo je, da v koči popijejo kakav. Nekaj časa smo jih čudno gledali, potem pa smo jim ga začeli pripravljati.«

Pa v Prešernovi koči, s katero upravlja Planinsko društvo Javornik–Koroška Bela, čutijo tudi vpliv recesije? »Predvsem slovenski planinci, ki so na Stolu prvič, imajo vso hrano s seboj. Pri kasnejših vzponih je nato ponavadi ne prinašajo več s seboj, saj vedo, da je tu dobra hrana. Pivo je drago, pri nas stane 3,5 evra, a v Portorožu bi zanj dali štiri evre, s to razliko, da ga tja pripeljejo s tovornjakom, k nam pa s helikopterjem, pri čemer vsak na vrh pripeljan kilogram stane evro,« je razložil Palčič. Pri številu nočitev recesije ne opazijo. »Na voljo imamo 45 ležišč, doslej pa smo zabeležili okoli 130 nočitev, medtem ko smo jih lani našteli 400. A je bilo v letošnji sezoni precej slabega vremena, zato upam, da bomo avgusta še kaj nadoknadili. Nenazadnje je koča odprta še do 20. septembra, obratovati pa smo začeli 6. junija.«

V vročih poletnih dneh številni pohodniki v hribih iščejo osvežitev, čeprav se je za pot do vrha treba pošteno preznojiti. Na Stolu so najvišjo letošnjo temperaturo izmerili minuli teden, ko se je živo srebro povzpelo do šestnajst stopinj Celzija, kar je še enkrat manj kot v dolini. »Najvišja lanska temperatura je bila trinajst stopinj Celzija, jutranje temperature pa, v vseh letih, odkar sva z ženo tukaj, še nikdar niso presegle šest Stopinj Celzija. Stol ima posebno lego, je na prepihu,« je še pojasnil Palčič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 1. december 2021 / 16:57

Drsanje sredi decembra

Škofja Loka – V Škofji Loki so staro mestno jedro in okolico praznično okrasili, lučke pa bodo prižgali 3. decembra. Na občini so v sodelovanju z Zavodom za šport tudi sprva postavitev mestnega drs...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 25. december 2012 / 07:00

Razstava jaslic v Jalnovi hiši

Rodine - V torek, 25. decembra, bodo v Rojstni hiši Janeza Jalna na Rodinah predstavili lesene jaslice slovenskih izdelovalcev. Na razstavi sodelujejo avtorji iz različnih k...

Gospodarstvo / torek, 25. december 2012 / 07:00

Bencin se je podražil, cena dizla navzdol

Ljubljana - Cene naftnih derivatov so se opolnoči spremenile. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se je podražil za 0,8 centa na 1,486 evra in 100-oktanski za 0,6 centa na 1,503 evra...

Prosti čas / torek, 25. december 2012 / 07:00

Trije chefi za praznike

Gostilna išče šefa se je zaključila, vendar Igor Jagodic, Uroš Štefelin in Bine Volčič ostajajo v svojem chefovskem svetu. Bine in Uroš na Bledu, Igor v Ljubljani.

Nasveti / torek, 25. december 2012 / 07:00

Domača hrana za božič, silvestrovo in novo leto

Dan ali dva pred božičem spečemo potico, ki je glavna med prazničnimi jedmi. Starejši jedo potico z belo kavo ali mlekom, ostali s kompotom in sokovi. Božične jedi so v glavnem jedi od kolin: peč...

Nasveti / torek, 25. december 2012 / 07:00

Bodika in bršljan za božični dan

Božična smrečica oz. drevesce je stara tradicija, ki se prenaša iz roda v rod. A če vam prostorska stiska, alergije ali zgolj naveličanost ne dopuščajo klasičnega okrasja, so zimzelene rastline prava...