Še več jedi na žaru

Pečenje na žaru naj bo dogodek, čas za druženje in sprostitev, zato kar preidimo k predlogom.

Piščančji file s slanino in rožmarinom

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag piščančjega fileja brez kosti, 8 tanjših rezin mesnate slanine, 8 svežih vršičkov rožmarina in sol.

Piščančje fileje narežite na 8 medaljončkov, na vsakega položite en vršiček rožmarina in okrog vsakega posebej ovijte v rezino slanine. Medaljončke specite na žaru in jih postrezite z vašo najljubšo solato.

Nabodala z gobami in kraškim pršutom

Za 5 oseb potrebujemo: 50 dag poljubnih gob (jurčkov, šampinjonov, šitak …), 30 dag kraškega pršuta, 3 žlici oljčnega olja in 1 lonček navadnega jogurta.

Gobe dobro operite in jih v kuhinjski krpi osušite. Vsako gobo razpolovite in jo ovijte s tanko rezino pršuta. Tako pripravljene nabadajte na paličice. Nabodalo z obeh strani specite na žaru, jih postrezite z navadnim jogurtom, ki ga zmešate, da dobite preprosto omako, ki ji lahko dodate svojo najljubšo začimbo.

Škampova nabodala s smokvami, rožmarinom in medom

Za 2 osebi potrebujemo: 12 očiščenih škampovih repkov, 2 sveži smokvi, 1 žlico medu, sok pol limone, 1 žlico svetle sojine omake, 1 žlico oljčnega olja, vejico rožmarina in sol.

Smokve operite in vsako narežite na pet krhljev. Na vsako leseno palčko nabodite škampove repke in mednje krhlje smokev tako, da začnete in končate s škampovim repkom. Nabodala naložite na krožnik, jih posolite, posujte z nasekljanim rožmarinom in natrite z marinado, ki jo napravite tako, da zmešate skupaj med, limonov sok, sojino omako in oljčno olje. Nabodala pustite v hladilniku marinirati vsaj pol ure, nato pa jih na žaru z obeh strani opecite.

Bučkini zvitki s sušenim paradižnikom in feto

Za 4 osebe potrebujemo: 2 bučki, 6 posušenih paradižnikov iz olja, 10 dag sira feta, 3 žlice oljčnega olja, 1 strt strok česna, nekaj lističev bazilike, sol in sveže mlet poper.

V skledo nadrobite feta sir, dodajte narezan paradižnik, sesekljan česen, natrgano baziliko, sol in sveže mlet poper. Dobro premešajte, potem pa mešanico razdelite na sredino vzdolžno narezanih bučk. Rezine bučk zavijte od konca proti sredini, da dobite zavitke, ki jih spnite z zobotrebci. Zavitke premažite z oljčnim oljem in jih specite na vročem žaru.

Marinirana svinjska rebrca

Za 5 oseb potrebujemo: 1,5 kg pustih svinjskih rebrc, 1 manjšo čebulo, 1 dl olja, 1 žličko gorčice, 1 žličko sojine omake, 2 stroke česna, malo sveže sesekljanega rožmarina in sol.

Svinjska rebrca razdelite na več manjših delov, jih solite in prelijte z marinado, ki jo napravite tako, da skupaj zmešate vse druge sestavine. Takšna rebrca postavite vsaj za eno uro v hladilnik, potem pa jih specite na vročem žaru.

Piščančji medaljončki s sezamom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg piščančjega fileja brez kosti, 5 žlic sezamovih semen, olje, sol in sveže mlet poper.

Piščančji file narežite na medaljončke, jih solite ter popoprajte in povaljajte v sezamovih semenih. Medaljončke dobro pokapljajte z oljem in jih specite na vročem žaru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 30. junij 2019 / 09:33

Določili novo lestvico katastrskega dohodka

Vlada je določila lestvico katastrskega dohodka (KD) za naslednja tri leta. Skupni KD bo v primerjavi z letošnjim letom višji za enajst odstotkov, predvsem na račun višjega dohodka iz gozdarstva.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / petek, 12. junij 2015 / 07:00

Akcija Očistimo naše gore tokrat v dolini Tamar

Planica – V okviru akcije Očistimo naše gore, ki jo soorganizirata Zavarovalnica Triglav in Planinska zveza Slovenije, se lahko v soboto, 13. junija, odpravite v Tamar. Zbirno mesto je ob 10. uri n...

Razvedrilo / petek, 12. junij 2015 / 15:16

Samo Budna na Vovkovem vrtu

Kranj – Danes, 12. junija, ob 20. uri bo v okviru festivala Godibodi na Vovkovem vrtu nastopil violinist Beltinške bande, vodja zasedbe Posodi mi jurja in spremljevalni glasbenik Vlada Kreslina Sam...

Kultura / petek, 12. junij 2015 / 15:44

Predstava To, to, to... portret!

Trzin – V KUD Franc Kotar Trzin ponosno predstavljajo novo predstavo, kot pravijo čisto avtorsko in čisto posebno, z naslovom »To, to, to… portret!«. Predstava je nastala kot posledica predloga Nar...

Bled / petek, 12. junij 2015 / 14:35

Prvi Eko dan na Bledu

Bled – Društvo za varstvo okolja Bled ob finančni pomoči Občine Bled jutri, 13. junija, pripravlja prvi Eko dan, ki se bo odvijal pod Grajsko skalo oz. na Veslaški promenadi nad Grajskim kopališčem...

Kronika / petek, 12. junij 2015 / 14:31

Največ nesreč je zaradi zdrsa

Jutri se z Dnevom slovenskih planinskih doživetij na Krvavcu uradno začenja letošnja planinska sezona, v kateri pa že preštevamo smrtne žrtve in ponesrečence v gorah.