Še več jedi na žaru

Pečenje na žaru naj bo dogodek, čas za druženje in sprostitev, zato kar preidimo k predlogom.

Piščančji file s slanino in rožmarinom

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag piščančjega fileja brez kosti, 8 tanjših rezin mesnate slanine, 8 svežih vršičkov rožmarina in sol.

Piščančje fileje narežite na 8 medaljončkov, na vsakega položite en vršiček rožmarina in okrog vsakega posebej ovijte v rezino slanine. Medaljončke specite na žaru in jih postrezite z vašo najljubšo solato.

Nabodala z gobami in kraškim pršutom

Za 5 oseb potrebujemo: 50 dag poljubnih gob (jurčkov, šampinjonov, šitak …), 30 dag kraškega pršuta, 3 žlici oljčnega olja in 1 lonček navadnega jogurta.

Gobe dobro operite in jih v kuhinjski krpi osušite. Vsako gobo razpolovite in jo ovijte s tanko rezino pršuta. Tako pripravljene nabadajte na paličice. Nabodalo z obeh strani specite na žaru, jih postrezite z navadnim jogurtom, ki ga zmešate, da dobite preprosto omako, ki ji lahko dodate svojo najljubšo začimbo.

Škampova nabodala s smokvami, rožmarinom in medom

Za 2 osebi potrebujemo: 12 očiščenih škampovih repkov, 2 sveži smokvi, 1 žlico medu, sok pol limone, 1 žlico svetle sojine omake, 1 žlico oljčnega olja, vejico rožmarina in sol.

Smokve operite in vsako narežite na pet krhljev. Na vsako leseno palčko nabodite škampove repke in mednje krhlje smokev tako, da začnete in končate s škampovim repkom. Nabodala naložite na krožnik, jih posolite, posujte z nasekljanim rožmarinom in natrite z marinado, ki jo napravite tako, da zmešate skupaj med, limonov sok, sojino omako in oljčno olje. Nabodala pustite v hladilniku marinirati vsaj pol ure, nato pa jih na žaru z obeh strani opecite.

Bučkini zvitki s sušenim paradižnikom in feto

Za 4 osebe potrebujemo: 2 bučki, 6 posušenih paradižnikov iz olja, 10 dag sira feta, 3 žlice oljčnega olja, 1 strt strok česna, nekaj lističev bazilike, sol in sveže mlet poper.

V skledo nadrobite feta sir, dodajte narezan paradižnik, sesekljan česen, natrgano baziliko, sol in sveže mlet poper. Dobro premešajte, potem pa mešanico razdelite na sredino vzdolžno narezanih bučk. Rezine bučk zavijte od konca proti sredini, da dobite zavitke, ki jih spnite z zobotrebci. Zavitke premažite z oljčnim oljem in jih specite na vročem žaru.

Marinirana svinjska rebrca

Za 5 oseb potrebujemo: 1,5 kg pustih svinjskih rebrc, 1 manjšo čebulo, 1 dl olja, 1 žličko gorčice, 1 žličko sojine omake, 2 stroke česna, malo sveže sesekljanega rožmarina in sol.

Svinjska rebrca razdelite na več manjših delov, jih solite in prelijte z marinado, ki jo napravite tako, da skupaj zmešate vse druge sestavine. Takšna rebrca postavite vsaj za eno uro v hladilnik, potem pa jih specite na vročem žaru.

Piščančji medaljončki s sezamom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg piščančjega fileja brez kosti, 5 žlic sezamovih semen, olje, sol in sveže mlet poper.

Piščančji file narežite na medaljončke, jih solite ter popoprajte in povaljajte v sezamovih semenih. Medaljončke dobro pokapljajte z oljem in jih specite na vročem žaru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Kronika

Ukradli šest Groharjevih slik Spodnja Sorica – Konec septembra je nekdo vlomil v rojstno hišo slikarja Ivana Groharja v Spodnji Sorici, v kateri vse o...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 6. februar 2014 / 00:00

Na Gorenjskem ob novih izpadih brez elektrike še vedno 1000 ljudi

Kranj - Na Gorenjskem je oskrba z električno energijo še vedno prekinjena pri približno 1000 odjemalcih. V krajih, do katerih se je zaradi padanja drevja le težko prebiti, se oskrbujejo z agregati....

Gospodarstvo / sreda, 5. februar 2014 / 13:44

Letališče, kjer je vsak doma

Aerodrom Ljubljana praznuje petdeset let. Borut Pahor: »Kadarkoli sem se vračal prek tega letališča, vedno sem naletel na prijazno osebje, se počutil varnega, prišel sem domov.«

Razvedrilo / sreda, 5. februar 2014 / 13:42

Še danes rada rešuje križanke

Neža Kralj iz Grahovš je 13. januarja dopolnila okroglih devetdeset let, zato so jo obiskali člani RK Lom in ji zaželeli vse dobro, predvsem pa veliko zdravja. »Povedala nam je zelo veliko zanimivi...

Rekreacija / sreda, 5. februar 2014 / 13:40

Prvi ženski kolesarski večer

V Kranju so se zbrale kolesarke (brez kolesarjev) in se pogovorile o skoraj vsem, kar jih o kolesarstvu zanima. Pravzaprav lahko napišem, da je šlo za dogodek, kakršnega v Sloveniji še ni bilo.

Škofja Loka / sreda, 5. februar 2014 / 13:33

Slovesnost v spomin ustreljenim talcem

Škofja Loka – Občina Škofja Loka in Združenje borcev za vrednote NOB Škofja Loka vabita na slovesnost v spomin petdesetim ustreljenim talcem pri spomeniku za Kamnitnikom, in sicer v nedeljo, 9. feb...