Ritmi glasbe, vonj krompirja
Marsikaj je minuli konec tedna v Kranj privabilo obiskovalce od blizu in daleč, saj je po vsem središču mesta odmevala glasba, prikrajšani niso bili ljubitelji kulture, športa in dobre hrane, na svoj račun pa so prišli tudi najmlajši.
Kranj – Medtem ko so se dekleta pred Kranjsko hišo sredi vročega sobotnega dopoldneva trudila, da bi obiskovalcem prikazala, kako preprosto je izdelati klobuk in kako pomembna sta pri tem domišljija ter pravi materiali, so se številne stojnice šibile od različnih dobrot. Še prav posebej je bilo veselo na tistih, kjer so v pokušino ponujali kranjske klobase. »Kranjska klobasa je bila med Slovenci in Gorenjci vedno priljubljena, odkar smo dobili v Gornji Radgoni zlato medaljo za najboljšo kvaliteto med vsemi proizvajalci s certifikatom, pa se je zanimanje za njeno pokušino še povečalo,« je povedala Ivica Arvaj, ki je pridno rezala klobaso za pokušino, saj je bilo obiskovalcev ob stojnici ves čas veliko.
Prav tako so si pazljivo ogledovali pripravo praženega krompirja, z njegovo pripravo pa so se trudili znani Kranjčani, med njimi tudi podžupan Bojan Homan in svetniki. »Pri pripravi praženega krompirja je najpomembneje, da opozicija nadzira občinsko kuhinjo. Zato mislim, da bo kvaliteta pripravljene hrane zagotovo boljša,« je svoje neutrudno delo pri pripravi krompirja komentirala kranjska občinska svetnica Nada Mihajlovič in nato priznala, da je prav pražen krompir njen najljubši. »Tudi doma velikokrat pripravim pražen krompir, imam pa lepe spomine na čase, ko je mama doma ob nedeljah vedno pripravila pražen krompir, juho z domačimi rezanci in v njej kuhano govedino,« je tudi dodala Mihajlovičeva, s kuharskimi sposobnostmi pa so se izkazali tudi vsi ostali tekmovalci, saj so trije veliki pladnji praženega krompirja pošli v trenutku.
Nad velikim številom obiskovalcev, pa tudi nad vremenom, ki je minuli konec tedna končno razveselilo organizatorje različnih prireditev, je bila navdušena tudi direktorica Zavoda za turizem Kranj Natalija Polenec. »Očitno smo si tokrat organizatorji prislužili tudi vremensko pozitivne vibracije, tako da je bil obisk Kranfesta res izjemen. Mesto je tako ponoči utripalo z ritmi glasbe, tudi prek dneva pa je bil obiskovalcev veliko. Nismo jih sicer uspeli natanko prešteti, vendar pa je pražen krompir izginil v rekordnem času. Velik obisk tako ponoči kot podnevi pa za nas pomeni, da smo pripravili program, ki domačine in obiskovalce zanima,« je bila zadovoljna Natalija Polenec, tudi obiskovalci, ki so mesto napolnili že v petek popoldne, zabave željni pa so ostali še vso noč in se vrnili v soboto, pa so po vrsti ugotavljali, da Kranj s svojimi pobratenimi mesti ter zanimivo kulturno dediščino lahko pokaže marsikaj in živi vse dni v letu.