Bio užitek z ekološkimi živili
Zveza združenj ekoloških kmetov Slovenije je ob Kranfestu pripravila bio dan, poleg okusne hrane smo lahko pokusili tudi bio pivo.
Kranj – Program Bio užitek, ki je sofinanciran s strani Evropske unije in republike Slovenije, so minulo soboto predstavili tudi v središču Kranja. »Na našo pobudo so nas letos povabili na Kranfest, kar je zelo dobra stvar in nekakšen model razvitih demokracij naših sosedov, ki so ekološke praznike naredili kot nekaj patriotskega in lokalno turističnega pomena. S tem oživljajo mrtva mesta poleti, obiskovalci pa se si tega želijo vsak teden, posebej če ob tem potekajo še spremljevalni programi,« je povedal Boris Fras, predsednik Zveze ekoloških kmetov Slovenije, ki je ob posebni stojnici obiskovalcem rad razložil, kako je moč kuhati dobro in preprosto, pokusiti pa je bilo moč tudi eko pivo.
Obiskovalci so si z zanimanjem ogledovali in poskušali izdelke, med tistimi, ki so ponujali doma pridelane eko izdelke, pa je bila tudi Marija Konc iz ekološke kmetije Kozina: »Na naši kmetiji pridelujemo žita, ki jih predelamo v različne moke, naredimo pa tudi pecivo, rezance in podobno. Gojimo tudi govedo, prodajamo mleko in mlečne izdelke. Nekaj prodamo kar doma, pa tudi na kranjski ekološki tržnici. Kljub temu da so ekološka živila in izdelki malce dražji, pa je zanimanja zanje vedno več, saj je vedno več različnih alergij, mlade družine pa vedno bolj pazijo, kaj otroci in sami pojedo.«