Ekipa Jezerska ovčka je postala zmagovalka prvega Svetovnega festivala tržiških bržol. (Foto: Tina Dokl)

V Tržiču dišalo po bržolah

Minulo soboto je v Tržiču potekal prvi svetovni festival tržiških bržol. Najboljše so presenetljivo skuhali Jezerjani.

Tržič – V soboto je dogajanje v Tržiču zaznamoval prvi Svetovni festival tržiških bržol. »Gre za nekakšno ovčjo obaro, ki je edinstvena specialiteta, zato je škoda, da jih ne bi ponesli v širni svet,« je poudarila Marjana Zupan, predsednica tržiškega turističnega društva, ki je bržoljado pripravilo v sodelovanju z občino in Prostovoljnim gasilskim društvom Tržič. Tradicija kuhanja tržiških bržol sega v 17. stoletje, o njih je pisal že Valvasor. »Marsikje jih še kuhajo, a večinoma le ob Šuštarski nedelji, zato je namen festivala tudi, da bržole ne bi šle v pozabo in da pokažemo bogato kulinarično dediščino. Premalo cenimo tisto, kar je naše,« je dodala Zupanova.

V atriju občine Tržič je bilo pestro vso soboto. V sklopu prve bržoljade je namreč potekal sejem starih predmetov, predstavili so se različni rokodelci, pod vodstvom slikarja Saša Gantarja je potekala slikarska delavnica, izkupiček od prodanih slik namenili gluhi študentki Petri Čanak iz Zvirč, atrij so krasila otroška likovna dela na temo ovc in bržol, tržiški muzealci so pripravili delavnico izdelovanja predpasnikov, podljubeljski šolarji pa so prevzeli delavnico izdelovanja ovčk ter prikaz pletenja in predenja.

Obiskovalci so z velikim zanimanjem spremljali tudi pet ekip, ki so se pomerile v kuhanju bržol v kotličkih na odprtem ognju. Tričlanska strokovna komisija pod vodstvom kuharskega mojstra Andreja Kuharja je imela težko delo. Poudarila je, da bi bili zmagovalci lahko prav vsi, prvo mesto in prehodni pokal pa je dodelila ekipi Jezerske ovčke, ki so jo sestavljali Silvo in Matej Plaznik ter Mici Soklič in Majda Gašperlin. »Na voljo smo imeli dva kilograma mesa, dober kilogram krompirja, kilogram čebule, poper, sol, brinove jagode, od začimb pa mora prevladovati šetraj, a ne preveč. Bržole je nato naša kuharica Mici še malo 'zacoprala', vse skupaj pa se počasi na zmernem ognju kuha tri ure,« je razložil Silvo Plaznik. Kot je dejal, so pri njih doma bržole na jedilniku vsaj dvakrat na mesec: »Mladina ni pretirano navdušena nad njimi, a starejši jih imamo zelo radi, pa še zdrave so.« Drugo mesto je komisija dodelila ekipi Turističnega društva Tržič, tretje pa ekipi Peka. Poleg že omenjenih sta tržiške bržole kuhali še ekipi Modri dirkač iz Tržiča in medobčinskega društva gluhih in naglušnih Auris Kranj.

Jezerjani pa ne slovijo le po kuhanju tržiških bržol, pač pa so očitno tudi zelo dobri jedci. V igri Naj jedec je namreč porcijo bržole najhitreje – v minuti in štirih sekundah - pojedla Helena Plaznik z Jezerskega, drugi je bil Tržičan Boštjan Močnik, tretji pa Kranjčan Andrej Osterman.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / torek, 30. junij 2020 / 14:48

Sprehod po blejskih parkih

Bled – Agronom dr. Jan Bizjak v sredo na Bledu za ljubitelje dreves, grmovnic, cvetlic in drugega zeleno-cvetočega bogastva pripravlja izobraževalen sprehod po Blejskih parkih. Ob 16.30 bo najprej...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 20. julij 2010 / 07:00

Bled v ritmih jazza

Petdesetletnico festivala Jazz Bled so v soboto zaznamovali s slavnostnim koncertom, na katerem je nastopil Big band Grosuplje z gosti.

Kranj / torek, 20. julij 2010 / 07:00

Županska pisarna Darjana Petriča

Kranj - Darjan Petrič bo odprl vrata pobudam vseh občanov. Temu bo namenjena županska pisarna, ki jo bodo v torek ob 19. uri odprli v Prešernovi ulici v središču Kranja. Namenjen...

Prosti čas / torek, 20. julij 2010 / 07:00

Erik ob njej

Celjan Erik prihaja s svojim prvim singlom Ob tebi. Pod glasbo, besedilo in aranžma skladbe se je podpisal znani producent Cazzafura.

GG Plus / torek, 20. julij 2010 / 07:00

Ko znaš, se s slamo lahko igraš

Joži Košak je ena zadnjih, ki še šiva nekdaj tako znane domžalske slamnike. A danes ji preproste slamice, ki so jih spletene v pokrivala včasih nosili predvsem premožnejši, povzročajo nemalo težav - k...

Nasveti / torek, 20. julij 2010 / 07:00

Mačja meta vznemirja in pomirja

Mačke se na mačjo meto odzovejo z vznemirjenjem in evforijo, ljudje, ki srkajo njen čaj, pa se nasprotno povsem pomirijo. Kosmatim prijateljem privoščimo grizljanje suhih listov mačje mete za spodbuja...