Ekipa Jezerska ovčka je postala zmagovalka prvega Svetovnega festivala tržiških bržol. (Foto: Tina Dokl)

V Tržiču dišalo po bržolah

Minulo soboto je v Tržiču potekal prvi svetovni festival tržiških bržol. Najboljše so presenetljivo skuhali Jezerjani.

Tržič – V soboto je dogajanje v Tržiču zaznamoval prvi Svetovni festival tržiških bržol. »Gre za nekakšno ovčjo obaro, ki je edinstvena specialiteta, zato je škoda, da jih ne bi ponesli v širni svet,« je poudarila Marjana Zupan, predsednica tržiškega turističnega društva, ki je bržoljado pripravilo v sodelovanju z občino in Prostovoljnim gasilskim društvom Tržič. Tradicija kuhanja tržiških bržol sega v 17. stoletje, o njih je pisal že Valvasor. »Marsikje jih še kuhajo, a večinoma le ob Šuštarski nedelji, zato je namen festivala tudi, da bržole ne bi šle v pozabo in da pokažemo bogato kulinarično dediščino. Premalo cenimo tisto, kar je naše,« je dodala Zupanova.

V atriju občine Tržič je bilo pestro vso soboto. V sklopu prve bržoljade je namreč potekal sejem starih predmetov, predstavili so se različni rokodelci, pod vodstvom slikarja Saša Gantarja je potekala slikarska delavnica, izkupiček od prodanih slik namenili gluhi študentki Petri Čanak iz Zvirč, atrij so krasila otroška likovna dela na temo ovc in bržol, tržiški muzealci so pripravili delavnico izdelovanja predpasnikov, podljubeljski šolarji pa so prevzeli delavnico izdelovanja ovčk ter prikaz pletenja in predenja.

Obiskovalci so z velikim zanimanjem spremljali tudi pet ekip, ki so se pomerile v kuhanju bržol v kotličkih na odprtem ognju. Tričlanska strokovna komisija pod vodstvom kuharskega mojstra Andreja Kuharja je imela težko delo. Poudarila je, da bi bili zmagovalci lahko prav vsi, prvo mesto in prehodni pokal pa je dodelila ekipi Jezerske ovčke, ki so jo sestavljali Silvo in Matej Plaznik ter Mici Soklič in Majda Gašperlin. »Na voljo smo imeli dva kilograma mesa, dober kilogram krompirja, kilogram čebule, poper, sol, brinove jagode, od začimb pa mora prevladovati šetraj, a ne preveč. Bržole je nato naša kuharica Mici še malo 'zacoprala', vse skupaj pa se počasi na zmernem ognju kuha tri ure,« je razložil Silvo Plaznik. Kot je dejal, so pri njih doma bržole na jedilniku vsaj dvakrat na mesec: »Mladina ni pretirano navdušena nad njimi, a starejši jih imamo zelo radi, pa še zdrave so.« Drugo mesto je komisija dodelila ekipi Turističnega društva Tržič, tretje pa ekipi Peka. Poleg že omenjenih sta tržiške bržole kuhali še ekipi Modri dirkač iz Tržiča in medobčinskega društva gluhih in naglušnih Auris Kranj.

Jezerjani pa ne slovijo le po kuhanju tržiških bržol, pač pa so očitno tudi zelo dobri jedci. V igri Naj jedec je namreč porcijo bržole najhitreje – v minuti in štirih sekundah - pojedla Helena Plaznik z Jezerskega, drugi je bil Tržičan Boštjan Močnik, tretji pa Kranjčan Andrej Osterman.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Kranj bo košarkarsko mesto

Ta petek, 26. decembra, bo v športni dvorani na Planini potekal tradicionalni dan slovenske košarke, v Kranju pa bodo poleg košarkarskih zvezdnikov zbrane vse generacije naših košarkarjev.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 10. julij 2009 / 07:00

Na Zbiljski noči tudi uspešnice Queenov

V soboto bo na dobravi ob jezeru v Zbiljah tradicionalna Zbiljska noč, ki predstavlja vrhunec poletnega dogajanja v občini Medvode. Prireditev se bo pričela po 17. uri z obogatenim družinskim pro...

Kronika / petek, 10. julij 2009 / 07:00

Ujeta je bila tudi cisterna s plinom

V hudem neurju je hudournik uničil most, največjo skrb pa je povzročala cisterna s plinom, ki je ostala ujeta nekaj metrov stran od podivjane vode.

Prosti čas / petek, 10. julij 2009 / 07:00

Predskupina Morcheebe bo Morso

Rome wasn't built in a day in The sea sta le dve skladbi iz pisanega repertoarja popularne britanske skupine Morcheeba, ki bo v nedeljo nastopila v ljubljanskih Križankah. Dekle in fantje...

Prosti čas / petek, 10. julij 2009 / 07:00

Prijave za Zlati boben že zbirajo

Na Slovenski turistični organizaciji je pred kratkim potekala novinarska konferenca mednarodnega oglaševalskega festivala Zlati boben, kjer so predstavniki festivala in STO govorili o leto...

Prosti čas / petek, 10. julij 2009 / 07:00

Večer z okusom s Tomažem Pengovom

Jutri, v soboto, bo v okviru Večerov z okusom pod marelo na terasi kranjskega Klubarja nastopil Tomaž Pengov, eden najpomembnejših slovenskih kantavtorjev, pravzaprav bi ga lahko imen...