Ekipa Jezerska ovčka je postala zmagovalka prvega Svetovnega festivala tržiških bržol. (Foto: Tina Dokl)

V Tržiču dišalo po bržolah

Minulo soboto je v Tržiču potekal prvi svetovni festival tržiških bržol. Najboljše so presenetljivo skuhali Jezerjani.

Tržič – V soboto je dogajanje v Tržiču zaznamoval prvi Svetovni festival tržiških bržol. »Gre za nekakšno ovčjo obaro, ki je edinstvena specialiteta, zato je škoda, da jih ne bi ponesli v širni svet,« je poudarila Marjana Zupan, predsednica tržiškega turističnega društva, ki je bržoljado pripravilo v sodelovanju z občino in Prostovoljnim gasilskim društvom Tržič. Tradicija kuhanja tržiških bržol sega v 17. stoletje, o njih je pisal že Valvasor. »Marsikje jih še kuhajo, a večinoma le ob Šuštarski nedelji, zato je namen festivala tudi, da bržole ne bi šle v pozabo in da pokažemo bogato kulinarično dediščino. Premalo cenimo tisto, kar je naše,« je dodala Zupanova.

V atriju občine Tržič je bilo pestro vso soboto. V sklopu prve bržoljade je namreč potekal sejem starih predmetov, predstavili so se različni rokodelci, pod vodstvom slikarja Saša Gantarja je potekala slikarska delavnica, izkupiček od prodanih slik namenili gluhi študentki Petri Čanak iz Zvirč, atrij so krasila otroška likovna dela na temo ovc in bržol, tržiški muzealci so pripravili delavnico izdelovanja predpasnikov, podljubeljski šolarji pa so prevzeli delavnico izdelovanja ovčk ter prikaz pletenja in predenja.

Obiskovalci so z velikim zanimanjem spremljali tudi pet ekip, ki so se pomerile v kuhanju bržol v kotličkih na odprtem ognju. Tričlanska strokovna komisija pod vodstvom kuharskega mojstra Andreja Kuharja je imela težko delo. Poudarila je, da bi bili zmagovalci lahko prav vsi, prvo mesto in prehodni pokal pa je dodelila ekipi Jezerske ovčke, ki so jo sestavljali Silvo in Matej Plaznik ter Mici Soklič in Majda Gašperlin. »Na voljo smo imeli dva kilograma mesa, dober kilogram krompirja, kilogram čebule, poper, sol, brinove jagode, od začimb pa mora prevladovati šetraj, a ne preveč. Bržole je nato naša kuharica Mici še malo 'zacoprala', vse skupaj pa se počasi na zmernem ognju kuha tri ure,« je razložil Silvo Plaznik. Kot je dejal, so pri njih doma bržole na jedilniku vsaj dvakrat na mesec: »Mladina ni pretirano navdušena nad njimi, a starejši jih imamo zelo radi, pa še zdrave so.« Drugo mesto je komisija dodelila ekipi Turističnega društva Tržič, tretje pa ekipi Peka. Poleg že omenjenih sta tržiške bržole kuhali še ekipi Modri dirkač iz Tržiča in medobčinskega društva gluhih in naglušnih Auris Kranj.

Jezerjani pa ne slovijo le po kuhanju tržiških bržol, pač pa so očitno tudi zelo dobri jedci. V igri Naj jedec je namreč porcijo bržole najhitreje – v minuti in štirih sekundah - pojedla Helena Plaznik z Jezerskega, drugi je bil Tržičan Boštjan Močnik, tretji pa Kranjčan Andrej Osterman.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 30. oktober 2018 / 10:01

Delavke moti novi delovnik

Delavke v Sumidi Slovenija opozarjajo, da je njihov delovnik neživljenjski. Direktor Primož Egart se čudi, da se je anonimka pojavila v času, ko so delovno intenzivnost že prilagodili željam zaposleni...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 24. maj 2011 / 07:00

Nesreče, stiske in druge nadloge

Odlomek iz članka Antonije Šifrer Nesreče, stiske in druge nadloge, ki je objavljen v zborniku Na robu pojoče ravnine.

Kronika / torek, 24. maj 2011 / 07:00

Vlak povozil moškega

Jesenice - Včeraj okoli 7.30 je vlak na relaciji Jesenice–Slovenski Javornik do smrti povozil 55-letnega Jeseničana. Policisti na kraju niso ugotovili znakov kaznivih dejanj.

GG Plus / torek, 24. maj 2011 / 07:00

Referenčne ambulante

Z delom so začele prve referenčne ambulante; do septembra jih bo delovalo 60, septembra se jim jih bo pridružilo še 45. »Referenčne ambulante pomenijo pomemben napredek v timski obravnavi pacient...

GG Plus / torek, 24. maj 2011 / 07:00

Presna umetnost

V okviru projekta Ekologicen.si je nastala spletna stran www.presnaumetnost.si, ki bo ponudila nekatere storitve za bolj zdravo prehranjev...

Kronika / torek, 24. maj 2011 / 07:00

Razgrajal nekdanji fant natakarice

Škofja Loka - V četrtek dopoldne so policisti zaradi kršenja javnega reda in miru posredovali v gostinskem lokalu v Škofji Loki, kjer je 22-letni Kranjčan vpil na dvajsetletno na...