Puran za vsak dan
Puran je še ena od pridobitev ob odkritju Amerike.
S koruzo in krompirjem je od tam prišel tudi puran. Včasih je bila ta perutnina na mizi le ob posebnih priložnostih, danes pa so zlasti puranje prsi zdrava in priporočljiva vsakdanja hrana. Okusno, nemastno in vedno dostopno puranje meso je zelo vsestransko uporabno.
Solata mladega zelja s puranom in papriko
Za 5 oseb potrebujemo: 1 rdečo in 1 zeleno papriko, 1 čebulo, pol večje glave mladega zelja, 30 dag puranjih prsi, 1 navaden jogurt, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, sveže mlet poper in šopek kopra.
Puranje prsi solite in jih v ponvi specite ter jih pustite, da se ohladijo. Oprani papriki narežite na trakove, zelje narežite čim tanjše ter ga takoj posolite, čebulo narežite na kolobarje. Vse skupaj zmešajte. Na krožnik naložite zelenjavo, nanjo naložite na trakove narezana puranje prsi, prelijte s prelivom, ki ga pripravite iz jogurta, kisa, soli in popra, ter okrasite s sesekljanim koprom.
Mlačne puranje prsi na sveži rukoli
Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag puranjih prsi, malo olja, 20 dag rukole, 30 dag paradižnika češnjevca, 8 dag parmezana, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 3 žlice balzamičnega kisa, sol in sveže mleti poper.
Puranje prsi začinite s soljo in poprom ter jih na vročem olju v pokriti posodi specite in ohladite na 40 stopinj Celzija. Rukolo očistite, operite in dobro odcedite, zložite jo na velik ovalen krožnik in posujte z četrtinami češnjevca. Pokapajte z oljčnim oljem in balzamičnim kisom ter solite in popoprajte. Solato obložite z rezinami puranjih prsi, potresite z naribanim parmezanom in takoj postrezite, najbolje s svežim kruhom.
Puranova rižota s kozicami
Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag puranjih prsi brez kosti, 30 dag repkov kozic, 2 žlici oljčnega olja, 1 srednje veliko čebulo, 25 dag svežega ali zamrznjenega graha, 30 dag riža, 5 žlic olja, sol in sveže mleti poper.
Puranje prsi narežite na kocke ali trakove in jih solite ter popoprajte. Na segretem olju prepražite sesekljano čebulo skupaj z mesom. Dodajte grah in riž, vse skupaj malo popražite in zalijte z malo vode. Ko riž vpije vso vodo, premešajte in prilijte novo ter postopek ponavljajte toliko časa, da se riž skuha. Medtem na oljčnem olju prepražite kozice in jih dodajte rižoti tik pred koncem kuhanja. Gotova rižota mora biti kremasta ter sočna in jo je treba takoj postreči.
Puranji medaljončki s pistacijami in gorgonzolo
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg puranjih prsi brez kosti, 3 žlice olja, 10 dag oluščenih pistacij, 15 dag gorgonzole, sol in sveže mleti poper.
Puranje prsi narežite na medaljone, jih solite in popoprajte ter jih na vročem olju z obeh strani popecite. Opečene medaljone zložite na pekač, jih posujte s sesekljanimi pistacijami, obložite z rezinami gorgonzole in jih postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico ter pecite toliko časa, da se gorgonzola stopi. Pečene medaljone takoj postrezite s pečeno zelenjavo ali z zelenjavno rižoto.
Puranje prsi z oljkami in koromačem
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg puranjih prsi brez kosti, 5 dag sesekljanih črnih oljk, 8 žlic oljčnega olja, 20 dag koromača, 1 paradižnik, 2 dl sladke smetane, sol, sveže mleti poper.
Puranje prsi narežite na medaljone, jih solite in popoprajte ter natrite s sesekljanimi oljkami. Koromač očistite, narežite na lističe in ga na 4 žlicah oljčnega olja prepražite. Dodajte na kocke narezan paradižnik, solite in popoprajte po okusu ter zalijte s sladko smetano. Dušite, da se koromač zmehča in postane omaka gostljata. Medtem na preostalem oljčnem olju specite medaljone. Na krožnik naložite dušen koromač, nanj naložite medaljone in postrezite s pire krompirjem.