Puran za vsak dan

Puran je še ena od pridobitev ob odkritju Amerike.

S koruzo in krompirjem je od tam prišel tudi puran. Včasih je bila ta perutnina na mizi le ob posebnih priložnostih, danes pa so zlasti puranje prsi zdrava in priporočljiva vsakdanja hrana. Okusno, nemastno in vedno dostopno puranje meso je zelo vsestransko uporabno.

Solata mladega zelja s puranom in papriko

Za 5 oseb potrebujemo: 1 rdečo in 1 zeleno papriko, 1 čebulo, pol večje glave mladega zelja, 30 dag puranjih prsi, 1 navaden jogurt, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, sveže mlet poper in šopek kopra.

Puranje prsi solite in jih v ponvi specite ter jih pustite, da se ohladijo. Oprani papriki narežite na trakove, zelje narežite čim tanjše ter ga takoj posolite, čebulo narežite na kolobarje. Vse skupaj zmešajte. Na krožnik naložite zelenjavo, nanjo naložite na trakove narezana puranje prsi, prelijte s prelivom, ki ga pripravite iz jogurta, kisa, soli in popra, ter okrasite s sesekljanim koprom.

Mlačne puranje prsi na sveži rukoli

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag puranjih prsi, malo olja, 20 dag rukole, 30 dag paradižnika češnjevca, 8 dag parmezana, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 3 žlice balzamičnega kisa, sol in sveže mleti poper.

Puranje prsi začinite s soljo in poprom ter jih na vročem olju v pokriti posodi specite in ohladite na 40 stopinj Celzija. Rukolo očistite, operite in dobro odcedite, zložite jo na velik ovalen krožnik in posujte z četrtinami češnjevca. Pokapajte z oljčnim oljem in balzamičnim kisom ter solite in popoprajte. Solato obložite z rezinami puranjih prsi, potresite z naribanim parmezanom in takoj postrezite, najbolje s svežim kruhom.

Puranova rižota s kozicami

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag puranjih prsi brez kosti, 30 dag repkov kozic, 2 žlici oljčnega olja, 1 srednje veliko čebulo, 25 dag svežega ali zamrznjenega graha, 30 dag riža, 5 žlic olja, sol in sveže mleti poper.

Puranje prsi narežite na kocke ali trakove in jih solite ter popoprajte. Na segretem olju prepražite sesekljano čebulo skupaj z mesom. Dodajte grah in riž, vse skupaj malo popražite in zalijte z malo vode. Ko riž vpije vso vodo, premešajte in prilijte novo ter postopek ponavljajte toliko časa, da se riž skuha. Medtem na oljčnem olju prepražite kozice in jih dodajte rižoti tik pred koncem kuhanja. Gotova rižota mora biti kremasta ter sočna in jo je treba takoj postreči.

Puranji medaljončki s pistacijami in gorgonzolo

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg puranjih prsi brez kosti, 3 žlice olja, 10 dag oluščenih pistacij, 15 dag gorgonzole, sol in sveže mleti poper.

Puranje prsi narežite na medaljone, jih solite in popoprajte ter jih na vročem olju z obeh strani popecite. Opečene medaljone zložite na pekač, jih posujte s sesekljanimi pistacijami, obložite z rezinami gorgonzole in jih postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico ter pecite toliko časa, da se gorgonzola stopi. Pečene medaljone takoj postrezite s pečeno zelenjavo ali z zelenjavno rižoto.

Puranje prsi z oljkami in koromačem

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg puranjih prsi brez kosti, 5 dag sesekljanih črnih oljk, 8 žlic oljčnega olja, 20 dag koromača, 1 paradižnik, 2 dl sladke smetane, sol, sveže mleti poper.

Puranje prsi narežite na medaljone, jih solite in popoprajte ter natrite s sesekljanimi oljkami. Koromač očistite, narežite na lističe in ga na 4 žlicah oljčnega olja prepražite. Dodajte na kocke narezan paradižnik, solite in popoprajte po okusu ter zalijte s sladko smetano. Dušite, da se koromač zmehča in postane omaka gostljata. Medtem na preostalem oljčnem olju specite medaljone. Na krožnik naložite dušen koromač, nanj naložite medaljone in postrezite s pire krompirjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 30. junij 2015 / 11:05

Konec pouka

Pouka je konec in za večino šolarjev so počitnice tukaj. Pogosto ne vem, kdo težje čaka konec pouka, učenci oziroma dijaki ali učitelji. Vsi smo utrujeni. Nekateri v zadnjih tednih opravijo več obv...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 28. november 2011 / 07:00

Denar se porabi, lepota mine, srce pa ostane

25. novembra leta 1961 sta si Ivanka in Milan Truden obljubila večno zvestobo. V soboto sta skupaj z sinovoma in njunima družinama ter sestrami in bratom ter prijatelji praznovala zlato poroko. Slavje...

Slovenija / ponedeljek, 28. november 2011 / 07:00

Prvi Slovenski hokejski forum

Ljubljana - V SportForum Slovenija – Društvu za promocijo športa Slovenije to sredo, 30. novembra, ob 18. uri v novi ljubljanski Kristalni palači pripravljajo prav posebno hokejs...

Zanimivosti / ponedeljek, 28. november 2011 / 07:00

Prvič na ogled razstava Adventni koledar

Cerklje - Društvo likovnikov Cerklje bo v adventnem času od 27. novembra do 24. decembra v Petrovčevi hiši prvič pripravilo razstavo z naslovom Adventni koledar 2011. Dvajset sli...

Zanimivosti / ponedeljek, 28. november 2011 / 07:00

Lionisti omogočili cepljenje za dvesto otrok

Cerklje, Poljane - Člani humanitarnega društva Lions klub Brnik in predstavniki Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj so s pomočjo donacije proizvajalca cepiva izvedli humanitarno...

Šport / ponedeljek, 28. november 2011 / 07:00

Triglav in Bled zmagala

Kranj – V ledni dvorani Zlato polje pa smo sinoči spremljali zanimiv obračun 17. kroga SLOhokejske lige med domačim Triglavom in Slavijo iz Zaloga. V prvi tretjini zadetkov ni bilo, jih je...