Bohinjski sir je prejel posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost. (Foto: Anka Bulovec)

Posebno priznanje za bohinjski sir

Bohinjski sir si je na 23. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov prislužil posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost.

Srednja vas – »Zelo smo ponosni, še posebno, ker so od leta 2003, odkar so ti podatki dostopni tudi na spletnih straneh, podelili le še eno tovrstno priznanje,« ne skriva ponosa direktor Bohinjske sirarne Primož Cvetek. Njihov sir je na 23. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v začetku junija v Gornji Radgoni dosegel vseh dvajset možnih točk. Priznanje jim bodo podelili 31. avgusta na 47. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni.

Proizvodnjo v Bohinjski sirarni so po dveletnem premoru znova zagnali aprila lani, prvi zrel bohinjski sir pa so razrezali dva meseca kasneje ob uradnem odprtju sirarne. Tradicija pravega bohinjskega sira sicer po besedah Primoževega očeta in solastnika sirarne Jožeta Cvetka sega v leto 1873. »Takrat je strokovnjak iz Ementala ob podpori takratnega bistriškega župnika bohinjske sirarje poučil o izdelavi tega sira. Njegov razvoj je potem sicer avtonomno tekel naprej, saj gre za povsem svojstven sir s posebnimi značilnostmi,« je razložil. Primož Cvetek pa je dodal: »Razlike v primerjavi z ementalcem so tako v vonju in okusu kot tudi videzu ob prerezu in barvi. Te značilnosti se oblikujejo pri samem postopku izdelave, svoje pa prispeva tudi odlično bohinjsko mleko.« Postopek izdelave je razložil glavni sirar Milan Taler. Sveže mleko najprej pasterizirajo, izdelava sira v sirnem kotlu pa traja tri ure. »Sirna zrnja se nato spusti v stiskalnico, v kateri se hlebi stiskajo 24 ur.« Sledi petdnevno namakanje hlebov v slanici, zorenje pa potem traja vsaj dva meseca. »Hlebe skrbno negujemo in obračamo ročno,« je ob tem poudaril Jože Cvetek. Na dva dni izdelajo sedem hlebov sira, od katerih vsak tehta okrog petdeset kilogramov.

Bohinjsko sirarno so pred petdesetimi leti zasnovali v okviru takratne kmetijske zadruge sirarji, ki so prej ta sir delali po planinah. Med njimi je bil tudi Franc Cvetek, stari oče Jožeta Cvetka. Prav zato so se tudi odločili za ta podvig in odkupili sirarno, ki je zaradi stečaja dve leti samevala. »Vedeli smo, da znamo narediti bohinjski sir, saj ga je tudi oče Milana Talerja, mojega bratranca, že izdeloval na planini Dedno polje,« je razložil Primož Cvetek. Velik poudarek namenjajo osebnemu stiku s kupci, tako da jih je v trgovskih središčih in na sejmih pogosto mogoče srečati v družbi harmonikarja. »Želimo, da Slovenci spoznajo, da spet delamo pravi bohinjski sir.« Prepoznati ga je mogoče po rdeči nalepki, na kateri je bohinjski planšar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 29. oktober 2008 / 07:00

Gorenjska je lep sadni vrt

Na gorenjski razstavi sadja so dali poudarek starim in odpornim sortam sadja.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 6. avgust 2019 / 13:46

Kmetje zahtevajo odstranitev volkov

Okoljski minister Simon Zajec je v petek obiskal tri območja, kjer se zadnje čase povečujejo napadi volka na drobnico. Mudil se je tudi na Cerkljanskem, težave z napadi zveri pa so mu razgrnili oškodo...

Nasveti / torek, 6. avgust 2019 / 13:43

Borovnice za malico

Da so borovnice zares široko uporabne, kaže število okusnih jedi, ki jih lahko iz njih pripravimo. Med drugim so odlična popestritev malice v bananinem kruhu ali hrustljavem borovničevem prigrizku....

Razvedrilo / torek, 6. avgust 2019 / 13:41

Jazzva osvojila tretje mesto

V soboto, 3. avgusta 2019, se je v Göteborgu na Švedskem mednarodnega tekmovanja ljubiteljskih pevskih zborov Evrovizijski zbor leta udeležila tudi Slovenija. Zastopala nas je vokalna a cappella sk...

Kamnik / torek, 6. avgust 2019 / 13:35

Fotografski natečaj Poletje v Kamniku

Kamnik – Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik na svojih družabnih omrežjih organizira fotografski natečaj za najlepšo fotografijo poletja v Kamniku.

Izleti GG / torek, 6. avgust 2019 / 13:35

Izjemni razgledi

Kot smo imeli priložnost videti, potnikom ladje MSC Musica ni dolgčas. Nihče ni lačen, še manj žejen. Za zabavo je na ladji kar nekaj možnosti, kdor ne more brez obiska fitnesa, je na volj...