Bohinjski sir je prejel posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost. (Foto: Anka Bulovec)

Posebno priznanje za bohinjski sir

Bohinjski sir si je na 23. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov prislužil posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost.

Srednja vas – »Zelo smo ponosni, še posebno, ker so od leta 2003, odkar so ti podatki dostopni tudi na spletnih straneh, podelili le še eno tovrstno priznanje,« ne skriva ponosa direktor Bohinjske sirarne Primož Cvetek. Njihov sir je na 23. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v začetku junija v Gornji Radgoni dosegel vseh dvajset možnih točk. Priznanje jim bodo podelili 31. avgusta na 47. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni.

Proizvodnjo v Bohinjski sirarni so po dveletnem premoru znova zagnali aprila lani, prvi zrel bohinjski sir pa so razrezali dva meseca kasneje ob uradnem odprtju sirarne. Tradicija pravega bohinjskega sira sicer po besedah Primoževega očeta in solastnika sirarne Jožeta Cvetka sega v leto 1873. »Takrat je strokovnjak iz Ementala ob podpori takratnega bistriškega župnika bohinjske sirarje poučil o izdelavi tega sira. Njegov razvoj je potem sicer avtonomno tekel naprej, saj gre za povsem svojstven sir s posebnimi značilnostmi,« je razložil. Primož Cvetek pa je dodal: »Razlike v primerjavi z ementalcem so tako v vonju in okusu kot tudi videzu ob prerezu in barvi. Te značilnosti se oblikujejo pri samem postopku izdelave, svoje pa prispeva tudi odlično bohinjsko mleko.« Postopek izdelave je razložil glavni sirar Milan Taler. Sveže mleko najprej pasterizirajo, izdelava sira v sirnem kotlu pa traja tri ure. »Sirna zrnja se nato spusti v stiskalnico, v kateri se hlebi stiskajo 24 ur.« Sledi petdnevno namakanje hlebov v slanici, zorenje pa potem traja vsaj dva meseca. »Hlebe skrbno negujemo in obračamo ročno,« je ob tem poudaril Jože Cvetek. Na dva dni izdelajo sedem hlebov sira, od katerih vsak tehta okrog petdeset kilogramov.

Bohinjsko sirarno so pred petdesetimi leti zasnovali v okviru takratne kmetijske zadruge sirarji, ki so prej ta sir delali po planinah. Med njimi je bil tudi Franc Cvetek, stari oče Jožeta Cvetka. Prav zato so se tudi odločili za ta podvig in odkupili sirarno, ki je zaradi stečaja dve leti samevala. »Vedeli smo, da znamo narediti bohinjski sir, saj ga je tudi oče Milana Talerja, mojega bratranca, že izdeloval na planini Dedno polje,« je razložil Primož Cvetek. Velik poudarek namenjajo osebnemu stiku s kupci, tako da jih je v trgovskih središčih in na sejmih pogosto mogoče srečati v družbi harmonikarja. »Želimo, da Slovenci spoznajo, da spet delamo pravi bohinjski sir.« Prepoznati ga je mogoče po rdeči nalepki, na kateri je bohinjski planšar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 25. december 2016 / 12:32

Brskanje med pismi

V človekovi naravi je, da se tistemu, česar ne pozna, pogosto čudi. Še pogosteje se dogaja, da se ne le čudi, temveč tudi obsoja. Da je res tako, me je prepričeval Ludvik, ki je po spletu različnih...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Center praznih lokalov

Skoraj neverjetno je, da lahko v samem centru mesta in v neposredni bližini kulturno-političnega dogajanja nastajajo prava mesta duhov. Nekdanji trgovski lokali razpadajoči samevajo ...

Škofja Loka / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Kakšna vsebina v starološkem gradu

Stara Loka - Občina Škofja Loka se z ministrstvoma za kulturo ter za delo, družino in socialne zadeve dogovarja, kakšne vsebine bi veljalo pripeljati v Starološki grad, ki je po...

Škofja Loka / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Nov delovnik notarske pisarne

Škofja Loka - Na redni letni skupščini Notarske zbornice Slovenije je bila za novo predsednico izvoljena notarka Marjana Tičar Bešter, ki ima notarsko pisarno v Škofji Lok...

Splošno / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Uspešni z dvema projektoma

Občina Škofja Loka se je lani prijavila na drugi javni razpis vladne službe za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ki zagotavlja sofinanciranje projektov prek evropskega sklada. Na razpisu s...

Splošno / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Kakovostno življenje sladkornih bolnikov

Društvo diabetikov Škofja Loka, ki združuje člane iz Škofje Loke ter Selške in Poljanske doline, ima že 454 članov. Na rednem letnem občnem zboru, ki se ga je udeležilo veliko članov in gostov, m...