Borovnice za malico
Da so borovnice zares široko uporabne, kaže število okusnih jedi, ki jih lahko iz njih pripravimo. Med drugim so odlična popestritev malice v bananinem kruhu ali hrustljavem borovničevem prigrizku.
Za pripravo bananinega kruha z borovnicami potrebujemo: 3 zrele banane, 250 g grškega jogurta, 2 jajci, 1 skodelica pirine polnozrnate moke, 2 skodelici ovsenih kosmičev, pol pecilnega praška, 2 žlici rjavega ali kokosovega sladkorja, 100 g temne čokolade, 1 skodelico borovnic.
Čokolado narežemo na majhne koščke. Banane olupimo ter jih zmečkamo z vilicami. Skupaj zmešamo moko, ovsene kosmiče in pecilni prašek. V drugi posodi skupaj zmešamo zmečkane banane, sladkor, jajci ter jogurt. K tej masi med stalnim mešanjem dodajamo mešanico iz moke in ovsenih kosmičev. Nazadnje vmešamo še borovnice in narezano čokolado. Maso vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pekač postavimo v pečico in pečemo pri temperaturi 180 stopinj Celzija 45 minut. Ko zapičimo zobotrebec v testo in ta ostane suh, je kruh pečen.
Nasvet: Uporabimo lahko klasične gozdne ali ameriške borovnice, bodisi sveže ali zamrznjene.
Za pripravo borovničevega prigrizka potrebujemo: polnozrnat prepečenec, grški jogurt, sveže borovnice, med.
Jogurt zmešamo z žlico medu. Pripravljeno mešanico nadevamo na prepečenec ter nanjo razporedimo sadje.
Nasvet: Pri nakupu bodimo pozorni, da kupimo pravi grški jogurt in ne grški tip jogurta. Slednji ima namreč precej več maščob in manj beljakovin.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

