Emil Peternel (Foto: arhiv GG)

Peternela odnesle nepravilnosti?

Na današnjem občnem zboru KGZ Sava Lesce bodo razčiščevali tudi, zakaj je odstopil direktor Emil Peternel.

Lesce – Za nedavni odstop Emila Peternela z mesta direktorja Kmetijsko gozdarske zadruge Sava Lesce naj ne bi bili krivi zdravstveni razlogi, temveč domnevne nepravilnosti pri poslovanju sicer precej uspešne zadruge. Uredništvo je namreč ta teden prejelo anonimno pošto, v kateri Peternelu očitajo več zlorab položaja in pridobitve premoženjske koristi ter druge nepravilnosti. Na vrhovnem tožilstvu so nam potrdili, da so v sredo prejeli pošto z enako vsebino.

Kot je razbrati iz anonimke, naj bi Peternel zlorabil svoj položaj in oškodoval zadrugo, ko naj bi podjetju Rubico Agencija brez obveznega soglasja upravnega odbora za 690 tisoč evrov prodal hčerinsko podjetje Kmetijstvo Sava Lesce, ki je imela v lasti tudi osemdeset tisoč kvadratnih metrov zemljišč ob hipodromu, ki so jih menda kasneje prodali za 2,4 milijona evrov. Peternel naj bi zadrugo oškodoval za nadaljnji milijon evrov tudi s »poklonitvijo« desetih apartmajev v Kranjski Gori kupcu Danijelu Smuku. Prav tako naj bi prekršil pravila poslovanja zadruge, ko je odobril skoraj 250 tisoč evrov posojila podjetniku Milanu Kepicu, ki v Dvorski vasi gradi turistični center, in deset tisoč evrov varnostni agenciji EUPT. Med drugim Peternelu očitajo tudi nenavadno razkošje, ker naj bi varnostni agenciji mesečno plačeval po enajst tisoč evrov za osebnega varnostnika in najem avtomobila, do nepravilnosti pa naj bi prihajalo tudi pri pregledovanju kakovosti mleka dveh članov zadruge. Navedb iz anonimke Peternel in predsednik upravnega odbora Edvard Podpečan ne komentirata zaradi notarsko overjenega sporazuma, po katerem se obe strani vzdržita javnih komentarjev. Po naših podatkih naj bi bilo v njem tudi napisano, da Peternel kot direktor ni sklenil nobenega neškodljivega posla. Na današnjem izrednem občnem zboru se bodo sicer zadružniki seznanili tudi z razlogi za odstop predsednika nadzornega sveta Antona Avseneka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 2. december 2015 / 11:30

Velika zmaga košarkarjev Šenčurja, pred vrati gorenjski derbi

Šenčur – Košarkarji Šenčurja Gorenjske gradbene družbe tudi po 6. krogu v Ligi Telemach ostajajo neporaženi. Doma so v soboto v izjemno razburljivi končnici z 72 : 70 premagali Rogaško. Gostje so s...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 9. junij 2013 / 15:21

Medved že povzroča škodo

Medved na Gorenjskem že povzroča škodo. V Zgornji Radovni je poškodoval čebelnjaka, več škodnih primerov je pričakovati po prigonu živine na planinsko pašo.

GG Plus / nedelja, 9. junij 2013 / 15:19

S prijaznostjo si odpira vrata

Dijaška organizacija Slovenije je letos za naj dijaka razglasila dijaka tretjega letnika Gimnazije Škofja Loka Aleksandra Rajharda.

Kranj / nedelja, 9. junij 2013 / 15:17

Pesem gradi prijateljstvo

Učenci Osnovne šole Helene Puhar Kranj so pogumno stopili na oder in se izkazali v svojih glasbenih talentih. Premierni nastop pa je imela šolska folklorna skupina.

Šport / nedelja, 9. junij 2013 / 15:17

Dobro načrtujejo olimpijsko sezono

Člani naše biatlonske reprezentance so v Ramsauu in Salzburgu opravili testiranja za novo olimpijsko sezono, ki jo želijo pričakati čim bolje pripravljeni.

Nasveti / nedelja, 9. junij 2013 / 14:25

V tretje gre rado – Riva del Garda

Riva del Garda je lepo mesto na severu Gardskega jezera, že ob koncu 19. stoletja zdravilišče, letovišče, že tedaj razvit turistični kraj. Danes je raj za deskarje, gorske kolesarje in jadralce, po...