V loških vrtcih je zmanjkalo prostora za najmlajše otroke. (Foto: arhiv GG)

Vrtec bo v kontejnerju

Hudo prostorsko stisko v loških vrtcih naj bi do jeseni rešili s postavitvijo mobilnega vrtca ob vrtcu Najdihojca. V osmih oddelkih bi bilo prostora za 95 do 112 otrok. Ob letošnjem vpisu pa so jih zavrnili 167.

Škofja Loka - Že lani so v loških vrtcih zaradi povečanega vpisa zagotovili dodatne prostore za najmlajše otroke v dijaškem domu. Letos je otrok, ki bi potrebovali varstvo v vrtcih, še veliko več, tako da so jih ob spomladanskem vpisu zavrnili kar 167. Zaradi velike prostorske stiske so minuli četrtek izredno zasedali občinski svetniki. Prvotni predlog, da naj bi odločali o koncesiji za predšolske otroke, so umaknili z dnevnega reda, kajti že odbor za družbene dejavnosti je pred kratkim sklenil, da je odlok o tem neprimeren za nadaljnjo obravnavo. Tako so svetnikom na hitro, z gradivom, razdeljenim na seji, ponudili drugo možnost. Na zemljišču pri vrtcu Najdihojca naj bi postavili mobilni vrtec. V osmih oddelkih bi lahko rešili potrebe po varstvu do 112 otrok v vsakem. V drugem rebalansu letošnjega proračuna bodo zagotovili dvesto tisoč evrov, na podlagi javnega zbiranja ponudb bodo zagotovili tudi denar za najem mobilnega vrtca. Dodaten denar pa morajo zagotoviti tudi za subvencije oskrbnin v vrtcu, saj bodo tudi stroški občine zaradi povečanega števila otrok večji.

Odločitve o mobilnem vrtcu pa svetniki niso sprejeli povsem brez pomislekov. Lidija Goljat (SD) je dejala, da bi moral imeti vrtec 12 in ne le osem oddelkov, saj bo naval na vrtce kmalu še večji, ker šolsko ministrstvo v prihodnje predvideva, da bi za otroke, stare pet let, starši plačevali le polovico oskrbne cene. Vrtec v kontejnerju naj bi bil le začasen, a svetniki so izražali pomisleke nad tem, da bi občina najela kontejnerje za deset let. Ta način reševanja prostorske stiske bi moral trajati le toliko čas, da bi zgradili novi vrtec na zemljišču nekdanje vojašnice. Gradnjo še vedno zadržuje dejstvo, da zemljišče v lasti obrambnega ministrstva še ni preneseno na občino. Je pa župan Igor Draksler zatrdil, da so z državo že zelo blizu dogovoru. Svetniki, med njimi Tinka Teržan (Zares) so izražali pomisleke tudi zaradi nedomišljenosti predloga, svetnica je kot dokaz, da se to ne obnese najbolje, navedla primer dijaškega doma, ki so ga lani usposobili za dodatne oddelke vrtca. Svetnike je tudi zanimalo, ali bi bil vrtec v kontejnerju primeren za najmlajše otroke, župan pa je dejal, da je takšnih v Sloveniji že nekaj in da so z njimi zadovoljni. Je lokacija mobilnega vrtca primerna, glede na majhne možnosti parkiranja, je spraševala svetnica liste NIT Špela Marija Šifrar. Svetniki pa so izražali tudi kritiko zaradi slabo pripravljenega gradiva. Predlagane sklepe pa so vendarle podprli zaradi argumenta, da bo le s takojšnjo odločitvijo mogoče pravočasno dobiti gradbeno dovoljenje, najeti kontejner in do jeseni postaviti vrtec, ki bo rešil varstvo vsaj za dve tretjini otrok, ki bi sicer ostali brez varstva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 25. julij 2022 / 22:26

Reševalci zbrali svoje zgodbe

Stodesetletnico organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji so gorski reševalci letos zaznamovali tudi z izdajo zbornika, katerega največja vrednost so zagotovo zgodbe. »Težko govorimo o intervencij...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 22. julij 2015 / 13:11

Okrepiti sodelovanje turističnih kmetij

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je v ponedeljek na obisku v Sloveniji gostil deželnega glavarja avstrijske Koroške dr. Petra Kaiserja. Kot primer dobrega čezmejnega sodelova...

Kronika / sreda, 22. julij 2015 / 12:17

Prehitri, nepravilno prehitevali ...

Zadnji konec tedna je na Gorenjskem v okviru nacionalne akcije poostren nadzor motoristov potekal med Bledom in Kranjem. Rekorder je vozil s 172 km/h.

Kranj / sreda, 22. julij 2015 / 12:13

V Bruslju predstavili projekte

Prejšnji teden sta predstavnika kranjske občine na konferenci v Bruslju predstavila več investicijskih projektov, ki so bili sofinancirani iz evropskih sredstev.

Železniki / sreda, 22. julij 2015 / 11:47

Razdvojenost narodu ne koristi

V soboto je bila v Dolenji vasi slovesnost ob 72-letnici streljanja talcev in ustanovitve Prešernove brigade.

Medvode / sreda, 22. julij 2015 / 11:45

Na olimpijadi tudi zbiljske gasilke

Slovenska gasilska mladinska reprezentanca pod vodstvom poveljnika Gasilske zveze Slovenije Francija Petka ta teden sodeluje na XX. mladinski gasilski olimpijadi v mestu Opole na Poljskem.