Odvetnika Milan Krstić (levo) in Peter Žnidaršič oporekata veljavnosti večine dokazov, ki jih je zbrala policija. (Foto: Gorazd Kavčič)

Sodišče bo poslušalo prisluhe

Sojenje domnevnima roparjema Boštjanu Razingarju in Amirju Bešiću se je v petek zaradi spremembe v sestavi sodnega senata začelo znova.

Kranj – Na Okrožnem sodišču v Kranju so v petek zaradi spremenjenega senata obnovili dosedanji potek sojenja Jeseničanoma Boštjanu Razingarju in Emirju Bešiću, ki naj bi 30. decembra lani na Jesenicah oropala pismonošo Gašperja Balantiča in mu pobrala torbo z 8581 evri. Sodišče je kasneje zaslišalo še kriminalista Luko Pisovca in Nejca Eržena, ki sta spregovorila o poteku hišne preiskave Razingarjevega stanovanja, ko pa je na predlog tožilstva nameravalo pogledati listinske dokaze in prisluhniti skrivaj posnetim telefonskim pogovorom obdolženih, se je ustavilo. Zagovornika Peter Žnidaršič in Milan Krstić sta namreč prepričana, da je večina dokazov, pridobljena s tajnim opazovanjem: s prisluhi in hišno preiskavo, nezakonita.

Razingarjev zagovornik Žnidaršič je med drugim navedel, da je bila hišna preiskava pri njegovem klientu deloma opravljena že pred prihodom obveznih prič, po mnenju odvetnika Krstića pa je bila preiskava izvedena celo brez ustrezne sodne odredbe. Kriminalisti so namreč sodno odredbo pridobili že 15. decembra, potem pa so čakali na pravo priložnost, ko naj bi Razingar storil novo kaznivo dejanje ali pa ukradeni denar porabil za nakup nepremičnine. »Odredbe se ne izdaja na daljši rok, temveč za točno določeno dejanje. Policija je 30. decembra že ob 8. uri vedela, da se je zgodil rop poštarja, in je zato imela dovolj časa, da si pridobi novo sodno odredbo, pa je ni. Okoliščine kažejo, da je policija zlorabila procesna določila in zaupanje preiskovalne sodnice,« je dejal Krstić.

Okrožna državna tožilka Marija Marinka Jeraj je ugovarjala besedam obrambe, ker so po njenem vsi preiskovalni postopki potekali v skladu z zakonom, kar velja tudi za hišno preiskavo, ki ni bila opravljena pred prihodom prič. »Policisti so objekt pred hišno preiskavo samo ustrezno zavarovali,« je dejala. Sodni senat, ki ga vodi okrožna sodnica Marjeta Dvornik, se je na koncu odločil, da tožilstvo lahko uporabi prisluhe, medtem ko si je za listinske dokaze, ki se nanašajo na tajno opazovanje in hišno preiskavo, vzel več časa za premislek.

Zaslišana kriminalista Eržen in Pisovec sta sicer povedala, da je koordinator policijske akcije Primož Donoša 30. decembra zjutraj naročil izvedbo hišne preiskave pri Razingarju, zato sta se skupaj s kriminalistom Antonom Kertom odpeljala proti Jesenicam. »Da so tega jutra na Jesenicah oropali poštarja, smo izvedeli šele med vožnjo,« je zatrdil vodja hišne preiskave Pisovec, ki je kolegoma dal navodila, da je treba zaradi varnosti najprej varnostno obvladati osumljenca (Razingarja), ki bi lahko bil tudi oborožen, nato pregledati ves objekt, da katera druga oseba ne bi česa skrila, nato pa hišo zavarovati do začetka hišne preiskave.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 26. maj 2013 / 07:00

Krka prvak, Ločani izpadli

Ljubljana - S četrto finalno tekmo med Unionom Olimpijo in Krko, ki so jo z 71 : 61 dobili Dolenjci, se je v začetku tedna končalo letošnje državno prvenstvo za košarkarje v ligi Telemach....

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 18. december 2014 / 14:11

Glasbena simfonija

Kulturni hram Ignacija Borštnika v Cerkljah je minuli četrtek gostil občinski novoletni koncert, na katerem sta skupaj nastopila Policijski orkester in solistka Eva Černe.

Kronika / četrtek, 18. december 2014 / 14:09

Za izvedenca je zdrav, za odvetnika daleč od tega

Kranjsko sodišče je sojenje nekdanjemu direktorju KGZ Lesce Emilu Peternelu in nepremičninarju Danijelu Smuku preložilo zaradi zdravstvenih težav prvoobtoženega.

Kronika / četrtek, 18. december 2014 / 14:03

Med smuko grdo padel

Vogel – Na smučišču Vogel se je pred dnevi huje poškodoval smučar iz Ljubljane, ki je grdo padel po oplazenju z drugo smučarko. Ponesrečenca so z vojaškim helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Pol...

Gorenjska / četrtek, 18. december 2014 / 14:02

Zgolj služba ali poslanstvo

Na razpis za direktorja javnega zavoda Triglavski narodni park se je prijavilo 13 kandidatov, enega manj so povabili na razgovor na ministrstvo za okolje in prostor.

Šport / četrtek, 18. december 2014 / 13:55

Izzivov še ne bo zmanjkalo

Tako Marcel Rodman kot člani naše hokejske reprezentance, ki je drugo leto zapored postala najboljša slovenska ekipa leta, imajo v tej sezoni nove izzive, največji pa je uspešno nastopanje med svetovn...