Gospodarski zaton Kranja?

Tako pesimističen je bil naslov okrogle mize društva Odgovor, nič manj črnogleda pa ni bila razprava.

Kranj – Društvo za razvoj kritične misli Odgovor je v torek zvečer v Galeriji Dali pripravilo dobro obiskano okroglo mizo z naslovom Gospodarski zaton Kranja, na katero so povabili prof. dr. Jožeta Mencingerja, mag. Rajka Bakovnika iz Sveta gorenjskih sindikatov, Staneta Štrausa, podžupana Mestne občine Kranj, Ani Klemenčič, predsednico UO GBD, Dejana Radšela iz kadrovske agencije Manpower ter Draga Martinjaka, direktorja podjetja Eurocom. Sindikalist Bakovnik je uvodoma razložil nič kaj zavidljivo kadrovsko situacijo v Kranju. Poleg odpuščanja zaradi likvidacij oziroma stečajev večjih podjetij (Aquasava, IBI) namreč ugotavljajo precej odpuščanja tudi v drugih podjetjih, zlasti najete delovne sile, zaposlenih za določen čas, veliko je predčasnega upokojevanja. Število nezaposlenih se je po njegovih podatkih letos, glede na lani, povečalo za šestdeset odstotkov. Problem je tudi zniževanje plač, ki je mnoge pahnilo na rob revščine, vedno več je kršitev na delovnopravnem področju, pri čemer nekateri direktorji gledajo na zaposlene kot na šahovske figure.

Nezavidljivo gospodarsko situacijo je s konkretnimi podatki orisala Ani Klemenčič, ki ocenjuje, da Kranj zaostaja tudi po zaslugi politike. Čeprav so Gorenjci v finančnih zadevah bolj preudarni, manj zadolženi, pa so po drugi strani nevoščljivi, premalo pogumni, ne držijo skupaj, politično so močno razdeljeni. Najhuje je, da ni pravih podjetniških idej, ni poguma za podjetniški začetek, visoke šole (zlasti FOV) pa ne dajejo uporabnega znanja. Na sicer vseslovenski zaposlitveni agenciji so po besedah Radšela prvi znak o krizi dobili prav iz Kranja, kjer ocenjujejo, da ni razvoja, ni vlaganja v kader, zato je opazen beg možganov zlasti v Ljubljano. Drago Martinjak je razložil, da bo njihovo mednarodno uveljavljeno podjetje verjetno zapustilo Kranj, ker za svoje prostore niso našli zemljišča po primerni ceni. Podžupan Štraus se je odzval s trditvijo, da je občina, ki se loteva hudih problemov na komunalnem področju, pri urejanju poslovnih površin nemočna.

Tudi v razpravah obiskovalcev je bilo veliko črnih misli. Kranj, ki je bil petdeset let med najbolj gospodarsko razvitimi celo v Jugoslaviji, po njihovem mnenju danes postaja zanemarjeno mesto brezposelnih postopačev, veliko je izgubil z delitvijo občin, zato je nujna uvedba pokrajine, izguba je bila ukinitev sejma, namesto razglašanja Kranja kot mesta športa in kulture je nujen poudarek na gospodarstvu – podjetništvu. Okroglo mizo so končali s sklepom, da podoben pogovor z manj pesimističnim naslovom pripravijo jeseni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 15. julij 2014 / 11:37

Pomagajo jim na trg dela

S projektom Stičišče Prehod bodo v prihodnjih dveh letih v gorenjski regiji mladim s posebnimi potrebami pomagali na prehodu iz šole v svet dela.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 27. januar 2010 / 07:00

Zapore smučišča že pred tekmami

Kranjska Gora - Ta konec tedna bo Kranjska Gora gostila 49. Pokal Vitranc. Prireditev bo letos še za dan daljša kot običajno, saj bo že v petek na podkorenski strmini potekal v A...

Zanimivosti / sreda, 27. januar 2010 / 07:00

Kaj radi beremo?

Minuli konec tedna so predstavili nove podatke iz Nacionalne raziskave branosti (NRB) za leto 2009.

Kranj / sreda, 27. januar 2010 / 07:00

Odkrito o zdravniških napakah

Deset zastopnikov pacientovih pravic od skupaj dvanajstih je pred kratkim v izjavi za javnost opozorilo na nujnost odprave sistemskih pomanjkljivosti, ki so se pokazale v primeru smrti dvanajstletnega...

Radovljica / sreda, 27. januar 2010 / 07:00

Znova o inšpekcijskem nadzoru

Opozicija spet opozarja na nepravilnosti pri delovanju občinske uprave in napoveduje izredno sejo občinskega sveta.

Prosti čas / sreda, 27. januar 2010 / 07:00

Mini žar žur

Kranjska Gora je pripravljena na športno-zabavni vrhunec zimske sezone, mini zimski žar žur je uspel, Slovenec leta pa je letos postala Slovenka.