Ni ga čez pražen krompir, so bili v soboto enotni obiskovalci Praznika krompirja. (Foto: Gorazd Kavčič)

V Šenčurju dišalo po krompirju

V soboto je v Šenčurju dišalo po krompirju v pravem in prenesenem pomenu: krompir so pripravljali na različne načine, pa še srečo so imeli z vremenom.

Šenčur – »V Šenčurju imamo pa res krompir,« je na sobotni prireditvi Praznik krompirja ugotovil župan Miro Kozelj. Srečo so imeli organizatorji (Turistično društvo Šenčur) z vremenom, ki je ves dan grozilo, da se bo zlilo, kljub temu pa jim uspelo izpeljati glavnino prireditve v čast šenčurskemu krompirju. »Zelo smo zadovoljni. Pričakovali smo manj obiskovalcev kot lani, ko je bilo odkritje spomenika krompirju, vseeno pa smo presenečeni nad toliko obiskovalci – okoli 3500 jih je prišlo. Prav dober obisk je poplačal ves trud, ki ga je 260 ljudi vložilo v organizacijo in izvedbo prireditve, ki bo najbrž postala tradicionalna,« je bil zadovoljen šenčurski podžupan Ciril Kozjek, glavni koordinator prireditve. »Dolga leta smo razmišljali, kako bi ovekovečili šenčurski krompir, šele lanska postavitev spomenika krompirju pa nam je ponudila pravo priložnost,« je dodala predsednica turističnega društva Marinka Mohar.

Sobotni Praznik krompirja se je začel s sprevodom, v katerem so predstavili stara kolesa in kmečka oblačila, glavni poudarek pa je bil na predstavitvi tradicionalne in sodobne tehnologije pridelave krompirja. Sledil je blagoslov spomenika krompirja z upodobljeno cesarico Marijo Terezijo, nato pa je po krompirju zadišalo s stojnic. Pripravljali so praženega, pečenega, kislega, ocvrtega in kuhanega v oblicah, pekli so krompirjev kruh, kuhali krompirjev golaž … V praženju krompirja so se pomerili tudi župani – poleg domačega Mira Kozelja še cerkljanski Franc Čebulj, blejski Franc Fajfar in loški Igor Draksler ter kranjski podžupan Bojan Homan. Po mnenju komisije je najboljšega pripravil Draksler. »K zmagi je malo prispevala tudi šenčurska mati županja, ki mi je pomagala, da sem krompir stresel v posodo še pravi čas, preden se mi je zasmodila čebula,« je povedal Draksler, ki je poleg obvezne čebule v krompir dal še ocvirke in drobnjak.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 23. september 2010 / 07:00

Anketa: Bavarska ali tu nekje blizu

V soboto so v Prešernovem gledališču premierno uprizorili ljudsko igro Lovske scene s Spodnje Bavarske. Vsak "odklon" iz siceršnjega vaškega vsakdanjika je v družbi obsojen. Se predstava dogaja na Spo...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 26. maj 2010 / 07:00

Nikoli končano rivalstvo

Med limuzinami visokega razreda se bije neizprosna bitka med tremi nemškimi znamkami.

Prosti čas / sreda, 26. maj 2010 / 07:00

Shrek za vedno

Čemerni, toda dobrosrčni orjak Shrek se ne more sprijazniti z dolgočasnim družinskim življenjem, zato pristane na čarovnijo prebrisanega Špicparkeljca.

Nasveti / sreda, 26. maj 2010 / 07:00

Ženikelj proti podplutbam

Navadni ženikelj je eden najboljših naravnih pomočnikov pri vseh vrstah ran, podplutbah, oteklinah, nategnjenih mišicah, zlomih in drugih poškodbah. Ustavlja krvavitve in omili rane pri hemoroidih.

Gospodarstvo / sreda, 26. maj 2010 / 07:00

Triglav posluje z dobičkom

Ljubljana - Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav se je na seji prejšnji teden seznanil s poročilom o poslovanju družbe v letošnjih prvih treh mesecih. Zavarovalnica je v tem obdob...

Gospodarstvo / sreda, 26. maj 2010 / 07:00

Ni pravnih razlogov za pritožbe

Na ministrstvu za finance pojasnjujejo, da zaradi visokih povprečnih zneskov subvencij ni pravnih razlogov za pritožbe na odločbe o odmeri lanskih obveznosti iz kmetijstva.