Predsednika Slovenije in Avstrije Danilo Türk in Heinz Fischer na spominskem mestu nekdanjega koncentracijskega taborišča Ljubelj - jug (Foto: Gorazd Kavčič)

Predsednika ob taborišču Ljubelj

Na obeh straneh prelaza Ljubelj je bilo v petek pomembno srečanje predsednikov sosednjih držav, slovenskega Danila Türka in avstrijskega Heinza Fischerja.

Ljubelj, Tinje - Na spominskih mestih koncentracijskega taborišča Ljubelj, podružnice zloglasnega Mauthausna, sta se v petek srečala predsednika Slovenije in Avstrije Danilo Türk in Heinz Fischer. Najprej sta si ogledala mesto nekdanjega koncentracijskega taborišča Ljubelj – jug na slovenski strani in položila venec k spomeniku, nato pa tudi na avstrijski strani predora Ljubelj, kjer je bil severni del taborišča. Na slovenski strani je oba predsednika pozdravil župan občine Tržič Borut Sajovic, ki je dejal, da sta nekdaj predor in bodeča žica ločevala ljudi na obeh straneh meje, danes pa ločevanja in razlikovanja ni več, nasprotno, obisk obeh predsednikov obeta, da bosta državi sedaj skupaj urejali severni in južni del nekdanjega taborišča.

O mračni preteklosti leta 1943 ustanovljenega taborišča na Ljubelju je spregovoril predsednik društva Mauthausen Slovenija Dušan Štefančič. Taborišče je na tem mestu nastalo zaradi predora, ki so ga začeli kopati z namenom, da bi nemška vojska lažje oskrbovala južna bojišča. V njem je bilo do konca vojne 1800 ujetnikov iz vse Evrope. Na obeh straneh meje vsako leto s spominskimi manifestacijami ohranjajo spomin na obstoj taborišča, na slovenski strani je to območje z ohranjenimi ostanki celic in s spomenikom s pomenljivim napisom Obtožujem, že dlje časa nacionalni spomenik. Kot je dejal Štefančič, je bilo taborišče že med vojno Evropa v malem in tudi sedaj njegov pomen sega prek meja, saj je s svojim spominom opozorilo in svarilo današnjim in prihodnjim rodovom. Na avstrijski strani sta predsednika držav položila venca k spominski plošči ob vhodu v predor, pozneje pa v Tinjah priredila predavanje in se srečala s predstavniki slovenske narodnostne skupnosti v Avstriji. Ob slovesnosti na spominskem mestu koncentracijskega taborišča Ljubelj – sever je spregovoril predsednik avstrijskega društva Mauthausen Peter Gstettner.

Po obisku Ljubelja sta predsednika Republike Avstrije in Slovenije Fischer in Türk v Domu prosvete Sodalitas v Tinjah sodelovala v pogovoru na temo Avstrija in Slovenija, sosedi in partnerici v Evropski uniji. Slovenski predsednik je dejal, da v celovitem reševanju vprašanja manjšin nista pomembni le kulturna in jezikovna identiteta, ampak tudi ekonomska eksistenca, socialna mobilnost in medijska vključenost. Položaj Slovencev na Koroškem je danes za Evropo pomemben tudi zato, ker njene pravice določata tudi avstrijska ustava in mednarodno pravo. Za slovensko manjšino so po Türkovem mnenju bistvenega pomena jezikovni vidik in dvojezično šolstvo, uporaba jezika manjšine kot uradnega jezika in dvojezična topografija, mediji in čezmejno sodelovanje. Nobena rešitev ne sme biti sprejeta brez sodelovanja in soglasja manjšine. Slovenski predsednik je predlagal »kreativno internacionalizacijo« reševanja dvojezičnosti na Koroškem, v kateri bi sodelovali tudi strokovnjaki iz drugih evropskih držav. Avstrijski predsednik je ugotovil, da so se po osamosvojitvi Slovenije odnosi med Slovenijo in Avstrijo izboljšali. Dejal je, da morajo slovenska manjšina in nemško govoreča večina na Koroškem in majhna nemška skupnost v Sloveniji živeti v sožitju, in priznal da se na Koroškem zapleta predvsem pri dvojezičnih tablah, kjer gre tudi za nejasne pristojnosti oblasti, vendar je treba spoštovati pravno državo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 15. julij 2013 / 12:42

Po knjige v e-knjigarno

S tabličnim računalnikom ali pametnim telefonom si boste poletje lahko obogatili tudi v novo odprti e-knjigarni založbe Mladinska knjiga.

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 2. julij 2013 / 07:00

Za 2500 let glasbe

Sredi avgusta bo v Radovljici potekal že 31. Festival Radovljica. Letošnji program obsega več kot poltretje tisočletje glasbene zgodovine.

Vodice / torek, 2. julij 2013 / 15:18

Znana rešitev za središče Vodic

V Vodicah so z zaključkom javnega natečaja za ureditev središča še korak bližje k težko pričakovanim novim prostorom za številne javne službe, a občino čaka še veliko dela. Najprej bo treba zagotoviti...

Zanimivosti / torek, 2. julij 2013 / 15:01

Dan pohodništva na Krvavcu

Na Krvavcu je bilo pred kratkim prvo vseslovensko srečanje pohodnikov.

Slovenija / torek, 2. julij 2013 / 14:43

Na Hrvaško zdaj hitreje

Včeraj je naša južna soseda Hrvaška postala osemindvajseta članica EU, tudi v Sloveniji pa se mnogi sprašujemo, kaj bo to prineslo novega v vsakodnevnih stikih s sosedi. To smo tokrat povprašali tudi...

Kronika / torek, 2. julij 2013 / 14:25

Jadralni padalec strmoglavil

Vogel - V kotanji Storeča pri Voglu je v nedeljo strmoglavil jadralni padalec, ki se mu je med letom zaprlo padalo. Posredovali so gorski reševalci iz Bohinja in dežurna ekipa Gorske rešev...