Osvežimo se z ribezom
Sveže ali posušene ribezove liste ali jagode poleti uporabimo za osvežilne in poživljajoče čajne mešanice. Iz jagod si pripravimo tudi osvežilni ribezov sok, dodajmo jih v sadne solate ali iz njih skuhajmo marmelado ...
Rimljani ribeza (Ribes) niso poznali, prvič ga omenjajo šele srednjeveške bukve v Nemčiji in Italiji. Plodove ribeza so sprva uživali podobno kot grozdje. Da si s tem osvežilnim grozdičjem lahko utrjujejo tudi zdravje, so spoznali šele v 17. stoletju. Liste ribeza brez pecljev nabiramo junija, plodove pa julija in avgusta. Pri listih moramo biti pazljivi, saj jih rada napade rja. V tem primeru so zdravju škodljivi, zato jih nikar ne nabirajmo. Posvetimo se najprej črnemu (Ribes nigrum), nato pa še rdečemu ribezu (Ribes rubrum).
Črni ribez za dvig odpornosti
Črno grozdičje, kot tudi pravimo črnemu ribezu, je bogato z eteričnim oljem, vitamini A, B, zlasti pa vitaminom C. Njegovi listi in plodovi pomagajo k dvigu odpornosti in krepijo organizem. Splošno znan je njihov poživljajoč učinek na prebavo in presnovo. Za listne popke velja, da aktivirajo nadledvične žleze in pospešujejo nastajanje njenih hormonov. Simon Ašič je menil, da jagode in sok blažijo ledvične bolezni, čaj iz listov pa spodbuja ledvice k delovanju in tako vpliva na zdravljenje protina, revme in ateroskleroze. Preprečeval naj bi nastajanje peska in kamnov v mehurju ter zdravil vse bolezni mehurja. Obnese se tudi pri driskah, migreni in hudemu kašlju. Slednjega lajša tudi ribezov sok, ki ga je v zimskih mesecih modro imeti v vsakem gospodinjstvu, kjer imajo majhne otroke.
Nekaj ribezovih pripravkov
Čaj iz listov pripravimo kot zavretek: štiri žlice drobno narezanih svežih ali zdrobljenih suhih listov zavremo v litru vode. Uživamo po eno skodelico zjutraj na tešče in pol ure pred večerjo. Tak čaj bo poživil presnovo in prebavo, krepil odpornost, deloval poživljajoče na počutje in vse, kar smo omenili že zgoraj. Ribezov liker naredimo tako, da zrele jagode stlačimo, dodamo liste poprove mete, zalijemo z žganjem, postavimo za osem dni na sonce, odcedimo, dodamo nekaj praženega sladkorja in spravimo v steklenice. Požirek pred počitkom naj bi odpravljal nespečnost. Pri naslednjem pripravku posušene jagode namočimo čez noč v hladni vodi, zjutraj tekočino odlijemo, jagode poparimo, pokrijemo in pustimo stati petnajst minut. V naslednjem koraku obe tekočini zmešamo in dodamo nekaj medu. Ta pijača velja za učinkovito krepčilo in poživilo, dviga pa tudi odpornost. Podoben napitek lahko pripravimo tudi iz plodov rdečega ribeza.
Osvežujoči rdeči ribez uravnava prebavo
Jagode rdečega ribeza vsebujejo sadne kisline, pektin, vitamin C, kalcijeve soli. Listi rdečega grozdičja pa so bogati z vitaminom C, rudninskimi solmi in čreslovinami. Liste posušimo in jih uporabimo za osvežilne čajne mešanice. Samostojnega čaja iz njih ne pripravljamo, saj imajo listi preoster okus. Citronska in jabolčna kislina pomagata pri odpravljanju zamaščenosti organizma. Pektin spodbuja prebavo in pripomore k zdravi želodčni sluznici. Jagode med drugim slovijo po tem, da preprečujejo in blažijo črevesna vnetja, čistijo kri, osvežujejo, pomagajo pri nervoznih srčnih težavah, protinu, nalezljivih boleznih. Učinkujejo tudi pri odpravljanju strupov iz telesa. Kdor trpi za pomanjkanjem želodčne kisline, naj v poletnih mesecih, ko ribez zori, uživa presni rdeči ribez. Če imate pogosto suha usta, vsak dan pojejte tri do pet žlic zrelih jagod. Sveže zrele jagode rdečega ribeza ali ribezov sok smejo uživati tudi diabetiki.