Sorbeti
Prihaja čas, ko se nam veliko bolj priležejo osvežilne sadne sladice. Tokratnih receptov se bodo razveselili predvsem ljubitelji sladoleda, ki iščejo enako ali še bolj osvežujočo, vendar manj kalorično alternativo.
Sorbete pripravljamo tako, da med stalnim mešanjem, najbolje v strojčku za sladoled, zamrzujemo sadni pire skupaj s sladkornim sirupom in jajčnim beljakom, ki pa ni obvezen pri vseh sorbetih. Beljakov ponavadi ne dodajamo pri sadju, ki vsebuje veliko pektina (jabolka, ribez, maline, kutine …). Če nimate strojčka za sladoled, pa lahko maso tudi ohladite v posodi, jo postavite v zamrzovalnik, občasno premešate in ko začne kristalizirati, primešate še sneg iz beljaka.
Pomarančni sorbet z rožmarinom
Potrebujemo: 4 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka, sveže stisnjen sok ene limone, 15 dag sladkorja, 1 veliko vejico svežega rožmarina in 1 jajčni beljak.
Sladkor skuhajte v enem decilitru vode skupaj z vejico rožmarina in ohladite. Primešajte pomarančni in limonov sok, ohladite ter zamrznite skupaj z jajčnim beljakom po enem od zgoraj navedenih postopkov.
Sorbet iz rdeče pese
Potrebujemo: 20 dag sladkorja, 2 dl jabolčnega soka, 60 dag kuhane rdeče pese, sok ene limone, 0,3 dl konjaka in 1 jajčni beljak.
Sladkor in jabolčni sok zavrite, dodajte olupljeno in naribano rdečo peso in kuhajte 10 minut. Zmes pretlačite skozi cedilo, dodajte limonov sok in konjak, ohladite ter zamrznite skupaj z jajčnim beljakom po enem od zgoraj navedenih postopkov.
Melonin sorbet
Potrebujemo: 40 dag meloninega mesa, 10 dag sladkorja, 1 dl belega vina, sveže stisnjen sok dveh limon in 1 jajčni beljak.
Sladkor skupaj z vinom zavrite in ohladite. Melonino meso zmeljite v električnem mešalniku, dodajte limonov sok in sladkorni sirup ter zamrznite skupaj z jajčnim beljakom po enem od zgoraj navedenih postopkov.
Sorbet iz lubenice
Potrebujemo: 50 dag mesa lubenice brez pešk, 3 dl vode, 1 dl sveže stisnjenega limonovega soka, 25 dag sladkorja in 1 jajčni beljak.
Meso lubenice zmeljite v mešalniku skupaj z limonovim sokom. Vodo zavrite skupaj s sladkorjem in ohladite, primešajte lubenici ter zamrznite skupaj z jajčnim beljakom po enem od zgoraj navedenih postopkov.
Limonov sorbet z baziliko
Za 4 osebe potrebujemo: 15 dag sladkorja, 2,5 dl vode, 1,5 dl sveže stisnjenega limonovega soka, nastrgano lupino ene limone, 30 lističev sveže bazilike in 1 jajčni beljak.
Iz sladkorja in vode skuhajte sirup in ga ohladite. Limonov sok, baziliko in limonino lupino skupaj zmeljite v električnem mešalniku, zmešajte skupaj s sladkornim sirupom ter zamrznite skupaj z jajčnim beljakom po enem od zgoraj navedenih postopkov.
Ananasov sorbet
Potrebujemo: 50 dag ananasovega mesa, 10 dag sladkorja, 1 dl belega vina, sveže stisnjen sok dveh limon in 1 jajčni beljak.
Sladkor z vinom zavrite in ohladite. Ananasovo meso zmeljite v električnem mešalniku skupaj z 2 dl vode, dodajte limonov sok in sladkorni sirup ter zamrznite skupaj z jajčnim beljakom po enem od zgoraj navedenih postopkov.