Jedi za pomladne dni

Spomladanska solata

Sestavine: 1 glava zelene solate, 1 glava rdeče kodraste solate, 10 dag graha v strokih, šopek redkvic, 1 kolerabica, 1 rumena kolerabica, 1 šopek mlade čebule z listi vred.

Preliv: 0,5 dl oljčnega olja, sok dveh limon ali 1 dl razredčenega domačega jabolčnega kisa, malo vode, sol, poper, 2 žlici narezane vrtne kreše, 1 žlica narezanega drobnjaka.

Priprava: Grahove stroke očistimo in jim potrgamo niti. Skuhamo jih v slanem kropu in odcedimo. Redkvice operemo in narežemo na lističe ali naribamo na ribež. Kolerabico in rumeno kolerabo olupimo in narežemo ali naribamo na grobo. Mlado čebulo očistimo in narežemo na drobno.

Olje, kis ali limonov sok, poper in sol dobro premešamo z ročnim mešalnikom. Liste kreše na drobno narežemo.

Solato očistimo, liste operemo pod tekočo vodo. Nato jo še poljubno narežemo. Naložimo jo skupaj s kodrasto solato na krožnik, jo potresemo s preostalo zelenjavo in prelijemo s pripravljenim dresingom – prelivom. Povrhu jo potresemo še z narezano krešo in drobnjakom. Po solati lahko potresemo sveže naribani mlad korenček.

Porova juha s kvinojo

Sestavine: 2 pora, 3 drobni krompirji, 2 stroka česna, pol dl oljčnega olja, 1,50 l vode, 2 zelenjavni jušni kocki, 2 dl sladke smetane, sol, poper po okusu, 1 žlica paprike v prahu, 2 žlici čičerikine moke, narezan drobnjak, 12 dag oprane kvinoje (podobna je proseni kaši).

Priprava: Por operemo, narežemo na kolobarje, krompir olupimo in narežemo na rezance. Olje segrejemo in na njem nekoliko prepražimo narezan por, 2 stroka sesekljanega česna, dodamo krompir, nekoliko pražimo, nato dodamo še oprano kvinojo, papriko v prahu in sol, potresemo s čičerikino moko in zalijemo z vodo. Juho začinimo z jušno kocko, dobro prevremo. Po okusu juho še okisamo z limonovim sokom. Tik pred koncem v juho zatepemo še sladko smetano. Juho postrežemo z narezanim drobnjakom. Preden dodamo sladko smetano, lahko juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Takrat moko opustimo, ker bo dovolj gosta. Juhi dodamo še pol dl sladke smetane.

Pirina rižota

Sestavine: 50 dag pirine kaše, 6 dag paprike, 1 drobna bučka in korenček, pol dl olja, 1 žlica sojine omake, 3 stroki česna, 6 dag peteršilja, sol, poper, ognjeno olje po okusu.

Priprava: Na maščobi prepražimo oprano in poljubno naribano zelenjavo in na kocke narezano svežo papriko. Nato dodamo piro, ki smo jo prej 2 uri namakali, sesekljan česen, zalijemo z zelenjavno juho. Kuhamo pri slabem ognju 40 minut. Tik pred koncem dušenja dodamo še sesekljan peteršilj in narahlo premešamo. Rižota je odlična priloga k raznim polpetom ali nekaterim belim vrstam mesa, pečenega na žaru.

Čičerikini polpeti

Sestavine: 2 srednje velika krompirja, 1 bučka, 2 žlici pražene čebule, 2 stroka česna, 1 jajce, 2 žlici čičerikine moke, sol, poper, 1 rezina kruha, po okusu sojine omake.

Priprava: Krompir olupimo in grobo naribamo na ribežu, na drobno naribamo oprano bučko, dodamo namočen in stisnjen kruh, eno do dve jajci, sol, poper, sojino omako in čičerikino moko. Masi dodamo še prepraženo čebulo in česen. Olje v ponvi segrejemo in na njem spečemo z žlico oblikovane polpete. Oblikovane lahko povaljamo še v sezam in jih nato spečemo. Pečemo jih na eni strani štiri minute in nato še na drugi strani. Pečene damo na kuhinjsko papirnato servieto, da se odcedijo. Polpete lahko ponudimo s kremno špinačo in pire krompirjem.

Čokoladne rezine

Sestavine: 12 dag masla ali margarine, 15 dag sladkorja, 3 jajca, 10 dag čokolade, 13 dag mandljev, 1 žlica turške kave, 4 dag moke, pecilni prašek, malo ruma, osminka l belega vina, četrt l sladke smetane, 1žlica sladkorja, 10 dag čokolade.

Priprava: Maslo in sladkor penasto umešamo, dodamo jajca in raztopljeno čokolado. Primešamo mlete mandlje, kavo, nato še moko pomešano s pecilnim praškom. Tortni model namastimo in pomokamo. Testo damo v model. Pečemo ga 30 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Pečen biskvit prelijemo z mešanico ruma in vina. Testo obložimo s tolčeno sladko smetano. Čokoladne skobljence naredimo tako, da čokolado razpustimo v vodni kopeli. V tanki plasti jo namažemo na peki papir ali pa na porcelanast pladenj. Ko se strdi, jo s kovinskim strgalnikom narežemo na večje skobljence. Skobljence potresemo na tolčeno sladko smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 10. januar 2024 / 10:08

Pri prenosu podjetja je ključna pravočasnost

V Kranjski Gori je v petek potekalo letno srečanje prevzemnikov in naslednikov družinskih podjetij, ki so vključena v Nacionalno točko za prenos lastništva. Dogodek z naslovom Dobri temelji za globaln...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 11. maj 2009 / 07:00

Kriminal

Vlomila v šolo Kamnik – Pred dnevi je Operativno komunikacijski center v Ljubljani prejel sporočilo o vlomu v izobraževalno ustanovo v okolici Kamnik...

Kronika / ponedeljek, 11. maj 2009 / 07:00

Lastnik Lipe mora v zapor

Tudi višji sodniki so odločili, da je Robert Tomaž Zavašnik odgovoren za tragedijo pred diskoteko Lipa, katere lastnik je, kjer je množica mladih decembra 2005 do smrti poteptala tri dekleta.

Kronika / ponedeljek, 11. maj 2009 / 07:00

Na voznika streljal kot v kanto

V Ljubljani so pričeli soditi 24-letnemu Dušku Bojaniću, ki je v Ljubljani streljal na Alpetourovega voznika.

Kronika / ponedeljek, 11. maj 2009 / 07:00

Med prehitevanjem trčil v kolesarja

Šenčur – V prometni nesreči na lokalni cesti Šenčur–Voklo, ki jo je z nepravilnim prehitevanjem povzročil voznik osebnega vozila, se je v torek zvečer hudo ponesrečil 41-letni ko...

Kronika / ponedeljek, 11. maj 2009 / 07:00

Komentar: Mladost za volanom

Mladost je norost, kar se pozna tudi na cesti. Mladi med 18. in 25. letom starosti so namreč med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu in so najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč. Strinj...