Jedi za pomladne dni

Spomladanska solata

Sestavine: 1 glava zelene solate, 1 glava rdeče kodraste solate, 10 dag graha v strokih, šopek redkvic, 1 kolerabica, 1 rumena kolerabica, 1 šopek mlade čebule z listi vred.

Preliv: 0,5 dl oljčnega olja, sok dveh limon ali 1 dl razredčenega domačega jabolčnega kisa, malo vode, sol, poper, 2 žlici narezane vrtne kreše, 1 žlica narezanega drobnjaka.

Priprava: Grahove stroke očistimo in jim potrgamo niti. Skuhamo jih v slanem kropu in odcedimo. Redkvice operemo in narežemo na lističe ali naribamo na ribež. Kolerabico in rumeno kolerabo olupimo in narežemo ali naribamo na grobo. Mlado čebulo očistimo in narežemo na drobno.

Olje, kis ali limonov sok, poper in sol dobro premešamo z ročnim mešalnikom. Liste kreše na drobno narežemo.

Solato očistimo, liste operemo pod tekočo vodo. Nato jo še poljubno narežemo. Naložimo jo skupaj s kodrasto solato na krožnik, jo potresemo s preostalo zelenjavo in prelijemo s pripravljenim dresingom – prelivom. Povrhu jo potresemo še z narezano krešo in drobnjakom. Po solati lahko potresemo sveže naribani mlad korenček.

Porova juha s kvinojo

Sestavine: 2 pora, 3 drobni krompirji, 2 stroka česna, pol dl oljčnega olja, 1,50 l vode, 2 zelenjavni jušni kocki, 2 dl sladke smetane, sol, poper po okusu, 1 žlica paprike v prahu, 2 žlici čičerikine moke, narezan drobnjak, 12 dag oprane kvinoje (podobna je proseni kaši).

Priprava: Por operemo, narežemo na kolobarje, krompir olupimo in narežemo na rezance. Olje segrejemo in na njem nekoliko prepražimo narezan por, 2 stroka sesekljanega česna, dodamo krompir, nekoliko pražimo, nato dodamo še oprano kvinojo, papriko v prahu in sol, potresemo s čičerikino moko in zalijemo z vodo. Juho začinimo z jušno kocko, dobro prevremo. Po okusu juho še okisamo z limonovim sokom. Tik pred koncem v juho zatepemo še sladko smetano. Juho postrežemo z narezanim drobnjakom. Preden dodamo sladko smetano, lahko juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Takrat moko opustimo, ker bo dovolj gosta. Juhi dodamo še pol dl sladke smetane.

Pirina rižota

Sestavine: 50 dag pirine kaše, 6 dag paprike, 1 drobna bučka in korenček, pol dl olja, 1 žlica sojine omake, 3 stroki česna, 6 dag peteršilja, sol, poper, ognjeno olje po okusu.

Priprava: Na maščobi prepražimo oprano in poljubno naribano zelenjavo in na kocke narezano svežo papriko. Nato dodamo piro, ki smo jo prej 2 uri namakali, sesekljan česen, zalijemo z zelenjavno juho. Kuhamo pri slabem ognju 40 minut. Tik pred koncem dušenja dodamo še sesekljan peteršilj in narahlo premešamo. Rižota je odlična priloga k raznim polpetom ali nekaterim belim vrstam mesa, pečenega na žaru.

Čičerikini polpeti

Sestavine: 2 srednje velika krompirja, 1 bučka, 2 žlici pražene čebule, 2 stroka česna, 1 jajce, 2 žlici čičerikine moke, sol, poper, 1 rezina kruha, po okusu sojine omake.

Priprava: Krompir olupimo in grobo naribamo na ribežu, na drobno naribamo oprano bučko, dodamo namočen in stisnjen kruh, eno do dve jajci, sol, poper, sojino omako in čičerikino moko. Masi dodamo še prepraženo čebulo in česen. Olje v ponvi segrejemo in na njem spečemo z žlico oblikovane polpete. Oblikovane lahko povaljamo še v sezam in jih nato spečemo. Pečemo jih na eni strani štiri minute in nato še na drugi strani. Pečene damo na kuhinjsko papirnato servieto, da se odcedijo. Polpete lahko ponudimo s kremno špinačo in pire krompirjem.

Čokoladne rezine

Sestavine: 12 dag masla ali margarine, 15 dag sladkorja, 3 jajca, 10 dag čokolade, 13 dag mandljev, 1 žlica turške kave, 4 dag moke, pecilni prašek, malo ruma, osminka l belega vina, četrt l sladke smetane, 1žlica sladkorja, 10 dag čokolade.

Priprava: Maslo in sladkor penasto umešamo, dodamo jajca in raztopljeno čokolado. Primešamo mlete mandlje, kavo, nato še moko pomešano s pecilnim praškom. Tortni model namastimo in pomokamo. Testo damo v model. Pečemo ga 30 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Pečen biskvit prelijemo z mešanico ruma in vina. Testo obložimo s tolčeno sladko smetano. Čokoladne skobljence naredimo tako, da čokolado razpustimo v vodni kopeli. V tanki plasti jo namažemo na peki papir ali pa na porcelanast pladenj. Ko se strdi, jo s kovinskim strgalnikom narežemo na večje skobljence. Skobljence potresemo na tolčeno sladko smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / petek, 1. julij 2022 / 10:10

Tradicionalna slovesnost na Jezerskem vrhu

Jezerski vrh – Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj in Policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska v sodelovanju z Občino Jezersko ob državnem prazniku ponovno organizirata spomin...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 26. september 2011 / 07:00

Članska reprezentanca v Kranju

Kranj – Včeraj ob 10. uri se je na kranjskem pokritem olimpijskem bazenu zbrala slovenska članska vaterpolska reprezentanca in nadaljevala s pripravami, ki so jih začeli v Kopru...

Šport / ponedeljek, 26. september 2011 / 07:00

Za Triglav in Domžale le točka

Kranj – Konec tedna so se odigrale tekme v vseh petih ligah. V prvi ligi je bila bera točk za predstavnike Gorenjske v 11. krogu nekoliko slabša. Točko je osvojil le kranjski Tri...

Šport / ponedeljek, 26. september 2011 / 07:00

Triglav uspešen konec tedna

Kranj - Kranjski hokejski klub pridno nabira točke. V prvenstvu Slohokej za člane so Kranjčani v soboto slavili na Bledu, kjer so premagali domači HDD Bled s 4:1 in so trenutno s...

Šport / ponedeljek, 26. september 2011 / 07:00

Kegljanje: 2. krog - Ljubelj moški ob točko, ženske ob obe v Tržiču

V 1. A ligi moški, so kegljači Triglav Kranj zabeležili drugo zaporedno zmago, tokrat je padla ekipa Proteus-Liv kar 7:1, prav obratno je bilo pri kegljačicah, kjer je slavila ekipa Proteus tudi...

GG Plus / ponedeljek, 26. september 2011 / 07:00

Za otroka ni "lahke" ločitve

V Sloveniji se po podatkih razveže že vsak tretji par. Vsaka razveza je težka, še zlasti za otroke. Pogovarjali smo se s psihologinjo Branko Stare Ravnik, ki na Centru za socialno delo Jesenice že tri...