Jedi za pomladne dni

Paradižnikova juha

Sestavine: 4 dag olja, 2 dag sladkorja, 3 dag moke, 1,5 dl vode, strok česna, 1 dl tolčene sladke smetane, 5 dag rezanih mandljev, limona, sol, poper, ščepec origana.

Priprava: Na maščobi prepražimo sladkor, dodamo moko in paradižnikovo mezgo. Vse skupaj dobro prepražimo, zalijemo z juho ali vodo, dobro prevremo, začinimo. Juho po potrebi tudi okisamo. Paradižnikova juha mora imeti tri okuse, slano, sladko in kislo. Juhi na krožnikih dodamo tolčeno sladko smetano, potresemo pa jo z rezanimi mandlji in sesekljanim peteršiljem.

Tortelini v žafranovi omaki

Sestavine: 1 zavitek tortelinov, voda za kuhanje tortelinov.

Žafranova omaka: 6 dag masla ali margarine, 2 dl sladke smetane, 2 ščepa žafrana, sol, poper, 2 dag moke, 2 dl mesne juhe, peteršilj, limonov sok, parmezan.

Priprava: Torteline (mesne, sirove, zelenjavne) kuhamo v večji količini vode, ki smo jo solili in dodali nekaj kapljic olja, da se ne sprimejo. Torteline kuhamo približno 14 minut pod nizkim vreliščem. Kuhane odcedimo, oplaknemo s toplo vodo, damo na krožnike in prelijemo z žafranovo omako.

Žafranova omaka: Maslo ali margarino segrejemo, dodamo moko in jo nekoliko prepražimo. Zalijemo jo z mlekom in sladko smetano, dodamo še začimbe, nazadnje pa žafran. Omako nekoliko okisamo z limonovim sokom.

Zrezek z gobami po pohorsko

Sestavine: 70 dag pljučnega fileja, 8 dag čebule, 20 dag gob šampinjonov, 2 dl mesne goveje juhe ali osnove, 8 dag prekajene slanine, 8 dag maščobe.

Priloge: kruhov cmok v prtiču, ajdovi štruklji s skuto, krompirjevi ocvrtki, dušeno rdeče zelje z jabolki.

Priprava: Iz pljučnega fileja narežemo primerne zrezke, jih popramo, solimo in pokapljamo z oljem (to je mesna marinada). Pustimo jih krajši čas stati, da se prepojijo s sokom. V ponvi segrejemo maščobo, opečemo zrezke z ene in druge strani. Na istem olju zlato rumeno prepražimo čebulo in gobe. Nekoliko jo pomokamo in zalijemo z mesno osnovo ali juho. Vložimo zrezke in jih nekoliko podušimo (zrezke vedno pripravimo tako, da so v notranjosti še rožnate barve). Omako dobro začinimo še z gorčico, popramo, solimo, dodamo lahko tudi nekoliko worchesterske omake (angleška omaka za omake in meso). Na krožnike damo zrezke, popečene liste slanine, prelijemo z gobovo omako. Krožnike obložimo s kruhovim cmokom, kuhanim v prtiču, ajdovimi štruklji, krompirjevimi ocvrtki in rdečim zeljem.

Krompirjevi ocvrtki

Sestavine: 50 dag kuhanega krompirja, sol, 18 dag ostre moke, 3 dag pšeničnega zdroba, 4 dag masla ali margarine, 1- 2 jajci, olje za cvrtje.

Priprava: Kuhan in olupljen krompir pretlačimo ali naribamo na ribež. Toplemu krompirju dodamo sol, maščobo (lahko je tudi olje). Ko se masa skoraj ohladi, primešamo jajce, zdrob in moko. Iz vseh sestavin na hitro ugnetemo testo in ga oblikujemo v štruco. Razrežemo ga na enakomerne koščke in iz njih delamo različne oblike. Olje segrejemo in jih na hitro ocvremo. Ocvrte zlagamo na papirnato brisačo, da se dobro odcedijo.

Kruhov cmok v prtiču

Sestavine: 30 dag en dan starega belega kruha ali 4 žemlje, 4 dag čebule, 4 dag sesekljane čebule, olje za praženje čebule, sol, poper, muškatni orešček, sesekljan peteršilj, mleko po potrebi, 2 jajci, 2 žlici mehke moke.

Priprava: Kruh ali žemlje narežemo na drobne kocke. V pečici jih toliko osušimo, da jih med prsti lahko še stisnemo. Posebej na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo ščep muškatnega oreha in sesekljan peteršilj. V mleku ali juhi raztepemo jajca in oboje vlijemo na narezane kocke, rahlo pomešamo in pustimo stati nekaj časa. Nato dodamo moko, znova rahlo premešamo in oblikujemo v štruco, zavijemo jo v pomaščeno alufolijo ali kuhinjsko krpo. Kuhamo jih v slanem kropu 25 minut. Kuhane odvijemo in narežemo na enakomerne kose. Na krožnikih jih prelijemo z raztopljenim maslom.

Jabolčna torta

Sestavine: 30 dag mehke moke, 10 dag sladkorja, 1 ščep soli, 1 jajce, 20 dag masla ali margarine,

Nadev: 5 dag rozin, 3 žlice ruma, 1,5 kg jabolk, 15 dag sladkorja, mleti cimet, 10 dag masla ali margarine, 10 dag mandljevih lističev, 1 dl tolčene sladke smetane.

Priprava: Moko, sladkor, sol, jajce in maščobo pognetemo v krhko testo. Zavijemo ga v alufolijo in za kakšno uro postavimo v hladilnik. Rozine namočimo v rum. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Testo pregnetemo in ga tanko razvaljamo. Z njim obložimo pomaščen pekač za torto. V modelu naj rob testa sega 3 cm visoko. Dno večkrat prebodemo z vilicami. Jabolka olupimo narežemo na četrtine, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na manjše kocke. Zmešamo z odcejenimi rozinami, 5 dag sladkorja in žličko cimeta razgrnemo po testu. Kolač pečemo v pečici 30 minut. Medtem v posodi raztopimo maščobo primešamo preostali sladkor in ga med mešanjem na ognju karameliziramo. Proti koncu dodamo še mandljeve lističe. Kolač vzamemo iz pečice in ga premažemo z maso za čebelji pik. Kolač pečemo nato še 15 minut, nato ga vzamemo iz pečice in ga ohladimo. Smetano stepemo jo damo v dresirno vrečko in nabrizgamo torto, potresemo jo z drugim cimetom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 1. julij 2010 / 07:00

Parada in novi pridobitvi

Naklo – Prostovoljno gasilsko društvo Naklo je v soboto počastilo stoletnico svojega delovanja. Popoldne so se na tekmovanju pomerile članice Gasilske zveze Gorenjske, proslavlja...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 26. avgust 2020 / 18:18

Domžale začele s porazom

Kranj – Nogometaši v Prvi ligi Telekom Slovenije so konec tedna odigrali štiri tekme prvega kroga. Domžalčani so se doma pomerili z Bravom in izgubili z 1 : 2. Zadel je Luka Žinko.

Gospodarstvo / sreda, 26. avgust 2020 / 18:18

Tržne cene jagnjet

Kranj – V agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravljajo tudi tržno poročilo za ovčje meso. Po podatkih agencije je bila v tednu med 10. in 16. avgustom povprečna cena mesa jagnjet, st...

Kronika / sreda, 26. avgust 2020 / 18:17

Tujec uporabljal modre utripajoče luči

Kranj – Gorenjski prometni policisti so v soboto dopoldan po prijavi izsledili in ustavili tujega voznika, ki je imel na svojem vozilu nameščeno rdeče-modro utripajočo luč, ki jo je tudi uporabljal...

Nasveti / sreda, 26. avgust 2020 / 15:48

Paradižnik, bazilika in mocarela

Paradižnik, bazilika in mocarela; dobitna kombinacija! Kjerkoli se pojavijo skupaj, nikoli ne razočarajo. Naj si bo to pri govedini ali na rezinah jajčevca.

Bohinj / sreda, 26. avgust 2020 / 15:47

Kravji bal se seli na splet

Bohinj – Kravji bal je najstarejša prireditev v Bohinju – letos bi Bohinj gostil že 63. po vrsti. Pravzaprav ga tudi bo, a na drugačen način, prilagojen trenutnim razmeram, ki jih povsod po svetu,...