Šnjur

Šnjur je manj cenjena riba, vendar to ne pomeni, da ni okusna, pa še njena cena je veliko bolj dosegljiva.

Šnjurovo meso je nekoliko rdečkasto in precej pusto ter zelo priporočljivo pri dietah. Pripravljamo ga največkrat na žaru in v brodetu, zelo okusni pa so tudi pečeni v foliji, ocvrti, kuhani v vinskem zavretku ali gratinirani z naribanim sirom.

 

Šnjurova pašteta s šparglji

Potrebujemo: 50 dag šnjurovih filejev, 25 dag svežih zelenih špargljev, 1 majhno čebulo, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, 0,5 dl suhega belega vina, 2 žlici kisle smetane, 1 žlico majoneze, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, 1 žlico sveže narezanega drobnjaka, sol in sveže mlet poper.

Špargljem olupite spodnje dele in jih skuhajte v slanem kropu. V veliki ponvi segrejete oljčno olje, dodajte narezane šnjurove fileje in sesekljano čebulo ter pražite nekaj minut. Prilijete vino in kislo smetano, začinite s soljo in poprom ter kuhajte približno 5 minut. Odstavite in skupaj s šparglji zmeljite v električnem mešalniku, dodajte majonezo ter primešajte še peteršilj in drobnjak. Pašteto stresite v primerno posodo, jo pokrijete in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

 

Kremna cvetačna juha s šnjurom

Za 4 osebe potrebujemo: 3 žlice masla, 1 manjšo sesekljano čebulo, 50 dag cvetače, 1 žlico moke, 1 l goveje juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol in 2 šnjurova fileja težka po 5 dag.

V kozici raztopite maslo, dodajte sesekljano čebulo in pražite, da porumeni. Dodajte očiščeno in na kocke narezano cvetačo ter jo malo prepražite. Pomokajte, dobro premešajte in zalijte z govejo juho. Kuhajte toliko časa, da se cvetača zmehča. Medtem šnjurova fileja narežite na kocke, solite in hrustljavo specite na vročem olju. S paličnim mešalnikom juho zmiksajte, dodajte sladko smetano in solite po okusu. Tako pripravljeno juho prevrite in postrezite s popečenimi kockami šnjura.

 

Šnjur v paradižnikovi omaki

Za 5 oseb potrebujemo: 5 šnjurov težkih 30 do 35 dag, sok pol limone, 3 žlice oljčnega olja, 1 čebulo, 1 žlico moke, 3 večje zrele paradižnike, 2,5 dl belega vina, sol, tabasco po želji in sesekljan peteršilj.

Šnjure dobro očistite, jih solite ter pokapljajte z limoninim sokom. Na oljčnem olju prepražite drobno sesekljano čebulo, pomokajte, dodajte na drobno narezan paradižnik in zalijte z belim vinom. V to naložite cele šnjure in jih dušite pol ure. Po potrebi posolite, posujte s sesekljanim peteršiljem, dodajte en brizg tabasca in postrezite s kuhanim krompirjem.

 

Šnjur v foliji

Za 4 osebe potrebujemo: 4 šnjure težke 30 do 35 dag, 6 žlic najboljšega oljčnega olja, 1 žlico kaper, 2 žlici svežega limonovega soka, 4 vejice peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Šnjure dobro očistite, jih solite in popoprajte ter vsakemu v trebušno votlino potisnite nekaj kaper in vejico peteršilja. Vsako ribo položite na svoj kos aluminijaste folije in jih prelijte z limonovim sokom ter oljčnim oljem. Aluminijasto folijo po robovih zaprite in položite ne pekač. Vse skupaj postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite 30 do 40 minut. Pečene šnjure iz aluminijaste folije preložite na krožnik, prelijte s sokom, ki je nastal med pečenjem ter postrezite s pire krompirjem.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 26. avgust 2016 / 12:21

Prikazovalnika tudi v Škofjo Loko in Žiri

Kranj – Javna agencija RS za varnost prometa je podelila v enoletni brezplačni najem 15 prikazovalnikov hitrosti Vi vozite. Na ta način želi agencija spodbuditi večjo varnost na lokalni ravni, saj...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 17. februar 2017 / 07:00

Vijuganje med količki, kulinarika na plaži in avtomobilski adrenalin v Kranjski Gori

Kranjska Gora bo jutri, 18. februarja, poleg še kakšnega zanimivega dogodka gostila tudi že 15. Lions Ski Open, ki ga organizira Lions klub Bled Golf. Gre za dobrodelno zimsko prireditev, veleslalo...

Razvedrilo / petek, 17. februar 2017 / 20:20

Smo pač malo posebna oddaja

Ustvarjalci Sveta na Kanalu A so v začetku februarja upihnili deseto svečko. Prva oddaja je bila na sporedu 5. februarja 2007, do danes pa se jih je zvrstilo že blizu 2600. Voditelj in že sedmo leto t...

Žirovnica / petek, 17. februar 2017 / 18:26

Medena noč za veleposlanico Honey

Vrba – Prešernovo rojstno hišo v Vrbi je pred dnevi obiskala britanska veleposlanica Sophie Honey. Na njeno željo je obisk potekal brez protokola, v sproščenem vzdušju so jo sprejeli župan Leopold...

Železniki / petek, 17. februar 2017 / 18:25

Najbolje živijo v Železnikih

Železniki – Med 211 slovenskimi občinami se najbolje živi v Železnikih, je pokazala analiza revije Moje finance, kjer so se na podlagi statističnih podatkov znova lotili ugotavljanja, kje v Sloveni...

Cerklje na Gorenjskem / petek, 17. februar 2017 / 18:24

Krožišče v Cerkljah

Cerklje – Že proti koncu letošnjega leta bodo morda Cerklje dobile krožišče. Krožni promet bo razbremenil eno glavnih križišč Slovenske ceste, ki pelje skozi središče vasi, ter Ceste v Polico in Ce...