Šnjur

Šnjur je manj cenjena riba, vendar to ne pomeni, da ni okusna, pa še njena cena je veliko bolj dosegljiva.

Šnjurovo meso je nekoliko rdečkasto in precej pusto ter zelo priporočljivo pri dietah. Pripravljamo ga največkrat na žaru in v brodetu, zelo okusni pa so tudi pečeni v foliji, ocvrti, kuhani v vinskem zavretku ali gratinirani z naribanim sirom.

 

Šnjurova pašteta s šparglji

Potrebujemo: 50 dag šnjurovih filejev, 25 dag svežih zelenih špargljev, 1 majhno čebulo, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, 0,5 dl suhega belega vina, 2 žlici kisle smetane, 1 žlico majoneze, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, 1 žlico sveže narezanega drobnjaka, sol in sveže mlet poper.

Špargljem olupite spodnje dele in jih skuhajte v slanem kropu. V veliki ponvi segrejete oljčno olje, dodajte narezane šnjurove fileje in sesekljano čebulo ter pražite nekaj minut. Prilijete vino in kislo smetano, začinite s soljo in poprom ter kuhajte približno 5 minut. Odstavite in skupaj s šparglji zmeljite v električnem mešalniku, dodajte majonezo ter primešajte še peteršilj in drobnjak. Pašteto stresite v primerno posodo, jo pokrijete in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

 

Kremna cvetačna juha s šnjurom

Za 4 osebe potrebujemo: 3 žlice masla, 1 manjšo sesekljano čebulo, 50 dag cvetače, 1 žlico moke, 1 l goveje juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol in 2 šnjurova fileja težka po 5 dag.

V kozici raztopite maslo, dodajte sesekljano čebulo in pražite, da porumeni. Dodajte očiščeno in na kocke narezano cvetačo ter jo malo prepražite. Pomokajte, dobro premešajte in zalijte z govejo juho. Kuhajte toliko časa, da se cvetača zmehča. Medtem šnjurova fileja narežite na kocke, solite in hrustljavo specite na vročem olju. S paličnim mešalnikom juho zmiksajte, dodajte sladko smetano in solite po okusu. Tako pripravljeno juho prevrite in postrezite s popečenimi kockami šnjura.

 

Šnjur v paradižnikovi omaki

Za 5 oseb potrebujemo: 5 šnjurov težkih 30 do 35 dag, sok pol limone, 3 žlice oljčnega olja, 1 čebulo, 1 žlico moke, 3 večje zrele paradižnike, 2,5 dl belega vina, sol, tabasco po želji in sesekljan peteršilj.

Šnjure dobro očistite, jih solite ter pokapljajte z limoninim sokom. Na oljčnem olju prepražite drobno sesekljano čebulo, pomokajte, dodajte na drobno narezan paradižnik in zalijte z belim vinom. V to naložite cele šnjure in jih dušite pol ure. Po potrebi posolite, posujte s sesekljanim peteršiljem, dodajte en brizg tabasca in postrezite s kuhanim krompirjem.

 

Šnjur v foliji

Za 4 osebe potrebujemo: 4 šnjure težke 30 do 35 dag, 6 žlic najboljšega oljčnega olja, 1 žlico kaper, 2 žlici svežega limonovega soka, 4 vejice peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Šnjure dobro očistite, jih solite in popoprajte ter vsakemu v trebušno votlino potisnite nekaj kaper in vejico peteršilja. Vsako ribo položite na svoj kos aluminijaste folije in jih prelijte z limonovim sokom ter oljčnim oljem. Aluminijasto folijo po robovih zaprite in položite ne pekač. Vse skupaj postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite 30 do 40 minut. Pečene šnjure iz aluminijaste folije preložite na krožnik, prelijte s sokom, ki je nastal med pečenjem ter postrezite s pire krompirjem.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 25. december 2011 / 07:00

Ne proračunu, znižajte ga

Žirovski občinski svetniki niso potrdili proračuna, saj nasprotujejo visokemu zadolževanju, občinska uprava mora najti prihranke.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 8. september 2014 / 13:08

Nesrečo bi lahko preprečili

Za nesrečo potniškega in tovornega vlaka pred tremi leti na jeseniški železniški postaji je odgovoren strojevodja potniškega vlaka, vseeno pa bi nesrečo lahko preprečili, če bi na postaji vsaj eden od...

GG Plus / ponedeljek, 8. september 2014 / 12:52

Peš, s kolesom in po zraku

Klemen Hančič iz Kamnika se je prejšnjo soboto lotil prav posebnega športnega podviga, ki ni uspel še nikomur pred njim – v osemnajstih urah je stal na Triglavu, Stolu in Grintovcu, se v dolino vsakič...

GG Plus / ponedeljek, 8. september 2014 / 12:49

Inšpektorji v pisarnah

»Inšpektorji v Sloveniji so bolj kot ne administrativni kader, ki – razen ob prijavi – ne hodijo na teren. Podobno je s pridobivanjem okoljevarstvenih dovoljenj – uradniki Agencije RS za okolje si stv...

Kronika / ponedeljek, 8. september 2014 / 12:32

Oskrunili spomenik padlim borcem

Spodnji Brnik – Konec avgusta so neznani storilci oskrunili spomenik padlim za svobodo v letih 1941–1945 na pokopališču na Spodnjem Brniku. Z belo barvo so prebarvali rdečo zvezdo in se tako kot ka...

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. september 2014 / 12:29

Davidove brazde so bile najlepše

Na gorenjskem tekmovanju v oranju je zmagal David Triller z Grenca, drugi je bil njegov brat Štefan.