Jedi za pomladne dni
Fižolova pašta
Sestavine: 30 fižola, voda po potrebi, sol, 10 dag prekajenega mesa, 6 dag maščobe, 8 dag čebule, 1 dag moke, 2 stroka česna, paprika, 1 dag paradižnikove mezge, lovorov list, po želji 1 jušna kocka, 25 dag malih polžkov, slan krop.
Priprava: Fižol dobro operemo in ga v vodi čez noč namočimo. Ko fižol v isti vodi zavre, mu dodamo na kocke narezano meso ali rebrca. Medtem ko se fižol kuha, na maščobi prepražimo sesekljano čebulo. Ko zarumeni, ji dodamo moko, jo prepražimo, dodamo strt česen, papriko in paradižnikovo mezgo ter jušno kocko. K prežganju prilijemo malo vode, ga gladko razmešamo in prilijemo k fižolu. Dodamo lovorov list. Kuhamo še kake četrt ure, da se moka skuha. Makarone ali polžke skuhamo v veliki količine slane vode, ki ji dodamo nekoliko olja, da se testenine ne sprimejo. Testenine ne kuhamo preveč, ker morajo ostati še čvrste. Dobro odcejene oplaknjene zamešamo v fižol, ki ga po potrebi prej razredčimo s toplo vodo. Jed mora biti gosta. Ponekod s fižolom kuhajo tudi suhe jabolčne krhlje, ki dajo jedi prijeten okus.
Ocvrti jajčevci z majonezno omako
Sestavine: 50 dag jajčevcev, sol, poper, oljčno olje,5 strokov česna, lističi sveže bazilike, vejica rožmarina, vejica mete, ketchap.
Priprava: Jajčevce očistimo, operemo, jim odrežemo peclje. Narežemo jih na za prst debele rezine in jih potresemo s soljo ter poprom. Pustimo jih stati deset minut. V ponvi segrejemo oljčno olje in v njem opečemo jajčevce. Ocvrte položimo na papirnat prtič, da se odcedijo. Zatem narežemo česen na rezine in jih izmenično z jajčevci in lističi bazilike, rožmarina in mete naložimo na krožnik. Ponudimo jih s majonezno omako in ketchapom.
Rulada iz konjskega mesa
Sestavine: 1 kg konjske plečke ali stegna, 1 srednje velika čebula, 4 stroki česna, 1 žlica sesekljanega peteršilja, 2 jajci, 2 rezini kruha, 2 žlici presejanih drobtin, 4 trdo kuhana jajca, sol, poper, olje.
Priprava: Konjsko meso zmeljemo na mesoreznici, dodamo drobno narezano čebulo, peteršilj, jajce, namočen in ožet kruh, poper, sol in vse dobro premešamo. Desko potresemo z drobtinami in nanjo damo pripravljeno maso in jo oblikujemo v velik zrezek. Na sredino zrezka damo trdo kuhana jajca, zvijemo meso v rulado in položimo na pomaščen pekač. Polijemo z vročo maščobo in pečemo v vroči pečici. Med pečenjem jo zalivamo z vodo in pečenkinim sokom. Rulada je pečena, ko se lepo obarva. Tako pripravljeno narežemo na rezine, postrežemo jo s krompirjevo solato.
Kavni ali čokoladni ekler
Sestavine: 1 dl olja, 1,5 dl vode, 3 jajca, sol, 12 dag moke, 20 dag čokolade.
Priprava: V kotličku zavremo vodo, olje in sol. Nato dodamo še moko in kuhamo tako dolgo, da se iz mase naredi cmok. Ohlajenemu postopoma dodajamo jajca in s kuhalnico dobro premešano, da postane testo gladko. Pekač namažemo z margarino. Testo damo v dresirno vrečko in nabrizgamo približno 5 cm dolge kupčke. Eklerje pečemo v pečici pri temperaturi 200 stopinj Celzija, da se lepo zlato rumeno zapečejo. Pečene na vrhu prerežemo po dolgem in napolnimo s pripravljeno kremo.
Kavna krema: 4 rumenjake in 12 dag sladkorja penasto umešamo, dodamo 8 dag moke in pol l mleka, ki ga pomešano z dl kuhane kave. Kuhamo nad ognjem, da se krema zgosti. Kremo ohladimo, medtem stepemo beljake v trd sneg, ki smo mu dodali 12 dag sladkorja. Beljake primešamo h kremi. Z dresirno vrečko kremo nabrizgamo v prerezane eklerje. Na vrh kreme damo še stepeno smetano in pokrijemo z odrezanimi pokrovi. Pred serviranjem jih potresemo s sladkorjem v prahu. Če kremi ne dodamo kave, lahko pokrove namočimo v raztopljeno čokolado.