Lepi dnevi v turistične kraje privabijo tudi veliko enodnevnih obiskovalcev. (Foto: Anka Bulovec)

Letos manj gostov kot ponavadi

Za hotele in zasebne sobe na Bledu in v Bohinju so za velikonočne praznike prejeli manj rezervacij kot v preteklih letih.

Bled, Bohinj, Kranjska Gora – Hoteli na Bledu so bili med velikonočnimi prazniki, glede na predhodne rezervacije, zasedeni osemdesetodstotno. Ker je bilo lepo vreme, pa je direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar predvidevala, da bodo praznično sliko dopolnili gostje, ki pridejo brez rezervacije. »Predvsem Italijani so navajeni, da se usedejo v avto in odpeljejo. Upam, da bo končna slika solidna in bolj primerljiva z lanskimi prazniki, ko so bili hoteli devetdesetodstotno zasedeni,« je še dejala Eva Štravs Podlogar.

Ker velika noč med turističnimi delavci nekako velja za znanilko prihajajoče poletne sezone, Eva Štravs Podlogar upa, da zaradi splošne gospodarske recesije na Bledu ne bo drastičnega upada števila gostov. »Računamo, da jih bo okrog pet do deset odstotkov manj,« je kljub nehvaležnosti takih napovedi ugibala Eva Štravs Podlogar in obenem poudarila, da je zlasti letošnja sezona zelo nepredvidljiva in se konkretnih napovedi izogibajo tudi v svetovni turistični organizaciji. »Ta čas nam največjo skrb vzbuja britanski trg. Prav Britanci so bili namreč navajeni prej rezervirati poletne počitnice in glede na lani ugotavljamo od 40- do 50-odstotni upad. Mogoče pa tudi oni letos čakajo ponudbe v zadnjem hipu,« je pojasnila Eva Štravs Podlogar. Prav tako pričakujejo upad nemških gostov, ki so letos svoje turistične akcije zasnovali zelo domoljubno, s ciljem, da bi čim več Nemcev letovalo doma.

Ne glede na slabo zasedenost turističnih zmogljivosti med velikonočnimi prazniki pri napovedih za poletno sezono v Bohinju ostajajo optimisti. Hoteli in zasebne sobe so bili, glede na rezervacije, pred prazniki zasedeni zgolj 16-odstotno, kar je po besedah Sama Gardenerja iz Turizma Bohinj precej slabše kot v preteklih letih. »Včasih je velika noč res napovedovala tudi poletno sezono, a glede na sedanje povpraševanje, poletna sezona ne bo tako slaba,« pravi Gardener. Treba je upoštevati, še dodaja, da ima Bohinj še vedno sneg. »Ponavadi pa so ljudje v tem času že naveličani snega in se zato raje odpravijo proti morju.« Postregel je še s podatki, da so zaradi premajhnega števila gostov ta čas zaprti kar trije hoteli, zato je bila njihova zasedenost med prazniki zgolj 17-odstotna. Slabo so bili zasedeni tudi penzioni, in sicer 16-odstotno, desetodstotno zasedenost pa so ugotavljali v zasebnih sobah. Z obiskom so bolj zadovoljni v Kranjski Gori, saj so večji hoteli zasedeni 65-odstotno, manjše kapacitete pa 35-odstotno, kar je po besedah direktorice Zavoda za turizem Kranjska Gora Mirjam Žerjav za ta letni čas precej dobro in primerljivo z lanskim letom. »Velika noč je pri nas specifična, saj ni več zima, prav tako pa še ni prava pomlad. Kljub temu smo se potrudili in že uredili kolesarsko stezo,« je še dejala Mirjam Žerjav.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 30. maj 2019 / 17:07

Bobnarska petletka

V medvoškem Klubu Jedro so z nastopi, polnimi energije, znova navdušili nadarjeni učenci glasbene šole znanega bobnarja Klemena Marklja.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Moško in okusno

Konec decembra je obutveno podjetje Peko v eni izmed ljubljanskih trgovin premierno predstavilo novo linijo čevljev, ki jo je oblikoval Milan Gačanovič. V eni izmed sosednjih izložb pa smo opazili zan...

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Zvezdni turizem

Test: Mercedes-Benz R 320 CDI 4MATIC L

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Prvi trojček

Prvi med tremi sorodnimi lahkimi dostavniki je Citroën Jumpy.

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Naslov za Oplovo corso

V petek zvečer se je z glasovanjem novinarske žirije v avtomobilistično glasbeno obarvani televizijski oddaji končal letošnji, že petnajsti izbor slovenski avto leta, ki so ga skupaj pri...

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Igralski podmladek v Gorjah

Na Osnovni šoli Gorje je med učenci zelo veliko zanimanje za dramski krožek. Tokrat se predstavljajo s predstavama Mojca Pokrajculja in Zajčkova hišica.