Oslič

Oslič je velika morska riba iz družine trsk, ki jim je tudi podoben po barvi, ima siv hrbet, barva večinoma prehaja od rjave in črne, boki so svetlejši, trebušna stran svetlejša do bela ter ima zelo močne čeljusti.

Telo ima pokrito z zelo majhnimi, nežnimi luskami, ki jih pred pripravo ni potrebno odstranjevati. Zraste do velikosti 1,25 metra in teže 10 kilogramov. Najdemo ga po vsem svetu in je pogost tudi v Jadranskem morju. Najpogosteje se zadržuje v globini med 100 in 300 metri, v višje plasti pride le ponoči, ko se ponavadi hrani. Hrani se z manjšimi ribami, rakci in mehkužci in je zelo požrešna riba. Zaradi tega ima tudi zelo močne prebavne sokove in se posledično zelo hitro pokvari. Zaradi hitre pokvarljivosti jo v ribarnicah redko dobimo svežo in je precej cenena riba, čeprav je njeno meso zelo okusno in lahko prebavljivo. V prodaji najpogosteje dobimo globoko zamrznjene osliče, cele ali v obliki filejev, zelo pogosti pa so tudi že pripravljeni polizdelki. Meso je belo, mehko in sočno in je zelo pogosto na dietnih jedilnikih. Hrbtenica je hrustančasta in meso zelo lahko odstranimo od hrbtenice. Osliče največkrat cvremo, jih pripravljamo v juhah, enolončnicah in omakah, redkeje pa ga kuhamo, dušimo in pečemo na žaru ali v pečici. Zelo pogosto ga uporabljamo tudi za različne namaze, ker je njegovo meso zelo nežno in nevlaknasto.

Osličeva pašteta

Potrebujemo: 50 dag osličevih filejev, 1 majhno čebulo, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, 0,5 dl suhega belega vina, 2 žlici kisle smetane, 1 žlico majoneze, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, 1 žlico sveže narezanega drobnjaka, sol in sveže mlet poper.

V veliki ponvi segrejte oljčno olje, dodajte narezane osličeve fileje in sesekljano čebulo ter pražite nekaj minut. Prilijte vino in kislo smetano, začinite s soljo in poprom ter kuhajte približno 5 minut. Odstavite in zmeljite v električnem mešalniku skupaj z majonezo ter primešajte še peteršilj in drobnjak. Pašteto stresite v primerno posodo, jo pokrijete in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi in strdi.

Osličev file z gobami

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag osličevih filejev, sveže stisnjen sok pol limone, 3 žlice ostre moke, 5 dag masla, 30 dag svežih gob (šampinjonov, šitak, ostrigarjev …), 5 žlic kisle smetane, 2 strta stroka česna, 1 žlico sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Osličeve fileje očistite, solite, popoprajte in jih pokapajte z limonovim sokom. Povaljajte jih v moki in jih z obeh strani specite na vročem maslu. Preložite jih na ogret krožnik in postavite na toplo. Na preostalem maslu prepražite očiščene in narezane gobe, dodajte česen, kislo smetano, in zavrite ter tako pripravljeno omako prelijte preko ribjih filejev, jih posujte s peteršiljem in postrezite.

Osličevi fileji s česnovim oljem

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg osličevih filejev, 5 strokov česna, 8 žlic ekstra deviškega oljčnega olja, 2 žlici moke, sol in sveže mlet poper.

V veliki ponvi segrejte oljčno olje in v njem pri nizki temperaturi pet minut pražite na kolobarje narezan česen, pazite, da vam česen ne potemni, ker bo pogrenil. Medtem osličeve fileje solite, popoprajte in jih povaljajte v moki. Česen poberite iz olja in v njem z obeh strani specite osličeve fileje. Pečene ribje fileje takoj postrezite z limono. Zraven se zelo dobro poda svež kruh in prepražena špinača.

Osličevi fileji s porom in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag osličevih filejev, 1 večji por, 5 dag sveže naribanega parmezana, 3 žlice najboljšega oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, 2 žlici drobtin in sol.

Por očistite in ga narežite na pol centimetra debela kolesca. Stresite ga v slan krop, ga kuhajte le nekaj minut, odcedite ter stresite na pekač. Na por naložite na kose narezane osličeve fileje, jih posolite, pokapljajte z oljčnim oljem, prelijte z vinom in 1 dl vode ter potresite z drobtinami in parmezanom. Postavite v na 180 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 15. april 2021 / 09:44

V trenutku zbližanja z umetnico

V akciji Odprti atelje Likovnega društva Kranj se je s projektom V trenutku zbližanja predstavila kiparka Martina Marenčič. V projektu žive umetnosti pol ure v galeriji z umetnico s predpisano fizično...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 26. oktober 2010 / 07:00

Zadišalo je po drugačnem

Turški bulgur, poljski cmoki z ajdovim nadevom pa tudi slovenska potica so bili v sredo na mizah v osnovni šoli F. S. Finžgarja Lesce, kjer ta teden gostijo 46 učiteljev in učencev iz Bolgarije,...

Kultura / torek, 26. oktober 2010 / 07:00

Zanimivo o Žirovskem občasniku

Pretekli četrtek je v Krajevni knjižnici Žiri v okviru četrtkovih klepetov potekal pogovor s člani uredniškega odbora Žirovskega občasnika, s katerimi se je pogovarjal kar njihov glavni urednik,...

Preddvor / torek, 26. oktober 2010 / 07:00

Jezero Črnava spet polno

Preddvor - Jezero Črnava v Preddvoru, ki so ga pred tednom dni zaradi puščanja talnega sifona izpraznili, da so lahko izvedli sanacijo, je sedaj spet polno. Kot je povedal direkt...

Zanimivosti / torek, 26. oktober 2010 / 07:00

Jesenske počitnice ob jezeru

Preddvor - Preddvorsko turistično in kulturno društvo ter Hotel Bor za šolarje ta teden pripravljajo več zanimivih dogodkov. Med tednom bo več delavnic, ob koncu tedna pa bodo ob...

Kultura / torek, 26. oktober 2010 / 07:00

V Mavčičah literarni večer

S predstavitvijo nagrajene pesniške zbirke Iva Svetine in pesniških zbirk v ožjem izboru za letošnjo Jenkovo nagrado so se včeraj začeli Jenkovi dnevi, ki bodo potekali do petka. Danes bo v čital...