Od 1. aprila novi direktor Policijske uprave Kranj, 45-letni Simon Velički v policiji deluje že 26 let. Na Gorenjsko je prišel leta 1988, ko se je zaposlil v kriminalistični službi v Kranju. Med letoma 2000 in 2002 je bil direktor občinske uprave Bohinj, novembra 2002 pa je na PU Kranj prevzel vodenje gorenjske kriminalistične policije. (Foto: Tina Dokl)

Za policisti zahtevno leto

Kadrovsko podhranjena gorenjska policija je bila lani dodatno obremenjena zaradi zagotavljanja varnosti ob predsedovanju Slovenije svetu Evropske unije in drugih pomembnih dogodkih.

Kranj – Lansko leto je bilo za gorenjske policiste zahtevno, a tudi uspešno, je na torkovi predstavitvi poročila o delu policije v letu 2008 ocenil sedaj že nekdanji direktor Policijske uprave Kranj Jože Mencin. Zaradi upokojitve ga je v sredo na čelu gorenjske policije zamenjal dosedanji vodja sektorja kriminalistične policije Simon Velički, ki napoveduje, da se bodo letos še posebej posvetili družinskemu nasilju, gospodarskemu kriminalu in cestnemu prometu. Pred odhodom je sicer Mencin še enkrat poudaril, da so gorenjski policisti zaradi kadrovske podhranjenosti preobremenjeni, kar pa da se ne pozna pri njihovi učinkovitosti. Leto 2008 je bilo še posebej naporno, ker so policisti poleg rednih nalog izvajali tudi vrsto varovanj ob predsedovanju Slovenije svetu Evropske unije, srečanju EU in ZDA ter drugih pomembnih dogodkih.

Število obravnavanih kaznivih dejanj se je lani zmanjšalo, so pa kriminalisti preiskovali več vsebinsko zahtevnih primerov, je ocenil Velički (vodenje kriminalistov bo začasno prevzel Boštjan Lindav, dosedanji vodja oddelka za gospodarski kriminal). »Ocenjujemo, da nam je v vseh zahtevnih primerih uspelo zbrati dovolj kakovostnega dokaznega gradiva, saj nam ni znano, da bi državno tožilstvo kasneje zavrglo kakšno kazensko ovadbo,« je še dejal Velički. Lani so tako policisti in kriminalisti obravnavali 4191 kaznivih dejanj (predlani 4600). Uspešno so preiskali 2040 dejanj, skupaj so ovadili 1120 oseb (predlani 1272), med njimi je bilo deset odstotkov mladoletnih oseb.

Velički je izpostavil trikratno povečanje števila obravnavanih ropov (lani 26, predlani 9), katerih raziskanost je bila polovična. Na področju mladoletniške kriminalitete so obravnavali 148 (predlani 181) kaznivih dejanj in ugotovili, da so bili mladoletni storilci vse bolj nasilni in da se vedno pogosteje pečajo s prepovedanimi drogami. Na področju gospodarske kriminalitete so obravnavali za 39 odstotkov manj kaznivih dejanj, s katerimi je bilo povzročene za 14 milijonov evrov škode. Samo zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja pri trgovanju z vrednostnimi papirji so storilci povzročili za dobrih enajst milijonov evrov škode. Gorenjski kriminalisti so lani tudi razkrili domnevno združbo, ki naj bi se ukvarjala s tihotapljenjem droge, in pri tem zasegla deset kilogramov heroina. Obravnavali so tudi več kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, pri tem pa odkrili izdelovalca pištol, prikritih v kemičnih svinčnikih.

Vodja sektorja uniformirane policije Simon Vindiš je povedal, da so lani beležili manj kršitev javnega reda in miru, tudi na račun strožjih sankcij in novega avtocestnega odseka mimo Radovljice pa se je izboljšala prometna varnost. Zgodilo se je za dvajset odstotkov manj nesreč, v katerih je umrlo osemnajst oseb (devet manj kot leta 2007), precej manj je bilo tudi hudo in lažje ranjenih. Policisti so se lani osredotočili predvsem na področje hitrosti, alkohola, uporabe varnostnega pasu in na motoriste, kljub temu pa se po Vindiševih besedah delež vinjenih voznikov ni bistveno zmanjšal, enaka ugotovitev velja tudi za prometne nesreče motoristov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Škofja Loka ob Tednu Evrope

V Škofji Loki so z več dogodki obeležili Teden Evrope.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Na vižah tudi lanska zmagovalca

Znanih je deset izvajalcev, ki bodo junija sodelovali na 9. Večeru slovenskih viž v narečju v Škofji Loki.

Kronika / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Za policisti zahtevno leto

Kadrovsko podhranjena gorenjska policija je bila lani dodatno obremenjena zaradi zagotavljanja varnosti ob predsedovanju Slovenije svetu Evropske unije in drugih pomembnih dogodkih.

Kronika / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Dvajset let za umor staršev

Blaža Mištrafovića s Spodnje Senice pri Medvodah so za dvojni umor iz koristoljubja in na zahrbten način obsodili na dvajset let zapora.

Kronika / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Kriminal

Kamničanu zasegli konopljo Kamnik – Kamniški policisti so ta teden za čas zbiranja obvestil odvzeli prostost 26-letnemu Kamničanu, ki ga sumijo stori...

Tržič / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Obnova mostu v Retnjah

Tržič – Lansko jesen je Občina Tržič začela obnavljati most čez Tržiško Bistrico pod naseljem Retnje. Najprej je bila na vrsti obnova vozišča in kovinske konstrukcije. Ker je bil...