Utrujeni spomladi
Če upoštevamo ljudski koledar, smo pred dnevi z gregorjevim že stopili v pomladni čas. No, uradno se bo to zgodilo v petek ob 12.44. To je vsekakor dober razlog za veselje, ampak ... Sodite tudi vi med tiste, ki že ob sami besedi pomlad začutite spomladansko utrujenost? Zakaj je ne bi prelisičili z nekaterimi spomladanskimi zelišči.
Preležali bi celo popoldne
Pomlad je čas, ko vse brsti, cveti in poganja. Tudi človeku da novih moči in novega zaleta. Žal ob koncu zime oziroma ob nastopu spomladanskega vremena veliko ljudi čuti utrujenost, izčrpanost, zaspanost, brezvoljnost, čemur kratko in jedrnato pravimo spomladanska utrujenost. Sonce pridobiva na moči, višje temperature pa posledično vplivajo na delovanje našega organizma. Dvig temperatur povzroči, da se telo začne ohlajati, žile se razširijo, pretok krvi v organe se poveča, presnova organizma se pospeši in s tem telo porablja več energije, zatozapade v stanje utrujenosti. Spomladanska utrujenost, ki se kaže predvsem kot zaspanost v popoldanskem času, se pojavi tudi zaradi pomanjkanja vitaminov, zlasti vitamina C. Njene žrtve so najpogosteje ljudje s slabim imunskim sistemom in prav takšno fizično kondicijo. So pa tudi ljudje, ki pomladne utrujenosti sploh ne zaznajo.
Čaji iz spomladanskih rastlin
Proti spomladanski utrujenosti je najbolje uživati čaje ali solate iz nekaterih spomladanskih zelišč, denimo črnega bezga (Sambucus nigra), koprive (Urtica dioica) ali regrata (Taraxacum officinale). Spomladi začno brsteti tudi vršički iglavcev, ki so nam lahko v veliko pomoč pri lajšanju pomladnih težav. Redno pijmo čaj iz smrekovih, jelkovih ali borovih vršičkov, ki ga pripravimo kot poparek: dve žlički vršičkov poparimo z vrelo vodo in pustimo stati deset minut. Popijemo skodelico z medom oslajenega čaja po kosilu, lahko pa tudi že zjutraj.
Čajne mešanice proti utrujenosti
Telo in duha poskušajmo zbistriti s poparkom iz koprive in poprove mete (Menta x piperita). Žličko zeli prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati deset minut. Skodelico čaja lahko spijemo že zjutraj, skodelico pa po kosilu. Izkaže se tudi rožmarinov poparek (Rosmarinus officinalis): z litrom vrele vode poparimo štiri žlice zelišča in pijemo do tri skodelice čaja na dan. Pozitivne učinke bomo dosegli tudi z lipovim (Tillia cordata) ali kamiličnim (Chamomilla recutita) poparkom. Popijemo po dve skodelici kakšnega od teh poparkov na dan. Utrujenost, zaspanost in izčrpanost bomo pregnali še z mešanico iz regratovih listov in korenine, rožmarinovih listov in rabarbarine korenike (Rheum palmatum). Zelišča dobro zmešamo, vzamemo čajno žličko mešanice, jo prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati deset minut in precedimo. Pijemo eno skodelico čaja na dan, pol ure po kosilu.
Koristni beluši
Spomladansko utrujenost Primorci preganjajo tudi s šparglji oziroma beluši. Še bolj učinkoviti so, če jih zmešamo z nekaterimi zelišči in pripravimo kot čajni napitek v obliki poparka. Poleg špargljeve korenine potrebujemo še liste artičoke (Cynara scolymus), vejice in liste rožmarina (Rosmarinus officinalis), cvetoče vršičke tavžentrože (Centaurium minus) in koreniko rabarbare. Eno žlico zdrobljenih posušenih zelišč vsujemo v skodelico vrele vode in po petih minutah precedimo. Pijemo po eno do dve skodelici čaja na dan po jedi.
Brez jutranje kave
V tem času uživajmo več hrane, ki vsebuje veliko vitaminov B, posebej še folne kisline, B12 in pantotenske kisline, C in E. Bogata naj bo tudi z železom, magnezija in kalijem. Odločimo se za beljakovinsko hrano iz zelenjavnih virov. Odpovejmo se pijačam, ki vsebujejo kofein, čeprav se nam zdi, da nas prav te držijo pokonci. Začnimo dan brez kave, pravega čaja, kakava. Sprehajajmo se po svežem zraku.