Rožmarin poživlja in preganja zaspanost.

Utrujeni spomladi

Če upoštevamo ljudski koledar, smo pred dnevi z gregorjevim že stopili v pomladni čas. No, uradno se bo to zgodilo v petek ob 12.44. To je vsekakor dober razlog za veselje, ampak ... Sodite tudi vi med tiste, ki že ob sami besedi pomlad začutite spomladansko utrujenost? Zakaj je ne bi prelisičili z nekaterimi spomladanskimi zelišči.

Preležali bi celo popoldne

Pomlad je čas, ko vse brsti, cveti in poganja. Tudi človeku da novih moči in novega zaleta. Žal ob koncu zime oziroma ob nastopu spomladanskega vremena veliko ljudi čuti utrujenost, izčrpanost, zaspanost, brezvoljnost, čemur kratko in jedrnato pravimo spomladanska utrujenost. Sonce pridobiva na moči, višje temperature pa posledično vplivajo na delovanje našega organizma. Dvig temperatur povzroči, da se telo začne ohlajati, žile se razširijo, pretok krvi v organe se poveča, presnova organizma se pospeši in s tem telo porablja več energije, zatozapade v stanje utrujenosti. Spomladanska utrujenost, ki se kaže predvsem kot zaspanost v popoldanskem času, se pojavi tudi zaradi pomanjkanja vitaminov, zlasti vitamina C. Njene žrtve so najpogosteje ljudje s slabim imunskim sistemom in prav takšno fizično kondicijo. So pa tudi ljudje, ki pomladne utrujenosti sploh ne zaznajo.

Čaji iz spomladanskih rastlin

Proti spomladanski utrujenosti je najbolje uživati čaje ali solate iz nekaterih spomladanskih zelišč, denimo črnega bezga (Sambucus nigra), koprive (Urtica dioica) ali regrata (Taraxacum officinale). Spomladi začno brsteti tudi vršički iglavcev, ki so nam lahko v veliko pomoč pri lajšanju pomladnih težav. Redno pijmo čaj iz smrekovih, jelkovih ali borovih vršičkov, ki ga pripravimo kot poparek: dve žlički vršičkov poparimo z vrelo vodo in pustimo stati deset minut. Popijemo skodelico z medom oslajenega čaja po kosilu, lahko pa tudi že zjutraj.

Čajne mešanice proti utrujenosti

Telo in duha poskušajmo zbistriti s poparkom iz koprive in poprove mete (Menta x piperita). Žličko zeli prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati deset minut. Skodelico čaja lahko spijemo že zjutraj, skodelico pa po kosilu. Izkaže se tudi rožmarinov poparek (Rosmarinus officinalis): z litrom vrele vode poparimo štiri žlice zelišča in pijemo do tri skodelice čaja na dan. Pozitivne učinke bomo dosegli tudi z lipovim (Tillia cordata) ali kamiličnim (Chamomilla recutita) poparkom. Popijemo po dve skodelici kakšnega od teh poparkov na dan. Utrujenost, zaspanost in izčrpanost bomo pregnali še z mešanico iz regratovih listov in korenine, rožmarinovih listov in rabarbarine korenike (Rheum palmatum). Zelišča dobro zmešamo, vzamemo čajno žličko mešanice, jo prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati deset minut in precedimo. Pijemo eno skodelico čaja na dan, pol ure po kosilu.

Koristni beluši

Spomladansko utrujenost Primorci preganjajo tudi s šparglji oziroma beluši. Še bolj učinkoviti so, če jih zmešamo z nekaterimi zelišči in pripravimo kot čajni napitek v obliki poparka. Poleg špargljeve korenine potrebujemo še liste artičoke (Cynara scolymus), vejice in liste rožmarina (Rosmarinus officinalis), cvetoče vršičke tavžentrože (Centaurium minus) in koreniko rabarbare. Eno žlico zdrobljenih posušenih zelišč vsujemo v skodelico vrele vode in po petih minutah precedimo. Pijemo po eno do dve skodelici čaja na dan po jedi.

Brez jutranje kave

V tem času uživajmo več hrane, ki vsebuje veliko vitaminov B, posebej še folne kisline, B12 in pantotenske kisline, C in E. Bogata naj bo tudi z železom, magnezija in kalijem. Odločimo se za beljakovinsko hrano iz zelenjavnih virov. Odpovejmo se pijačam, ki vsebujejo kofein, čeprav se nam zdi, da nas prav te držijo pokonci. Začnimo dan brez kave, pravega čaja, kakava. Sprehajajmo se po svežem zraku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 18. marec 2009 / 07:00

Orgličarji pri Avseniku

Mednarodnega dneva orgličarjev pri Avseniku v Begunjah se je udeležilo kar 28 mojstrov igranja na to glasbilo.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:25

Poletna muzejska noč bo športno-plezalna

Mojstrana – Letošnja Poletna muzejska noč v soboto, 18. junija, bo športno-plezalno obarvana, so sporočili iz Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Od 16. do 20. ure boste plezali na plezalne...

Jesenice / četrtek, 16. junij 2022 / 17:24

Dve novi pohodniški poti

V sklopu projekta Pohodniške poti v občini Jesenice so uredili dve novi poti, in sicer Koroška Bela–Malnež in Koroška Bela–Potoki.

Gorje / četrtek, 16. junij 2022 / 17:22

Obravnavali predlog občine

Zgornje Gorje – Gorjanski svetniki so na junijski redni seji obravnavali in po prvem branju sprejeli predlog odloka o pogojih za podelitev koncesije za žičniške naprave na Zatrniku, ki ga je Občina...

Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:20

Festival Goroventure

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bo od 22. do 26. junija potekal tradicionalni festival Goroventure, in to znova »v živo«. Kot so povedali v muzeju, bodo letos program razširi...

Nasveti / četrtek, 16. junij 2022 / 17:18

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origa...