Jedi za spomladanske dni

Lukarsko meso (prleška jed)

Sestavine: 70 dag svinjskega kareja, 20 dag rdeče čebule, 3 stroki česna, 1 dl vinskega kisa, pol dl olja, 1 l vode, sol, poper, ščep majarona in timijana, 2 lovorova lista, 2 veliki žlici šalotke, 2 paradižnika, 2 kuhani jajci, vejica peteršilja za dekoracijo.

Priprava: Svinjski kare operemo in obsekamo hrbtenično kost. V posodo nalijemo vodo, dodamo kare in obsekano hrbtenično kost. Čebulo in česen očistimo, narežemo na lističe, dodamo h kareju. Kareju dodamo še olje, vinski kis in pokrito kuhamo kakšno uro. Kuhan kare dobro ohladimo kar v juhi s čebulo. Dobro ohlajenega narežemo na tanke kose, zložimo na ovalni krožnik, dodamo še čebulo in prelijemo s sokom od kuhanja. Jed dekoriramo s kuhanimi jajci in paradižnikom ter peteršiljem.

Ribja juha po spomladansko

Sestavine: 40 dag oslič fileja ali kakšnega drugega fileja, pol limone, 4 žlice sojine omake, 1 l ribje juhe, 1 šopek mlade čebule, 1 vejica kopra, 1 rdeči feferon.

Priprava: Fileje operemo v hladni vodi in jih dobro osušimo v papirnati brisači, nato jih pokapljamo z limonovim sokom. Fileje narežemo na manjše rezine in jih prelijemo s sojino omako. Juho ali vodo zavremo. Očiščeno mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje in jo skupaj s po dolgem prerezanim in koščic očiščenim feferonom damo v vrelo juho ali vodo (če uporabimo vodo, ji dodamo jušno kocko), vse skupaj pa pustimo vreti do pet minut. S tem prelijemo ribje rezine ter jih po okusu solimo in popramo. Juho serviramo z listi kopra.

Krompirjev zavitek s prekajenim mesom

Sestavine: 75 dag namenske moke, mlačna okisana slana voda po potrebi, 1 jajce.

Nadev: 60 dag kuhanega olupljenega krompirja, 20 dag kuhane prekajene vratovine, 8 dag masla ali margarine, 3 jajca, sol, poper, sveža bazilika, listi mete, 2 dl kisle smetane.

Priprava: Iz sestavin naredimo gladko mehko vlečeno testo in ga pustimo pol ure počivati. Medtem skuhamo krompir, ga olupimo, narežemo na primerne lističe. Maščobo vmešamo, postopoma dodajamo rumenjake, iz beljakov pa naredimo trd sneg. Testo razvlečemo in nekoliko osušimo. Krompirju najprej dodamo rumenjake, nato stepene beljake in začinimo po okusu. Testo pokapljamo s segreto maščobo, po testu potresemo nadev, kuhamo in narezano vratovino in pokapljamo s kislo smetano, v katero smo vtepli 2 jajci. Vse skupaj zvijemo v štrukelj. Pekač namažemo z maščobo in ga v vroči pečici spečemo pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Zavitek narežemo, še toplega ponudimo kot toplo predjed ali samostojno jed z zeleno solato.

Dušeni volovski rep z oljčnim oljem

Sestavine: 1,70 kg volovskega repa, 12 dag slanine, 30 dag korenčka, 20 dag čebule, 14 dag gomolja zelene, 2 stroka česna, 2 žlici paradižnikove mezge, 6 dag mehke moke, 1 l goveje juhe, 2 dl belega vina, sol, poper, 2 lovorova lista, 2 vejici timijana, 1 šopek peteršilja, 4 žlice oljčnega olja s česnom.

Obloga: 25 dag korenja, 20 dag bele kolerabe, 20 dag drobnega krompirčka, čebula, 10 dag graha, 12 dag stročjega fižola, 4 žlice kisle smetane.

Priprava - marinada: Očiščeno zelenjavo (korenje, čebulo in zeleno) narežemo na večje kose, volovski rep pa narežemo na srednje velike kolobarje. Marinadi dodamo še vino, zelenjavni šopek in česen. Pustimo stati v hladilniku kakšen dan ali tudi dlje, da se meso dobro marinira.

Priprava volovskega repa: Marinirane kose volovskega repa vzamemo iz marinade, jih dobro osušimo, natremo s soljo in poprom, jih pokapljamo z oljčnim oljem s česnovim priokusom. V kozici segrejemo oljčno olje in na njem opečemo kose repa z obeh strani. Nato jih postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Na isti maščobi prepražimo narezano slanino, dodamo zelenjavo od marinade in nekoliko podušimo. Nato dodamo še kose volovskega repa in paradižnikovo mezgo. Posebej prepražimo moko in zalijemo s tekočino od marinade ter dodamo k volovskemu repu. Pokrito dušimo kakšno uro ali več. Jed lahko dušimo pokrito tudi v pečici.

Zelenjavo za oblogo očistimo (korenček, belo kolerabo, čebulo, drobni krompirček, grah in fižol) in v mali količine slane vode nekoliko prevremo – blanširamo. Korenček in krompirčke nato še na vroči maščobi nekoliko popečemo. Kose mesa poberemo iz omake, jih naložimo na krožnik in obložimo s pripravljeno zelenjavo. Omaki dodamo še belo vino in jo prevremo. Omako precedimo skozi cedilo in prelijemo po mesu. Na meso pa damo še žlico kisle smetane. Še vroče ponudimo. Poleg ponudimo zeleno solato z oljčnim oljem in česnom.

Čokoladna rulada

Sestavine: 6 jajc, 15 dag sladkorja, 1 dl olja, 15 dag moke, 2 dag kakava, pol zavitka pecilnega praška.

Čokoladna krema: 25 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja v prahu, 6 dag čokolade, 1 žlička maraskina.

Priprava: Pripravimo testo iz rumenjakov, ki smo jim dodali polovico sladkorja, in po kapljicah tudi olje. Ko je masa penasto umešana, dodamo moko, pecilni prašek in kakav, to zmešamo in dodamo sneg beljakov, v katere smo vtepli preostali del sladkorja. Narahlo premešamo. Pekač namažemo z maslom ali margarino, ga potresemo z moko in po njem razgrnemo pripravljeno maso. V na 180 stopinj Celzija segreti pečici ga spečemo. Pečen biskvit zvrnemo na posladkano kuhinjsko krpo in ga takoj zvijemo in odvijemo ter ohladimo.

Krema: Maslo ali margarino penasto umešamo, med mešanjem dodamo sladkor v prahu in raztopljeno čokolado. Nazadnje primešamo še maraskino. Rulado navlažimo z rumovo vodo ali kompotovo vodo in jo premažemo s pripravljeno čokoladno kremo, potresemo s kakavom in ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 15. maj 2008 / 07:00

S polnimi jadri

Jadranje postaja vse bolj priljubljen način preživljanja počitnic. Veter, morje, razpeta jadra in umik od gneče na plažah - kaj bi si lahko želeli več za idealen dopust?

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:06

V Seawayu spet delajo

Na Zgoši so v torek po večmesečnem premoru zaradi stečaja podjetja vendarle spet zagnali stroje. Trenutno je zaposlenih dvajset delavcev, Zincenko upa, da jih bo že jeseni še enkrat toliko.

GG Plus / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:04

Jakob Aljaž in stolp na Triglavu

Duhovnik in skladatelj, župnik na Dovjem Jakob Aljaž je brez dvoma eden najvidnejših svetlih junakov slovenske preteklosti. Rodil se je 6. julija 1845 v Zavrhu pod Šmarno goro, umrl pa je...

Kranj / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:01

Proti podeljevanju koncesij

Pri občinski organizaciji SD Kranj so prepričani, da bi namesto koncesij zasebnim vrtcem morali pospešiti prenovo nekdanjih šol in tako rešiti prostorsko stisko.

Gorenjska / ponedeljek, 13. julij 2015 / 13:58

Pripravljeni na hudo vročino

Iz gorenjskih zdravstvenih domov in jeseniške bolnišnice so sporočili, da kaj večjega obiska pacientov v zadnjih dneh hude poletne vročine v ambulantah niso imeli. Zdravnik Mitja Mohor je dodal še nek...

Kultura / ponedeljek, 13. julij 2015 / 13:52

Dve svetovni vojni v eni razstavi

V Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici so prejšnjo soboto odprli novo stalno razstavo z naslovom Bohinj in Bohinjci 1914–1918, 1941–1945.