Bradač

Bradač se pri nas pojavlja tudi pod imenom barbon ali trlja. Značilna za bradače sta dva dolga mesnata priveska, ki sta videti kot brada, na spodnji čeljusti.

Bradač je manjša riba, ki lahko v redkih primerih zraste tudi do pol metra, čeprav je običajna velikost te ribe med 15 in 20 centimetri. Po hrbtu je bradač rdeče-rjave barve, po boku pa ima rjavo progo. Trebuh je bele barve, po njem pa se vlečejo zlate proge, ki po smrti ribe zbledijo. Telo je pokrito z velikimi luskami. Obstajata dve vrsti bradačev, in sicer progasti ter sivi bradač, obe pa sta v Jadranu dokaj razširjeni in se prehranjujeta z drobnimi talnimi živalcami, ki jih iščeta z »brado«. Bradači živijo na morskem dnu med 5 in 300 metrov globine, razširjeni pa so v celotnem Sredozemlju, Atlantiku in Severnem morju. Bradači se največkrat zadržujejo v jatah, zato jih največ nalovijo z mrežami vlečnicami, velikokrat pa se znajde tudi v vršah. V naših ribarnicah jih najdemo zelo pogosto in spadajo med prvorazredne bele ribe. Njegovo meso je belo in ima nekoliko izrazit vonj po jodu, kar nekatere odbija. Največ ga pripravljajo pečenega na žaru, pogosto pa ga dodajamo tudi v brodet, manjše primerke pa ponavadi ocvremo.

 

Česnova juha s koščki bradača

Za 4 osebe potrebujemo: 5 dag masla, 3 dag moke, 8 strokov česna, 1 l mesne juhe ali vode, 1 dl sladke smetane, 10 dag bradačevega fileja, sol in sesekljan peteršilj.

Na stopljenem maslu prepražite moko. Preden porumeni, dodajte na kolobarje narezan česen in ko le-ta zadiši, zalijte z ribjo juho ali vodo. Juho dobro prevrite, jo zalijte s sladko smetano in jo posolite. Bradačev file narežite na kocke in jih v ponvi hrustljavo zapecite. Juho razdelite po krožnikih in jo posujte s kockami bradačevega fileja ter s sesekljanim peteršiljem.

 

Bradačev file s paradižniki

Za 4 osebe potrebujemo: 8 bradačevih filejev, 2 žlici sveže stisnjenega limonovega soka, 40 dag paradižnika češnjevca, 3 stroke česna, 1 žlico oljčnega olja, 1 dl belega vina, 1 dl sladke smetane, 1 žlico moke, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Bradačeve fileje solite in jih natrite z limonovim sokom, iz njih napravite zvitke ter jih zataknite z zobotrebcem. Paradižnike narežite na četrtine, česen olupite in sesekljajte. Segrejte oljčno olje, dodajte najprej česen in takoj paradižnike. Solite in popoprajte po okusu, zavrite ter zalijte z vinom, v katerega ste zamešali moko in sladko smetano. Zavrite in na paradižnike naložite zvite fileje. Pokrito dušite 10 do 15 minut, potresite s sesekljano baziliko ter postrezite.

 

Bradačev file s kaprami

Za 5 oseb potrebujemo: 10 bradačevih filejev s kožo, 2 žlici kaper, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, oljčno olje in sol.

Segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Pekač potresite s soljo in ga pokapljajte z oljčnim oljem. Bradačeve fileje s kožno stranjo navzdol naložite po pekaču, jih potresite s kaprami in s sesekljanim peteršiljem, malce posolite ter pokapajte z oljčnim oljem. Postavite v pečico, pecite deset minut ter postrezite.

 

Bradačev file z gobami

Za 4 osebe potrebujemo: 8 bradačevih filejev, sveže stisnjen sok polovice limone, 3 žlice ostre moke, 5 dag masla, 30 dag poljubnih svežih gob, 5 žlic kisle smetane, 2 strta stroka česna, 1 žlico sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Bradačeve fileje solite, popoprajte in jih pokapljajte z limonovim sokom. Povaljajte jih v moki in jih z obeh strani specite na vročem maslu. Preložite jih na ogret krožnik in postavite na toplo. Na preostalem maslu prepražite očiščene in narezane gobe, dodajte česen, kislo smetano, in zavrite ter tako pripravljeno omako prelijte preko ribjih filejev, jih posujte s peteršiljem in postrezite.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 21. julij 2021 / 07:46

Z brezpilotnikom dostavili krvne vzorce

Topolšica – Potem ko je Pošta Slovenije v začetku junija izvedla prvi poskusni polet z brezpilotnim letalnikom oziroma dronom in k Poštarskemu domu na Vršiču dostavila pošiljko, nadaljuje aktivnost...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Rokovnjači v luči turizma

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj je pripravil prvi posvet o rokovnjačih. Zgodovina, ki lahko bogati turizem.

Zanimivosti / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Ste za to, da bi bile olimpijske igre na Gorenjskem?

Bralci komentirate aktualne dogodke

Zanimivosti / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Anketa: Razlike v plačah pogosto krivične

Kako so ljudje danes zadovoljni s plačami, kdo dobi preveč, kdo premalo, so smiselni ukrepi, ko v krizi klestijo plače zaposlenih, so vprašanja, ki nas vznemirjajo predvsem v težkih razmerah.

Kronika / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Evropski policisti o prometu

Na Brdu pri Kranju je prejšnji teden potekal dvodnevni mednarodni seminar o prometni varnosti, ki ga je v okviru projekta Lifesaver organizirala Evropska zveza prometnih policij.

Kronika / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Zgorelo ostrešje

Meja - V petek ob 2.45 so Operativno komunikacijski center v Kranju obvestili, da je zagorelo v stanovanjski hiši na Meji. Na pomoč so poklicali poklicne gasilce iz Kranja in pro...