Jedi za postne dni

Rdeči radič z mangom

Sestavine: 60 dag radiča, 2 manga, 8 dag sesekljanih pistacij.

Marinada: 1 kivi, sok 1 limone, pol dl balzamičnega kisa, brizg tabasca, sol, poper, pol dl sezamovega olja.

Priprava: Kivi razpolovimo, ga stisnemo in sok precedimo, nato ga začinimo z limonovim sokom, kisom in oljem ter dobro premešamo. Radič očistimo in 20 listov pustimo za dekoracijo. Preostali radič narežemo na manjše kose, ga operemo v hladni vodi ter dobro osušimo in damo na krožnik. Mango olupimo, ga narežemo na tanke rezine in naložimo na krožnike ter ga pokapljamo z malo marinade. Pet listov naložimo dekorativno med rezine manga in ga tudi prelijemo z marinado. Ostanek manga sesekljamo v marinado in vse skupaj dobro premešamo ter prelijemo po solati. Na solato potresemo še sesekljane pistacije.

Korenčkova juha z brusnicami

Sestavine: 40 dag korenja, 15 dag krompirja, 5 dag posušenih brusnic, 1 koren peteršilja, 2 čebuli, 8 dl zelenjavne juhe, 2 dl kisle smetane, 3 jedilne žlice margarine, 1 žlička curryja, pol čajne žličke kurkume, sol, poper, 1 ščep rjavega sladkorja, pol šopka drobnjaka.

Priprava: Korenje, krompir in peteršilj operemo in olupimo. Čebulo olupimo. Vse narežemo na kocke. Posušene brusnice grobo sesekljamo. Čebulo na margarini prepražimo, dodamo curry in kurkumo ter vse nekoliko podušimo. Dodamo korenje, krompir, peteršiljevo korenino in brusnice in na hitro podušimo. Dolijemo juho. Zelenjavo v juhi prevremo in s paličnim mešalnikom pretlačimo. Sveže brusnice na preostali margarini na hitro prepražimo in dodamo v juho. Juho še enkrat zavremo in po okusu še začinimo s soljo, sladkorjem in poprom. Sesekljan drobnjak potresemo po juhi in dekoriramo s kislo smetano.

Lazanja z lečo

Sestavine: 1 zavoj listov za lazanjo, 20 dag rdeče leče, 2 srednja pora, 40 dag paradižnikovih pelatov, 15 dag korenja, 1 žlica oljčnega olja, 1 lovorov list, 5 dl zelenjavne juhe, 2 dl kisle smetane, 2 žlici rastlinske smetane, 10 dag naribanega sira, sol, poper, ščep zelenjavne začimbe, maščoba za pekač.

Priprava: Por do tri četrtine zarežemo na polovici in ga pod tekočo vodo operemo in narežemo na enakomerne trakove po dolžini. Korenje olupimo in narežemo na drobne kocke. V ponvi segrejemo olje in prepražimo por ter korenje. Dodamo paradižnik, lečo (ki smo jo prej sprali pod tekočo vodo) in lovorov list. Še naprej pražimo. Dodamo juho in kuhamo 15 minut. Nato dodamo še kislo smetano, sol, poper in zeliščno začimbo po okusu. Pekač namažemo z maščobo. Dodamo v pekač najprej nekoliko zelenjave z lečo, nato liste za lazanjo in nadaljujemo s postopkom, dokler nam ne zmanjka sestavin. Žlico margarine in 10 dag kisle smetane zmešamo s sirom in premažemo po lazanji. Pečemo pri temperaturi 180 stopinj Celzija 30 minut.

Glazirane grenivke

Sestavine: 2 rdečkasti grenivki, 4 jedilne žlice kisle smetane, 2 žlički naribane limonine lupine, 2 žlički limonovega soka, 2 žlički naribanega koriandra, 4 žličke sladkorja, 8 žlic rjavega sladkorja.

Priprava: Grenivko prerežemo na pol, meso v polovicah krožno obrežemo od lupine, drži naj se le spodaj na sredini. Prerezano površino popivnamo, naložimo na pladenj in postavimo v zamrzovalnik za 15 minut. Kisli smetani dodamo nastrgano lupino limone, limonov sok, mleti koriander, sladkor in gladko umešamo. Pokrijemo in tudi damo na hladno mesto. Polovice grenivke vzamemo iz zamrzovalnika, potresemo vsakega z rjavim sladkorjem, postavimo na pekač, tega damo v pečici na zgornjo rešetko in v ogreti pečici pečemo pri 250 stopinjah Celzija 5 minut, da karamelizira. Serviramo jo skupaj z limonovo kislo smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 2. julij 2020 / 23:57

Zlatomašnika v Preddvoru in Lahovčah

Preteklo nedeljo so v Preddvoru hkrati z žegnanjem praznovali tudi zlato mašo. Domačin jezuitski pater Jože Roblek je obhajal petdeseto obletnico mašniškega posvečenja. V cerkvi sv. Florjana v Lahovča...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Kruh!

Pregovor: Dober je kot kruh stoletno osnovno živilo, kruh, povezuje z lepo človeško lastnostjo. Kruh ima pri številnih narodih svoje mesto ne samo v ljudskih modrostih, pač pa tudi v molitvah.

Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Število bolnikov s klopnimi okužbami narašča

»Klopi sami po sebi niso nevarni. Nevarne so bolezni, ki jih prenašajo. Okuženih klopov je vse več - po nekaterih podatkih je pri nas s povzročiteljem lymske borelioze okužen že skoraj...

Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Med čisti okužbe kirurških ran

Med bi lahko postal najnovejše učinkovito orožje v boju proti bolnišničnim okužbam. Avstralski domorodci Aborigini z njim že od nekdaj mažejo rane, zdaj pa so njihovo metodo prevzeli tudi avstral...

Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Zdravila zoper herpes preprečujejo aids

Manjša raziskava, ki so jo opravili v Afriki, je pokazala, da zdravilo valaciklovir, ki ga uporabljajo za zdravljenje genitalnega herpesa, pomaga zniževati tudi koncentracijo virusa HIV. Če bodo...

Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Dojenje preprečuje srčni napad

Koristi, ki jih dojenje prinaša otrokom, so številne in splošno znane, manj pa se je do sedaj govorilo o pozitivnih vplivih dojenja na matere. Pri ženskah, ki so kdaj dojile, naj bi bilo zmanjšan...