Investicije odvisne od poslovne cone

Če bo šla prodaja zemljišč v poslovni coni po načrtih, v komendski občini letos načrtujejo za kar devet milijonov evrov investicij.

Komenda – Proračun za leto 2009, ki so ga svetniki sprejeli na svoji februarski seji, je visok skoraj 13 milijonov evrov, prihodki, pri katerih glavnino, kar sedem milijonov evrov, predstavlja denar od prodaje zemljišč v poslovni coni in komunalnih prispevkov, pa približno dva milijona manj.

Optimistično naravnan proračun občine Komenda, ki ima le malo več kot šest tisoč prebivalcev, predvideva za kar devet milijonov evrov investicij, čeprav prodaja zemljišč v drugi fazi poslovne cone za zdaj ne gre po načrtih. Župan Tomaž Drolec je svetnikom zagotovil, da ima na mizi sicer nekaj konkretnih ponudb, ki bi stanje lahko hitro izboljšale, a celoten razvoj občine bo v prihodnjih nekaj letih odvisen izključno od poslovne cone. »S sredstvi primerne porabe, približno 530 evrov za vsakega občana, lahko pokrijemo le polovico denarja, ki ga potrebujemo samo za področje družbenih dejavnosti – vse drugo moramo zaslužiti sami! Navadili smo se na nadstandardne investicije in trenutno nam še gre dobro in tudi letos se nam bo verjetno še izšlo, a zavedati se moramo, da bo takšnega tempa in tako velikih investicij enkrat konec. Seveda si tudi sam želim, da bi bile vse investicije iz letošnjega proračuna tudi realizirane, a zagotavljam vam, da ne bom podpisal niti ene pogodbe, če ne bo jasno, da imamo za to tudi že denar oz. prodano zemljo v coni,« je svetnike nagovoril župan in priznal, da niti sam ne verjame, da jim bo uspelo realizirati vse.

Če bo zanimanje za zemljišča v poslovni coni takšno, kot si v Komendi želijo, bodo že v tem letu dokončali prizidek k športni dvorani in k OŠ Moste, začeli bodo graditi medgeneracijski center in nov vrtec v sklopu tega, kar milijon evrov je namenjenih za gradnjo kanalizacije, rekonstruirali bodo Kranjsko cesto, nadaljevali gradnjo središča Komende, zgraditi pa nameravajo tudi zadrževalnik na Pšati.

Svetniki so proračun sprejeli, največ pomislekov pa je bilo izrečenih na večmilijonsko gradnjo medgeneracijskega centra, za katerega občina še nima soinvestitorja, dokončala pa bi ga rada v prihodnjih dveh letih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 20. maj 2011 / 07:00

Kdo nas bi branil?

Tretja majska nedelja je bila deževna, Zofka se je pošteno uscala. Hvala bogu, moča je bila res že potrebna, lahko bi je bilo več. A dež je zmočil tudi slovesnost ob 20-letnici Slovenske vojske (...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 30. april 2014 / 18:13

Indonezijski Pendopo

Tradicionalni indonezijski nadstrešek, ki ga lahko sedaj občudujete tudi pri nas. S podelitvijo priznanj najboljšim pa se je pred nekaj dnevi na Bledu zaključil šesti izbor za naj velnes 2013/14.

Humor / sreda, 30. april 2014 / 15:42

Zoki spet najboljši sosed

Zadnja dogajanja v Pozitivni Sloveniji imajo samo en in edini namen – da Zoran Jankovič spet postane to, kar si najbolj želi, vaš najboljši sosed.

Humor / sreda, 30. april 2014 / 14:00

Od zadaj

Poslanka državnega zbora Alenka Bikar je po dveh letih in pol mandata kot političarka prvič nekaj povedala sodržavljanom. Da ostaja v Pozitivni Sloveniji skupaj z Zokijem.

Razvedrilo / sreda, 30. april 2014 / 16:00

Cigani na obisku

Alenka Šubic iz Sv. Duha pri Škofji Loki svojega petdesetega rojstnega dne še dolgo ne bo pozabila. Presenečenja so se vrstila eno za drugim, izvirnost idej njenih prijateljev pa kot da je brezmejna....

Zanimivosti / sreda, 30. april 2014 / 16:00

Dežne kapljice

Bližnje posnetke dežnih kapljic vedno spremljamo z velikim navdušenjem, še posebej na cvetih in listih rastlin. Fotograf Luka Rener nam je poslal lep primer fotografije dežnih kapljic, ki...