Jedi za pustne dni
Gnjat v testu s smetanovim hrenom
Jed je sestavljena iz boljšega kvašenega testa in kuhane prekajene gnjati oziroma šunke.
Priprava: Gnjat skuhamo ali spečemo, boljše kvašeno testo naredimo iz 30 dag moke, 3 rumenjakov, 2 dag kvasa, malo ruma in žlice sladkorja ter soli. Zamesimo ne preveč trdo testo, ga pustimo nekaj časa počivati, da naraste in postane mehkejše. Spočito testo tanko razvaljamo, ga premažemo s stepenim jajcem in vanj povijemo ohlajeno šunko, ki ne sme biti preveč debela. Gnjat spečemo v krušni peči, vendar ne preveč. Pečeno nekoliko ohladimo, narežemo na primerne kose in poleg ponudimo še smetanov hren.
Gobova juha
Pripravimo jo iz različnih svežih ali posušenih gob, lahko uporabimo tudi šampinjone. Gobe najprej operemo in narežemo na tanke lističe, posušene so že narezane, zato jih damo le v hladno vodo, da se dobro namočijo. Gobe nato z vodo vred damo v vodo s kuhanim krompirjem. Nato juhi naredimo prežganje; na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen, dodamo še mehko moko in pražimo, da se prežganje nekoliko obarva. Nato ga zalijemo z vodo in dobro prevremo, da se prežganje razkuha. Prežganje damo v juho, dodamo začimbe, nazadnje še kis ali vino. Juho postrežemo s sesekljanim peteršiljem.
Kmečka pojedina
Jed je sestavljena iz dušenega zelja, krvavic, pečenic, svinjske pečenke, kruhovega cmoka in prekajene pečene slanine. Jed je primerna za zimske dni, ker je bogata in dovolj nasitljiva.
Dušeno kislo zelje pripravimo tako, da zelje, če je prekislo, najprej operemo. Nato damo v kozico maščobo, na njej prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo kislo zelje in nekaj časa pražimo, da postane zelje mehko. Če želimo, da je bolj kalorično, dodamo nekaj žlic ocvirkov. Če ga pomokamo, ga tudi zalijemo.
Kruhove cmoke običajno pripravimo iz dan starega belega kruha, ki ga narežemo na kocke, navlažimo z vrelim mlekom, dodamo jajca, na kocke narezano prekajeno slanino, začimbe in malo pomokamo. Iz mase oblikujemo cmoke, ki jih kuhamo v osoljenem kropu 30 minut.
Krvavice pečemo v pečici, pred peko vanje zabodemo zobotrebec, da ne počijo.
Pečenice najprej prevremo v vreli vodi, nato pa jih še spečemo v pečici. Svinjsko pečenko spečemo v pečici s korenčkom in čebulo, da bo ostala bolj sočna. Pečeno slanino pripravimo tako, da slanino narežemo na tanke lističe, na pahljače, in spečemo v ponvi.
Kmečko pojedino postrežemo v lončeni posodi, sestavimo jo tako, da na zelje damo kruhov cmok, skledo pa obložimo s krvavicami, pečenicami, svinjsko pečenko, slanino uporabimo za dekoracijo.
Pustni krofi
Sestavine: 70 dag namenske moke, sol, mleko po potrebi, 8 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 5 dag kvasa, 7 jajc, 7 dag masla ali margarine, pol dl ruma, 1 drobna limona, 1 pomaranča, sladkor za posip.
Priprava: Moko presejemo v toplo posodo. V moko naredimo jamico, vanjo damo pripravljen kvasec, ki ga pripravimo iz kvasa, dveh žlic moke, nekaj žlic mleka, ene žlice sladkorja in dobro zmešamo. Kvasec vlijemo v jamico in pustimo, da dobro vzhaja. Medtem umešamo maščobo, dodamo rumenjake, naribano limono in pomarančo. Iz pomaranče in limone lahko iztisnemo nekaj soka. Ko je kvas dobro vzhajal, dodamo pripravljene rumenjake in vse ostalo. Zamesimo testo, ki mu po potrebi dodamo še mleko. Testo dobro pognetemo. Testo pripravimo za vzhajanje tako, da ga s kuhalnico odlepimo od posode in jo dobro pomokamo. Pokrito testo naj vzhaja toliko časa, da je testa najmanj enkrat več. Dobro vzhajano testo damo na toplo desko in iz njega narežemo enake kose, ki jih dobro obdelamo. Pokrite vzhajamo in jih med vzhajanjem še obračamo. Medtem pripravimo olje (v posodi naj sega tri prste visoko). V pravilno segreto olje nadevamo krofe, ki jih takoj pokrijemo. Ko so pečeni na eni strani, jih obrnemo in posode ne pokrijemo več. Pečene najprej damo na mrežasti podstavek, da se dobro odtečejo. Nekoliko ohlajene nabrizgamo z razredčeno marmelado. Nazadnje jih potresemo s sladkorjem v prahu.