Občina bi prodala, a ne sme

Mestna občina Kranj bi rada prodala pet lokalov na Koroški cesti, a ji sodna odredba to prepoveduje. Ti lokali so bili namreč enkrat že prodani v paketu, a prodajne pogodbe niso nikoli podpisali. Nesojeni kupci zato tožijo občino.

Kranj - Dobrih pet let po razvpiti dražbi, na kateri je Mestna občina Kranj pod vodstvom tedanjega župana Mohorja Bogataja v paketu prodala pet lokalov na Koroški cesti v Kranju, njihova usoda še vedno ni znana. Konec lanskega leta jih je sicer občina nameravala znova prodati na javni dražbi (tokrat vsakega posebej), kar pa je sodišče z začasno odredbo preprečilo. Občina se je na sklep sodišča že pritožila, usoda lokalov pa bo najbrž ostala nejasna, najmanj dokler ne bodo razrešene vse tožbe, ki potekajo na kranjskem in višjem ljubljanskem sodišču.

Za razrešitev pat pozicije bo verjetno najpomembnejši epilog tožbe, ki so jo nesojeni kupci poslovnih prostorov (Ljuba Dermota, Zlatarstvo Mohorič, Partner in Jelena Jukić Wilfan) vložili na Okrožnem sodišču v Kranju. Podjetniki želijo s tožbo doseči, da občina z njimi sklene prodajne pogodbe. Z drugo tožbo na taistem sodišču pa zahtevajo tudi 156 tisoč evrov s pripadajočimi obrestmi, ker jim zaradi nesklenitve prodajne pogodbe za pet poslovnih prostorov že pet let nastaja premoženjska škoda.

Spomnimo: podjetniki so 5. novembra 2003 na javni dražbi kupili pet lokalov na Koroški cesti za 86,4 milijona tolarjev (pribl. 360 tisoč evrov). Po kasnejših ugotovitvah Inštituta za javno upravo, da je bil postopek neskladen z zakonodajo in da ni podlage za sklenitev pogodbe, Bogataj nazadnje s kupci prodajne pogodbe tudi ni podpisal, občina pa jim je vrnila vplačano varščino. Prav zaradi omenjene tožbe je kranjsko sodišče decembra lani tudi začasno prepovedalo prodajo lokalov. Sodišče namreč meni, da bi občina z njihovo odprodajo otežila, če ne celo onemogočila morebitno kasnejšo uveljavitev terjatve kranjskih podjetnikov, s čimer bi jih lahko še dodatno oškodovala.

Na preprečeni decembrski javni dražbi je občina za omenjene lokale nameravala iztržiti približno pol milijona evrov, kolikor znaša seštevek izklicnih cen. Dotlej ji preostane le, da od uporabnikov prostorov pobira najemnine. Medtem ko je bivši poslovni prostor Petrič prazen, pa za preostale štiri lokale, v katerih so podjetja Partner, Pekarna Zevnik, Wilfan in GTP, skupaj iztrži približno 2740 evrov najemnine oziroma uporabnine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 14. julij 2016 / 11:08

Mrtvi nas zavezujejo k miru

Na vojaškem pokopališču in pri kapelici v dolini Zajzera v Kanalski dolini v Italiji so se v nedeljo Italijani, Avstrijci in Slovenci poklonili padlim v prvi svetovni vojni.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 20. december 2008 / 07:00

Zastrupljanje s hrano nas stane več tisoč evrov

Zima je čas akutnih okužb, ki pred naš imunski sistem postavijo zahtevno nalogo: telo obvarovati pred vsiljivci.

Gospodarstvo / sobota, 20. december 2008 / 07:00

Brez besed o Pekovi upravi

Tržič - Predsednica uprave Marta Gorjup Brejc je na sredini seji nadzornega sveta predstavila vizijo vodenja podjetja v prihodnjem obdobju, nadzorniki pa so obravnavali tudi prij...

Slovenija / sobota, 20. december 2008 / 07:00

Beli prah za Branka Grimsa

Ljubljana - Poslanec SDS Branko Grims je ta teden prejel pismo, v katerem je bil vsebini priložen beli prah. Vsebino pisma so poslali v analizo veterinarskemu i...

Humor / sobota, 20. december 2008 / 07:00

Doma, do naslednjič

Po 24 dneh in slabih 6000 kilometrih spet doma.

Zanimivosti / sobota, 20. december 2008 / 07:00

Veseli december v Gorenjskem glasu

V košarico prireditev v prazničnem decembru smo v Gorenjskem glasu dodali dve srečanji, ki naznanjata serijo rednih kulturnih dogodkov v čudovito akustični avli časopisne hiše na Bleiweisovi cesti v K...