K spomeniku za Kamnitnikom so položili vence. (Foto: Gorazd Kavčič)

V spomin padlim talcem

Spominska slovesnost v spomin petdesetim ustreljenim talcem za Kamnitnikom in štirim partizanom, ki so zgoreli v Veštrskem mlinu, se je v ponedeljek pričela z godbo Mestnega pihalnega orkestra Škofja Loka.

Škofja Loka – Slovesnost pri spomeniku za Kamnitnikom je organizirala občina Škofja Loka v sodelovanju z Združenjem zveze borcev za vrednote NOB Škofja Loka. Tomaž Krpič je v imenu Združenja zveze borcev za vrednote NOB Škofja Loka obudil spomin na žrtve in dogajanja v začetku februarja pred 65 leti. Poudaril je pomen upora proti okupatorju in zvestobe slovenskemu narodu, saj »brez NOB ne bi bilo samostojne Slovenije, naše kulture in slovenskega jezika«. Krpič je v nagovoru opozoril tudi, da ne more biti opravičila za kakršnokoli sodelovanje z okupatorjem. Gardna enota slovenske vojske in praporščaki so s častnim pozdravom spremljali polaganje vencev k spomeniku, padle pa so prisotni počastili tudi z minuto molka. Kulturni program so oblikovali recitatorji: Marko Črtalič, Nadja Strajnar Zadnik in Monika Tavčar, ki so z recitacijami poudarili pomen upora, in Mestni pihalni orkester Škofja Loka z dirigentom Romanom Grabnerjem. Sodelovala je tudi plesna skupina Športnega in kulturnega društva Ritem, ki jo sestavljajo učenke OŠ Škofja Loka – Mesto in OŠ Ivana Groharja, vodi pa koreografinja Mateja Tuta. Plesalke so v soju bakel nastopile s koreografijo z naslovom Življenje za življenje in tako predstavile svoja občutenja ob spoznavanju vojnih dogodkov. Spomin na padle je počastil tudi monsinjor Alojz Snoj, župnik župnije sv. Jurija v Stari Loki. Po spominski slovesnosti so delegacije vence odnesle tudi k spominskem znamenju v Veštrskem mlinu. Organizatorji so poudarili, da »s spominsko prireditvijo potrjujemo samobitnost, boj za svobodo, slovenski narodni ponos in željo po samostojnosti in neodvisnosti slovenskega naroda«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 19. julij 2018 / 20:32

Evropska unija in varovanje okolja

Pod okriljem informacijske točke Evropske unije (EU), ki deluje v okviru Razvojne agencije Sora, so pretekli teden v Škofji Loki pripravili Poletno šolo EU za otroke.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

Karel Luzar postal tritisoči novi naročnik

V Gorenjskem glasu smo konec preteklega meseca dočakali tritisočega novega naročnika, za katerega smo pripravili bogato nagrado turistične agencije Kažipot v vrednosti 2 x 104,32 evra (2...

Zanimivosti / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

Sonce, blato in terenci

Na tradicionalnem tekmovanju terenskih vozil Boltez BF Goodrich Challenge se je zbralo več tisoč gledalcev, ki so uživali v vragolijah štirikolesnikov v blatu.

Kronika / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

S terencem v smrt

Na cesti med Staro Fužino in planino Voje je v nedeljo pod razbitinami terenskega avtomobila umrl 41-letni domačin.

Šport / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

Blejci najboljši v pokalu Top Teams

Odbojkarjem Autocommercea je minuli konec tedna uspel največji podvig slovenske odbojke doslej, saj so slavili v evropskem pokalu Top Teams.

Medvode / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

Na Jeprci bo zbirni center odpadkov

Občinski svet je sprejel osnutek odloka o občinskem lokacijskem načrtu za obrtno cono na Jeprci, se seznanil s predlogom načrta razvojnih programov občine, medtem ko je usoda podjetnika iz Žlebov pres...