Za prste obliznit
Na nacionalni televiziji so februarja začeli predvajati novo kuharsko oddajo Za prste obliznit, ki gledalcem predstavlja britansko "boginjo v kuhinji", Nigello Lawson.
V oddaji, ki je na sporedu med nedeljskim NLP-jem ob 16.30 na prvem programu, bo iz tedna v teden ustvarjala celodnevne zajtrke, večerje ob televiziji, pa tudi majhne prigrizke. Zase pravi, da ni kuharica, njen življenjski poklic je biti jedec – kuha zato, ker rada jé. Kuhanje vidi predvsem kot sprostitev in uteho.
Nigella je 49-letna nekdanja novinarka Sunday Timesa in Guardiana, kolumnistka New York Timesa in Vogua, pisateljica kuharskih knjig in televizijska osebnost. Izdala je sedem knjig o kuhanju, največ uspeha pa ji je prinesla prva, Kako jesti? – Užitki in prvine dobre hrane, leta 1998. Za svoje delo si je Nigella prislužila kar nekaj nagrad; leta 2000 je prejela britansko knjižno nagrado za najboljšo avtorico leta, Združenje piscev o hrani pa je leto kasneje njeno knjigo o peki nagradilo z nagrado za najboljšo kuharsko knjigo leta. Naj kot zanimivost dodamo, da je hčerka lorda Nigella Lawsona, finančnega svetovalca nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher. Poročena je z enim najbogatejših Britancev, oglaševalskim gurujem Charlesom Saatchijem.
Nad britansko mojstrico kuhanja je med drugimi zelo navdušen pevec in voditelj Anžej Dežan: »Moj prvi stik z Nigello je bil pred nekaj leti v londonski knjigarni Borders na Oxford Streetu, v kateri sem odkril njeni prvi kuharski knjigi. Bil sem navdušen nad besedami, s katerimi opisuje kuhanje in sestavine. Nato sem jo poiskal še na televiziji in se mi je v svojem početju zdela neverjetno iskrena. Všeč mi je, da pogosto kaj polije, čebule ne nareže na enake kvadrate, ampak po svoje ... V kuhi zares uživa! Nazadnje sem se v Londonu obdaroval z njeno najnovejšo knjigo o božičnih dobrotah. Po njej sem ustvarjal že od 17. novembra lani, ko sem razglasil uradni začetek prazničnega vzdušja. V resnici je šlo bolj za Nigella božič, kar je vsebovalo peko piškotov s plišastimi jelenjimi rogovi na glavi. (smeh) Moja najljubša jed iz njenih knjig je čokoladna torta 'na oblakih', pa tudi kakšen curry bi z veseljem pripravil, če bi le lahko prišel do vseh pravih sestavin. Za odličen zajtrk pa priporočam lignje s poprom.«