Nigella kuhanje vidi predvsem kot sprostitev in uteho.

Za prste obliznit

Na nacionalni televiziji so februarja začeli predvajati novo kuharsko oddajo Za prste obliznit, ki gledalcem predstavlja britansko "boginjo v kuhinji", Nigello Lawson.

V oddaji, ki je na sporedu med nedeljskim NLP-jem ob 16.30 na prvem programu, bo iz tedna v teden ustvarjala celodnevne zajtrke, večerje ob televiziji, pa tudi majhne prigrizke. Zase pravi, da ni kuharica, njen življenjski poklic je biti jedec – kuha zato, ker rada jé. Kuhanje vidi predvsem kot sprostitev in uteho.

Nigella je 49-letna nekdanja novinarka Sunday Timesa in Guardiana, kolumnistka New York Timesa in Vogua, pisateljica kuharskih knjig in televizijska osebnost. Izdala je sedem knjig o kuhanju, največ uspeha pa ji je prinesla prva, Kako jesti? – Užitki in prvine dobre hrane, leta 1998. Za svoje delo si je Nigella prislužila kar nekaj nagrad; leta 2000 je prejela britansko knjižno nagrado za najboljšo avtorico leta, Združenje piscev o hrani pa je leto kasneje njeno knjigo o peki nagradilo z nagrado za najboljšo kuharsko knjigo leta. Naj kot zanimivost dodamo, da je hčerka lorda Nigella Lawsona, finančnega svetovalca nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher. Poročena je z enim najbogatejših Britancev, oglaševalskim gurujem Charlesom Saatchijem.

Nad britansko mojstrico kuhanja je med drugimi zelo navdušen pevec in voditelj Anžej Dežan: »Moj prvi stik z Nigello je bil pred nekaj leti v londonski knjigarni Borders na Oxford Streetu, v kateri sem odkril njeni prvi kuharski knjigi. Bil sem navdušen nad besedami, s katerimi opisuje kuhanje in sestavine. Nato sem jo poiskal še na televiziji in se mi je v svojem početju zdela neverjetno iskrena. Všeč mi je, da pogosto kaj polije, čebule ne nareže na enake kvadrate, ampak po svoje ... V kuhi zares uživa! Nazadnje sem se v Londonu obdaroval z njeno najnovejšo knjigo o božičnih dobrotah. Po njej sem ustvarjal že od 17. novembra lani, ko sem razglasil uradni začetek prazničnega vzdušja. V resnici je šlo bolj za Nigella božič, kar je vsebovalo peko piškotov s plišastimi jelenjimi rogovi na glavi. (smeh) Moja najljubša jed iz njenih knjig je čokoladna torta 'na oblakih', pa tudi kakšen curry bi z veseljem pripravil, če bi le lahko prišel do vseh pravih sestavin. Za odličen zajtrk pa priporočam lignje s poprom.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 26. december 2012 / 07:00

V petek ni bilo konca sveta

Ob teorijah o koncu sveta, ki naj bi nas po napovedih Majev doletel pretekli petek, so tudi pri nas potekali raznovrstni dogodki - kot priprava na življenje ´po koncu´, ki pa prinaša nov začetek.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Biserna poroka zakoncev Toman

Jelka in Polde Toman z Brega pri Žirovnici sta poročena že šestdeset let.

Slovenija / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Silvo Žlebir vršilec dolžnosti direktorja ARSO

Ljubljana - Vlada je na zadnji seji odločila, da se Silvo Žlebir, dosedanji direktor Agencije RS za okolje, imenuje za vršilca dolžnosti generalnega direktorja agencije. Danes mu...

Kranj / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Mesto se je zbudilo s Prešernom

"Ponosen sem na Slovence, ki živijo svobodni v lastni državi. Malo jim pa zamerim, da niso ponosni nase, kajti jaz sem nanje," je povedal Prešeren na smenju v Kranju.

Avtomobilizem / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Spektakularna vsebina

Konec januarja so slovesno odprli novi Porschejev muzej.

Nasveti / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Poper utrjuje zdravje in ...

Pravijo, da "vroče" začimbe zdravijo "hladne" bolezni, kot so prehlad, dovzetnost za okužbe, utrujenost, lenobnost, slaba prebava ... Če črni in beli poper uporabljamo v pravi meri, lahko dosežemo vrs...