Poslanci SDS niso želeli sodelovati v razpravi o sprejemu Hrvaške v Nato, dokler ne bo sprejet zaključni račun proračuna za leto 2007. (Foto: Tina Dokl)

Nato mora čakati na proračun 2007

Državni zbor bi moral v četrtek odločati o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške (in Albanije) v zvezo NATO, a so poslanci stranke SDS napovedali obstrukcijo.

Ljubljana – Državni zbor je namreč pred to točko zavrnil zaključni račun državnega proračuna za leto 2007. V SDS pa so napovedali, da na seji ne bodo sodelovali, dokler zaključni račun ne bo sprejet. Zatrjujejo namreč, da je bilo leto 2007 prvo, ko je državni proračun »posloval« pozitivno. Takrat je bila na oblasti Janševa vlada. Prekinjeno sejo, na kateri naj bi ratificirali protokol o vstopu Hrvaške v zvezo NATO (sprejet mora biti z dvetretjinsko večino), bodo nadaljevali ta teden, je napovedal predsednik državnega zbora Pavel Gantar, pred tem pa bodo obravnavali nov predlog zaključnega računa proračuna za leto 2007, ki ga je pripravila vlada. Prejšnjega predloga ni sprejela, ker je zaključnemu računu za leto 2007 računsko sodišče izreklo mnenje s pridržkom, in sicer naj bi ne imel 37 milijonov evrov presežka temveč devet milijonov evrov primanjkljaja. Zaradi tega ga tudi koalicija ni podprla.

Dejanje poslancev SDS je predsednik vlade Borut Pahor ocenil kot izsiljevanje. Kljub temu bo državni zbor predlog zaključnega računa predlanskega proračuna prejel nazaj v obravnavo, ker se zaveda odgovornosti za ugled in verodostojnost države, vlada pa bo storila vse, da zaradi notranjih nesoglasij ne bosta trpela ugled in verodostojnost države, je še dodal premier. Pravi, da ni razlogov, da bi Slovenija zavrnila ratifikacije protokolov o vstopu Hrvaške in Albanije v zvezo NATO. "Če bi te protokole zavrnili, bi se v mednarodni skupnosti utrdilo prepričanje, da Slovenija iz kaprice onemogoča interese Hrvaške in drugih zaveznic," je dejal Pahor. Sicer pa je predsednik SDS Janez Janša že izrekel podporo ratifikaciji tega protokola. Ratifikacijo pa je pričakovati tudi pri ostalih partnericah severnoatlantskega zavezništva. Sicer pa v strankah koalicije obsojajo ravnanje SDS. »Gre za izsiljevanje brez primere v parlamentarni zgodovini Slovenije, da največja opozicijska stranka notranjepolitične koristi postavi pred interese Slovenije,« pravi vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic, prepričan, da takšno ravnanje škodi ugledu parlamenta in Slovenije. Nečemu, kar kaže minus, pa ne bodo dali podpore. Nasprotno pa v poslanski skupini SDS menijo, da gre pri zavrnitvi proračuna za "zgodovinski precedens". Po njihovem mnenju koalicija zavrača sprejem zaključnega računa predvsem zato, ker je po letu 1995 prvi izkazal presežek. Včeraj je predsednik vlade zaradi nastalega problema na pobudo predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča sklical vrh koalicije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 23. februar 2007 / 06:00

Slovesnost pred kulturnim praznikom

V sredo, 7. februarja, so v Društvu upokojencev (DU) Jesenice pripravili slovesno prireditev v okviru praznovanja slovenskega kulturnega praznika. V uvodu je zbrane nagovoril podpredsednik DU Jes...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 3. februar 2009 / 07:00

So plače zdravnikov (pre)visoke?

Bralci komentirate aktualne dogodke

Cerklje na Gorenjskem / torek, 3. februar 2009 / 07:00

Brniško letališče znova odprto

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, ki je bilo šest ur zaprto zaradi težav s snegom, je ob 12.10 uri znova začelo obratovati.

Šport / torek, 3. februar 2009 / 07:00

Plavali za medalje in fige

Letos se je mednarodnega plavalnega tekmovanja Dr. Fig v Kranju udeležilo 600 plavalcev iz štirih držav. S športnim dogodkom obeležen kulturni praznik.

Slovenija / torek, 3. februar 2009 / 07:00

Nato mora čakati na proračun 2007

Državni zbor bi moral v četrtek odločati o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške (in Albanije) v zvezo NATO, a so poslanci stranke SDS napovedali obstrukcijo.

Šport / torek, 3. februar 2009 / 07:00

V ledu najhitrejši Rusi

Slovenija je v soteski Mlačca prvič gostila tekmo svetovnega pokala v lednem plezanju. Med odlične Ruse se je uspelo uvrstili le bratoma Vukotič z Bleda. Matevž je bil drugi, Jernej pa šesti.