Brniško letališče znova odprto

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, ki je bilo šest ur zaprto zaradi težav s snegom, je ob 12.10 uri znova začelo obratovati.

Brnik - Od 6. ure zjutraj so morali odpovedati devet letov, saj zaradi velike količine mokrega snega vzletno-pristajalna steza kljub trudu vzdrževalcev ni bila primerno pripravljena.

Kot so za STA povedali na Aerodromu Ljubljana, že zadnjih 20 let ni bilo potrebno zapreti brniškega letališča zaradi snežnih razmer za tako dolgo časa. Večkrat so morali sicer začasno preusmeriti lete zaradi vremenskih razmer, kot je na primer megla, takšnega primera pa ne pomnijo.

Čeprav je 30 delavcev zimske službe čistilo letališče že od nedelje, niso mogli v celoti odstraniti mokrega in zmrznjenega snega, problem pa je bila tudi neučinkovitost soli. Ob tem so na Aerodromu zanikali morebitne očitke, da so prepozno začeli čistiti, saj se držijo zelo strogih pravil glede vzdrževanja.

Zdaj so letališče že ustrezno pripravili na varno vzletanje in pristajanje, vendar so morali od danes zjutraj odpovedati devet letov. Odpovedani so bili leti Adrie Airways za Bruselj, Dunaj, Zürich, Frankfurt, Amsterdam in dva za München. Odpovedan je bil tudi let prevoznika Air France v Pariz in češkega letalskega prevoznika v Prago. Eno letalo pa je bilo že zjutraj zaradi tehničnih razlogov preusmerjeno iz Istanbula v Trst.

Večina odpovedanih jutranjih letov in dopoldanskih letov, ki bodo zaradi težav s snegom vzletela z zamudo, je bila od slovenskega letalskega prevoznika Adrie Airways. Kot je za STA pojasnila Adrijana Šelj iz omenjenega podjetja, so morali odpovedati vse jutranje lete, medtem ko so nekateri dopoldanski leti imeli zamude, saj so morali počakati, da bodo zagotovljeni pogoji za vzletanje in pristajanje.

Za potnike so pri Adrii poskrbeli v skladu z evropskimi direktivami. Potnikom odpovedanih letov bodo že danes popoldne zagotovili polete proti destinacijam s prestopi prek večjih evropskih mest, medtem ko bodo tisti, ki lahko potovanje prestavijo, poleteli z rednimi direktnimi linijami naslednji dan.

Šeljeva je pojasnila, da se vsakih nekaj let zgodijo takšne vremenske razmere, da morajo pozimi nekatera letališča začasno zapreti vzletno-pristajalno stezo oziroma celotno pristajališče. Skrajne vremenske razmere, kakršne so na primer ledeni dež, ne dopuščajo letenja. Letalski prevozniki se temu prilagodijo in čeprav imajo letala in posadke na voljo počakajo na primerne razmere. Podobno je bilo danes z letom v Bruselj, saj so že vkrcali potnike v letalo ampak jih nato znova izkrcali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 2. marec 2012 / 07:00

Škoda časa …

Čas je zlato in glede na to, da občinske seje trajajo nenormalno dolgo, bom uporabila svoje besede, izrečene na eni prvih sej, da je škoda časa, ki ga neupravičeno »kurimo« na sejah nekaterih delovnih...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 22. december 2006 / 06:00

Umetniški vtis

Pri izdelovanju blejskega laboda je bil pomemben predvsem umetniški vtis. Veslači so se naloge lotili zelo resno. Njihova kreacija je bila zmagovalna. Lesce so dobile novo oazo zabave, Finci pa so v L...

Prosti čas / petek, 22. december 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Naša sreča, vaša sreča

Novinarska redakcija velikega brata se bo v novem letu selila v nove prostore. Mali brat ostaja vaš človek.

Prosti čas / petek, 22. december 2006 / 06:00

Nominator 229

Lep čas je in zanimivi dnevi so. Tako in drugače. Pravzaprav ne mine dan, večer, ko se v različnih družabnih okoljih poslavlja od iztekajočega se leta. A vselej s približno enakim kontek...

Kultura / petek, 22. december 2006 / 06:00

Glasbena šola za božič

Na Božičnih koncertih v ponedeljek in torek so se Kranjčanom predstavili mladi glasbeniki kranjske glasbene šole.

Kultura / petek, 22. december 2006 / 06:00

Spet evforičen do srca

Veliki božični koncert na kranjski gimnaziji je še enkrat dokazal, kako briljantno glasbeno prihodnost imamo Kranjčani. S koncertno dvorano ta še bolj žlahtna.