Za mendoški vinski sejem so Bajdovi izdelali kad za 320 tisoč litrov vina, kasneje so jo prepeljali v provinco Rio Negro, kjer jo uporabljajo za mošt.

Bajdovi sodovi poslovna uspešnica

Z Lubnikom med argentinskimi Slovenci (12)

Prihod Bajdovih v Mendozo je bil pravzaprav srečno naključje, saj so vinarji potrebovali sodove, ki jih je znal izdelovati Peter.

Poslovno najbolj uspešna slovenska družina v vinorodni Mendozi je Bajdova. V zadnjih šestdesetih letih so izdelali večino sodov za mendoške vinske kleti. Svoje znanje so prinesli iz Slovenije, natančneje iz Čirč pri Kranju.

Bajdov rod izhaja iz Štepanje vasi pri Ljubljani, kjer je imel krojaško delavnico Peter Bajda, njegova žena Majda pa trgovino z blagom pred ljubljansko škofijo, imela sta dvanajst otrok. Drugi sin v družini je bil Peter, ki se je izučil za sodarja, leta 1931 se je poročil z Angelo Habjan, ki je živela pri stricu Janezu Mraku v Čirčah pri Kranju. Mrak je bil župan v Hrastju, njegova kmetija je bila prezadolžena, opomogla si je po zaslugi priženjenega Petra, ki je bil dober gospodar, postal je vpliven vaščan. Ko je prišla vojna, se z revolucijo ni strinjal, pri nemški komandi v Kranju so ga ovadili, da je komunist, zvijača ni uspela, saj so ga po nekaj tednih izpustili. Ker se je bal maščevanja, je organiziral vaško stražo. Po vojni je kot domobranec zapustil kmetijo in se brez vsega z družino podal čez Ljubelj v Vetrinje, kjer je imel srečo, da ga niso vrnili čez mejo. Družina s sedmimi otroki je nato šla v Argentino, kjer se je Peter odločil za vinorodno Mendozo.

Tam takrat ni bilo spodobnih sodarjev, zato je Petru hitro uspelo, že po treh letih je kupil zemljišče in prve stroje. Očetu je pomagalo pet sinov in podjetje je raslo, kmalu je postalo znano po vseh vinarnah ne samo v Mendozi, temveč tudi drugod po Argentini.

V Mendozi je bil leta 1971 velik vinski sejem, sodelovali so seveda tudi Bajdovi, ki so postavili največjo kad na svetu, kar za 320 tisoč litrov. Kasneje so se stvari obrnile na slabše, tudi zaradi goljufij je odlično argentinsko vino izgubilo sloves in ceno. Precej vinogradništva je propadlo. Vendar Bajdovi niso ostali brez dela, saj so hrastove sodove začeli uporabljati izdelovalci žganih pijač, uvedli so nove dejavnosti. Začeli so izdelovati parket in pohištvo, kupovati les v sosednjih državah, zlasti v Braziliji, ga žagati in sušiti in oskrbovati manjše izdelovalce. Po Petrovi smrti so Bajdovo podjetje štirje sinovi razdelili na štiri lesne dejavnosti oziroma podjetja. Peti je postal zdravnik. Najstarejši sin je prevzel izdelavo sodov in parketa v Mendozi, tudi po njegovi smrti je to še vedno družinsko podjetje, ki je v lasti desetih družabnikov. Vodi ga Petrov nečak Miha Bajda, ki nam je odstopil nekaj zanimivih družinskih fotografij, njegovo zgodbo pa boste lahko brali naslednjič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / nedelja, 3. julij 2016 / 22:56

Diabetiki v »deželici sence in zelja«

Zali Log – »Člani v Društvu diabetikov Škofja Loka so večinoma iz Poljanske in Selške doline ter Škofje Loke z okolico. Vsako leto pri­pravimo srečanje gorenjskih društev v drugi občini. Letos smo...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

V domu ostarelih

V petek smo učenci tretjega razreda z učiteljicama odšli v dom ostarelih v Škofjo Loko. Pripravili smo program s pesmimi. Pred odhodom smo v šoli imeli zadnjo vajo. Ko je bila ura 10.,...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Primorska ... ali (skoraj) vsa Evropa v enem kosu

Na začetku poti na Primorsko, še na vlaku na trasi bohinjske železnice, se podobe okolice skorajda niso spreminjale. Tudi ko sem na drugi strani tunela uradno zapustil Gorenjsko, sem bil...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

S teranovih gričev v zavetje pokopaliških sveč

Naključja in uživanje vsakega trenutka naredijo še tako običajen izlet za posebno doživetje. Prva "čarovnija" je bila že jesen, ki je na pragu zime ponujala skoraj spomladansko sonce. Nekega jutra sem...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Recepti za jedi Primorske in Krasa ob različnih priložnostih

Janez Štrukelj je eden najbolj priznanih kuharskih praktikov in strokovnjakov v Sloveniji. Za seboj ima enainštirideset let praktičnih izobraževanj na Srednji kuharski šoli v Mariboru...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Primorska vinorodna dežela

Ko gre pogovor o našem vinu - o ljudeh, vinogradnikih in vinarjih, naj bo strokoven ali ljubiteljski, in o razdelitvi Slovenije na pridelovalna območja, nikakor ne moremo brez Primorske in njenih štir...