Ovčica

Ovčica je riba podolgovatega, ovalnega telesa s podaljšanim prednjim delom glave in odebeljenimi ustnicami. Telo je sivo srebrne barve z značilnimi prečnimi temno rjavimi progami, ki so bolj vidne na hrbtu.

Od vseh rib iz družine šparov je še najbolj podobna sorodnemu zobatcu. Zraste do 45 centimetrov in doseže do 2 kilograma teže, najpogostejši pa so primerki dolžine do 25 centimetrov. Velike ovčice postanejo temnejše obarvane in spremenijo spol. Ovčice živijo v manjših jatah na peščenem ali muljastem dnu blizu obal, kjer se hranijo z različnimi talnimi nevretenčarji, rakci in drugimi drobnimi živalcami na morskem dnu. Kljub temu da je ovčica riba plitvin, se lahko zadržuje do 100 metrov globoko. Značilno za ovčico je, da pri hranjenju pogosto vtakne celo glavo v pesek. V Jadranu so najbolj pogoste ob zahodni obali Istre, predvsem v Tarskem zalivu in Limskem kanalu. Večje samice živijo samotarsko življenje na večjih globinah. Lovijo jo podnevi in ponoči s trnki, s podvodno puško, pa tudi s parangalom in panolo. Je zelo okusna in cenjena riba, ki pa ima poseben, za nekatere ljudi neprivlačen vonj. Njihovo belo in mehko meso pripravljamo na vse načine, najpogosteje pa jih pečemo. Večje ribe ponavadi filiramo in pečemo v maslu ali v pergamentnem papirju.

Nabodalo sardel, ovčice in škampov

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag svežih sardel, 30 dag fileja ovčice, 30 dag škampovih repkov, 5 dag tanko narezane pancete, sol, sveže stisnjen sok polovice limone in 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja.

Sardele očistite, file ovčice narežite na rezine in vsako ovijte v rezino slanine. Sardele škampe in ovčico izmenično nabadajte na nabodalo ali rožmarinovo vejico, solite ter pokapljajte z oljčnim oljem in limoninim sokom ter specite na žaru.

Ovčica s krompirjem in zelenjavo v pečici

Za 5 oseb potrebujemo: 5 ovčic, težkih 25-30 dag, 50 dag krompirja, 20 dag bučk, 1 čebulo, 1 rdečo papriko, 40 dag paradižnika, 3 stroke česna, 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 1 dl vode, 1 žlico svežega sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Opran krompir olupite in narežite na kolobarje ter ga stresite v pekač. Dodajte oprane in na kolobarje narezane bučke, na trakove narezano čebulo in na kocke narezano papriko ter paradižnik. Čez vse naložite očiščene ovčice ter začinite s sesekljanim česnom, soljo in poprom. Prelijte z oljčnim oljem, enakomerno porazdelite po pekaču in postavite v na 190 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite eno uro. Vmes enkrat prelijte z vodo. Po eni uri vzemite iz pečice, potresite s sesekljanim peteršiljem ter takoj postrezite.

Ovčica v limonini omaki

Za 4 osebe potrebujemo: 1 limono, 4 ovčice, težke okrog 30 dag, 2 žlici oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, 3 žlice masla, sol in sveže mlet poper.

Limono oščetkajte pod vročo tekočo vodo in jo čisto na tanko olupite. Lupino na drobno sesekljajte in iz limone iztisnite sok. Ovčice očistite, solite in popoprajte ter jih na oljčnem olju z vsake strani pecite deset minut. Preložite jih na ogret krožnik in jih postavite na toplo. V ponev vlijte vino in limonin sok ter povrite na polovico. Dodajte maslo in limonino lupinico, solite in odstavite. Ko se maslo razpusti, dobro premešajte in omako prelijte preko rib.

File ovčice z olivami

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag filejev ovčice, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 2 stroka česna, 1 dl belega vina, 10 dag na rezine narezanih izkoščičenih oliv, 1 žličko balzamičnega kisa, 10 dag sira feta, sol in sveže mlet poper.

Papriko in bučko operite in narežite na tanke rezine ter popražite na vročem olju. V drugi ponvi z obeh strani specite tudi fileje ovčice, ki ste jih prej solili in popoprali. Prepraženi papriki in bučki dodajte česen, zalijte z belim vinom, dodajte olive in balzamični kis ter zdušite do mehkega. Na krožnik naložite zdušeno zelenjavo, posujte s sirom feta in po vrhu naložite fileje ovčice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 15. december 2014 / 14:04

Kar hodite z roko v žepu!

»Če ne veste, kako je živeti brez desne roke, si jo preprosto samo za en dan dajte v žep,« pred hudimi posledicami nepremišljene uporabe pirotehničnih izdelkov svari kirurg Uroš Ahčan.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Za dvorano v gasilskem domu

Nekateri Besničani bi jo želeli tudi v osnovni šoli. Večina meni, da potrebujejo novo kanalizacijo.

Zanimivosti / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Podelili planinska priznanja

Kranj - Planinska zveza Slovenije je na slovesnosti v Celju minulo soboto podelila najvišja priznanja za leto 2010. Na slovesnosti je prejel umetniško sliko za minulo delo prejšn...

Bohinj / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Prek petdeset kilometrov tekaških prog

Bohinjska Bistrica - Predvidoma že ta konec tedna oziroma takoj, ko se bodo snežne razmere umirile, bodo v Bohinju uredili tekaške proge, je napovedal direktor Turizma Bohinj ...

Zanimivosti / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Zanimanje za poklice

Strahinj - Biotehniški center Naklo je tudi letos pripravil Dan poklicev, tradicionalno srečanje za osnovnošolce in njihove starše. Dijaki zaključnih letnikov so sprejeli obiskov...

Zanimivosti / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Besniškim gasilcem novo vozilo

Kranj - Ob prazniku Mestne občine Kranj v tem tednu poteka vrsta prireditev. Najbolj slovesno je bilo v ponedeljek v središču mesta, kjer so prižgali decembrsko okrasitev in luči...