Povprečen skok je dolg tri do štiri "rajžlje". (Foto: Anka Bulovec)

Taleseni spet tekmovali v Kropi

Na starih smučeh so se na pobočju pod vasjo pomerili domačini in obiskovalci iz Slovenije in tujine.

Kropa – Če je pobočje za gostilno Jarm v Kropi vsaj malo pobeljeno, domači klub Talesenih vsako drugo soboto v januarju pripravi tekmo smučanja po starem. Prvič so jo organizirali pred trinajstimi leti, ko se je tam zbrala le peščica največjih navdušencev nad starimi »dilcami«, zdaj jih je iz leta v leto več. Letos so se pomerili že desetič – v spustu za pokal Koledniki ter v skokih za svinjsko glavo. »Skakalnica je majhna, takšna za skoke, dolge največ pet »rajžlnov«. Povprečni skoki pa so tri do štiri »rajžlne« dolgi. Seveda je dolžina skokov vsako leto drugačna, saj tudi rajžl, kot pri nas pravimo naključno odsekani veji, ni vedno enako dolg,« smeje pojasnjuje predsednik »talesenih« Jože Eržen. »Sodniška komisija ocenjuje skladnost opreme, slog in rezultat, pri čemer je pomemben tudi čas. Upoštevajo najboljše kostume znotraj posameznih skupin – na primer lovce, gozdarje. Smučanje, še posebno pa tekmovanje s smučmi brez robnikov je dokaj zahtevno, pomembna je telesna pripravljenost, sicer se rado zgodi, da gredo smuči drugam kot smučar, oboje pa na koncu obleži na snegu. Tako je prireditev tudi precej zabavna.«

Kropa je bila še nekaj dni pred tekmovanjem vsa zasnežena, a je dež v petek skoraj ves sneg pobral. »Odvisni smo od naravnega snega – tako smo ga, kar ga je bilo, za progo pobrali po Kropi in upali, da se bo vse dobro končalo,« se je preteklo soboto, ko so se domačini spet zbudili v pobeljeno vas, zadovoljen oziral naokrog Eržen. »Kjer je trma, je tudi energija in Kroparji smo znani po obojem,« je dodala predsednica domačega turističnega društva Metka Kavčič. »Trud talesenih, gasilcev, vseh drugih članov drugih društev pa žena, ki so ves teden pekle dobrote, je danes poplačan.«

Tekme se je udeležilo 55 tekmovalcev iz društev iz vse Slovenije: bližnji Rovtarji iz Škofje Loke, ker bodo na starih smučeh tekmovali že ta konec tedna, pa Grče iz Kamnika, planšarji z Velike planine, Torbarji iz Postojne, Gora iz Predmeje in Otlice nad Ajdovščino, Kanin iz Bovca in mnogo posamičnih smučarjev, tokrat prvič tudi iz sosednje Italije, Avstrije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 11. maj 2023 / 16:52

Skutna rulada z jagodami

Če iščete sladico, ki bi jo postregli ob naslednjem priložnostnem kosilu in pustili vtis na goste, je skutna rulada z jagodami prava izbira. Kombinacija lahke skutne kreme in jagod, zavitih v puhas...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 15. oktober 2021 / 20:23

Nagrajene tudi gorenjske inovacije

Gospodarska zbornica Slovenije je v torek podelila nagrade za najboljše inovacije. Med nagrajenci so tudi ekipe gorenjskih podjetij.

Preddvor / petek, 15. oktober 2021 / 16:50

Z oktobrom novi koncesionar

Preddvor – Upravljanje daljinskega sistema v Preddvoru je z oktobrom prevzela družba Ekoenergo iz Ljubljane, ki je hčerinska družba mednarodnega energetskega podjetja Interenergo z dolgoletnimi izk...

Kronika / petek, 15. oktober 2021 / 16:49

Nasilen do partnerke

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so ta teden obravnavali prijavo nasilja moškega nad žensko. Ugotovili so, da jo je v vinjenem stanju udaril. Proti kršitelju poteka prekrškovni postopek zaradi n...

Slovenija / petek, 15. oktober 2021 / 16:48

Opozicija napoveduje interpelacijo zoper Hojsa

Stranke koalicije KUL LMŠ, SD, Levica in SAB so v torek napovedale vložitev vnovične interpelacije zoper notranjega ministra Aleša Hojsa, ki mu med drugim očitajo odgovornost za ustvarjanje izredni...

GG Plus / petek, 15. oktober 2021 / 16:45

Iz lonca največkrat dišala juha

Na dvorcu Visoko se v zadnjem obdobju trudijo z oživljanjem tradicionalne lokalne kulinarike. O tem, kaj se je v preteklosti kuhalo na Visokem, pa zagotovo največ ve Pavle Hafner, saj je že njegov oče...