Stroji na zelenici ob Mrakovi 1 že nekaj časa stojijo, stanovalci pa ugotavljajo, da se je začela udirati cesta, gradbeni stroji pa naj bi uničili tudi jašek na začetku nekdanjega zelenega pasu ob Mrakovi 1. (Foto: Tina Dokl)

Sum korupcije na Mrakovi

Sporna gradnja na Mrakovi 1 v Kranju je sicer ustavljena, začela pa se je obnova postopka za izdajo gradbenega dovoljenja.

Kranj - Na Mrakovi ulici v Kranju je že lani pomladi zavrelo zaradi načrtovane gradnje na zelenici ob stanovanjskem bloku Mrakova 1, kjer naj bi začeli graditi več vrstnih hiš, te pa naj bi bile postavljene tik ob oknih bloka. Prav tako bi nove hiše še zmanjšale že sedaj prezasedene parkirne površine ob stanovanjskih blokih na Mlakarjevi in Mrakovi ulici. Stanovalci, ki so za gradnjo izvedeli šele, ko je investitor na golosek požagal nasad dreves, so se gradnji takrat uprli in MO Kranj je kasneje že oporekala razlago svojega pristanka na gradbeno dovoljenje, prav tako pa sta Upravna enota Kranj, kasneje pa tudi Ministrstvo za okolje in prostor priznali stanovalcem (vsaj) Mrakove 1, da so upravičena stranka v postopku in zato zadržala izvajanje gradnje. Trenutno je gradnja ustavljena, investitorji pa so se pritožili na Ministrstvo za okolje in prostor.

Ob raziskovanju, kako je sploh mogoče, da sta tako občina kot Upravna enota Kranj pristali na gradbeno dovoljenje, ki so jim ga ponudili investitorji, je Peter Colnar iz Mrakove 1 v začetku novembra 2008 poslal prijavo suma korupcije Komisiji za preprečevanje korupcije, ker do sredine decembra ni prejel odgovora, pa je takrat komisiji znova poslal dopis, v katerem dodaja nova dejstva suma korupcije pri izdaji gradbenega dovoljenja. Prav tako je sredi decembra odvetnica Jelka Sajovic na Upravno enoto Kranj poslala vlogo, v kateri jih je obvestila, da je vložila predlog za določitev pripadajočega zemljišča za stanovanjsko stavbo Markova 1, 23. decembra pa se je začela obnova postopka za izdajo gradbenega dovoljenja, pri čemer so, kot navajajo pri UE Kranj, kot stranke v postopku vključeni predlagatelji obnove postopka, to pa so lastniki stanovanj sosednega bloka oziroma sosednih nepremičnin.

Pri tem UE Kranj ravna, kot da gre za nadaljevanje prvotnega postopka, prizadeti stanovalci pa, po besedah Petra Colnarja, menijo, da gre v resnici za nov postopek. Kot pravi Peter Colnar se je v postopek vključila Komisija za preprečevanje korupcije, o čemer v UE Kranj nimajo podatka, pri Komisiji za preprečevanje korupcije pa odgovarjajo, da Colnarjevo prijavo še analizirajo. Gre namreč za vprašanje, kako je prišlo do nakupa majhne zelenice za gradnjo kar petih vrstnih stanovanjskih hiš na denacionalizirani parceli leta 1997, oziroma kako je kupec že takrat lahko vedel, da bo na njej dobil takšno gradbeno dovoljenje. Obnova postopka še ni zaključena, UE Kranj naj bi jo nadaljevala 16. januarja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 24. maj 2007 / 07:00

Iz starih časov: Sveti Duh prihaja

Ker so to nedeljo binkošti, obudimo najprej spomin na svetopisemski prizor, v katerem se Sveti Duh na 50. dan po veliki noči spusti na Kristusove apostole. »Ko je prišel binkoštni dan, s...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Sneg cestarje (spet) presenetil

Kranj - Snežne padavine so se že umirile, medtem ko cestarji s čiščenjem cest nadaljujejo. Čeprav je danes padlo med pet in deset centimetrov snega (v višjih legah tudi več), pa so bili vo...

Naklo / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Černilca zamenjal Belehar

Ravnatelj Osnovne šole Naklo Boris Černilec je odšel na Ministrstvo za šolstvo in šport. Šolo vodi Blaž Belehar.

Žirovnica / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Pogačar pisal prometnemu ministru

Žirovnica – Žirovniški župan Leopold Pogačar se želi čim prej srečati s prometnim ministrom Patrickom Vlačičem in direktorjem direkcije za ceste Gregorjem Fickom...

Gorenjska / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Spremembe pri vdovski pokojnini

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je sprejel več sklepov, ki so pomembni za uveljavljanje varstvenega dodatka in dela vdovske pokojnine.

Kranj / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Sum korupcije na Mrakovi

Sporna gradnja na Mrakovi 1 v Kranju je sicer ustavljena, začela pa se je obnova postopka za izdajo gradbenega dovoljenja.