Problemi v našem gostinstvu in turizmu
Po včerajšnjem obisku v Kranjski Gori kar ne morem mimo tega, da ne bi opozoril na nekatere probleme v našem gostinstvu in turizmu, ki jim očitno še niso kos naši strokovnjaki, ki delajo na omenjenem področju.Narava je letos radodarna s snežnimi padavinami in Miklavž nam je prinesel darilo, ki smo ga v preteklih letih pogosto zaman čakali. Očitno pa je, da mega podjetje HIT v Kranjski Gori ne zna niti pobirati tistega, kar jim dobesedno pade z neba.
Kljub prelepemu sončnemu in toplemu vremenu so bile snežne plaže zvečine zasnežene, lokali ob njih pa seveda zaprti. V lokalih, ki pa so bili odprti ob smučišču, se je trlo smučarjev, ki bi se radi okrepčali s hrano in pijačo. Če ne bi samo osebno poznal natakarja, bi se lahko obrisal pod nosom za hladno pivce. Neki drug natakar zraven mene pojasnjuje lačnim gostom, da bodo morali čakati najmanj pol ure na kranjsko klobaso. Najmanj! Kaj pa največ? To nedeljo je bilo priti na vrsto pri točilnem pultu enako, kot dobiti sedmico na lotu. Vso srečo. Ko sem tako opazoval goste, ko sem se selil iz lokala v lokal, je bilo vse skupaj eno samo negodovanje. Ali je mogoče, da je kranjskogorske delavce presenetil sneg? Če mislijo vodilni, da s takim pristopom varčujejo z denarjem, ker ne zaposlijo dovolj osebja, potem imam za njih novice: Fantje, pospravite kovčke, kajti ta posel očitno ni za vas.
Tudi sam sem gostinec, svojo kariero pa sem začel prav v Kranjski Gori v hotelu Razor pred več kot tridesetimi leti. In veste, kaj se je spremenilo od takrat? Nič! Vse, kar slišiš pri točilnem pultu, je negodovanje gostov, ker ne dobijo pijače, in sfrustrirane natakarice, ki ne vedo, ali bi se kregale z gosti ali pa vse skupaj pustile in šle domov. Jaz sem za to drugo. Verjetno bi za stanje v našem gostinstvu začeli iskati seveda kje drugje kot pri plačilu. Kajti, po kakšni logiki neki hotel v Kranjski Gori ponuja natakarju ob znanju dveh tujih jezikov in seveda delu ob vikendih in praznikih, ušivih 630 evrov mesečne plače??? Mogoče bi morali začeti tu. Mnogi se sprašujejo, ja, kdo pa bo delal za tak denar. Jaz vam povem kdo. Sprehodite se malo po lokalih in videli boste, kakšna beda vas čaka. Samo to je že druga zgodba. Ja, medtem pa v omenjeni vasici hišice take in drugačne kar rastejo iz dneva v dan. Le vprašanje časa je, kdaj se bo kakšna brunarica pojavila sredi smučišča. Kar se tiče gostinstva pri nas, smo še vedno v kameni dobi, ali pa v najboljšem primeru zelo blizu le-te. Enostavno nismo tisto, za kar se imamo.
Imejte se najlepše.
Drago Baloh, Jesenice