Radič

Radič so kot zdravilno rastlino in za prehrano poznali že stari Grki in Rimljani.

Radič je solatnica, ki je zaradi prijetno grenkega in intenzivnega okusa zelo priljubljena. Zaradi pestrosti teh vrst radiča ga lahko uživamo prav vse leto. Poznamo več sort radiča. Med seboj se ločijo po barvi in intenzivnosti okusa. Rdeče sorte radiča, kot so goriški, treviški, verona, palla rossa, casare so ime dobile po italijanskih mestih ali pokrajinah, kjer so bile vzgojene. Radič v Italiji in tudi pri nas na prostem najbolje raste jeseni, pozimi in spomladi, najokusnejši pa naj bi bil tisti, ki ga poberejo po prvi slani ali kasneje. Za prehrano uporabljamo rezanega (solatnik), vrtanega (spomladi spodrezujemo nanovo odgnale rozete), siljenega (v zimskem času) ali pa glavnatega. Najbolj je razširjena uporaba radiča kot presne solate z raznimi dodatki. Zelo pa je cenjen tudi kot dodatek številnim drugim jedem (svež, kuhan, dušen, v rižotah itd.), uporablja pa se zaradi svoje barvitosti tudi za krašenje najrazličnejših jedi. Pri nakupu izberemo radič, ki je videti napet in svež. Če imajo listi uvele ali celo rumenkasto rjave in nagnite robove, je bil radič skladiščen v preveč vlažnem prostoru in ni bil primerno oskrbovan. Hranimo ga v hladilniku, najbolje pokritega z vlažno krpo, tudi en teden.

Radič s koromačem, hruško in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag poljubnega glavnatega radiča, 1 srednje velik koromač, 1 hruško, 10 dag gorgonzole, 1 žlico pinjol, 2 žlici kisa, sveže stisnjen sok pol limone, 1 žlico kisle smetane, 2 žlici najboljšega oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.

Radič narežite na trakove in ga operite ter dobro odcedite. Dodajte opran in na trakove narezan koromač ter olupljeno in na lističe narezano hruško. Potresite s prepraženimi pinjolami in z drobno narezano gorgonzolo. Vse skupaj prelijte s prelivom iz mešanice kisa, limoninega soka, kisle smetane, oljčnega olja, soli ter popra. Solato previdno zmešajte, jo razdelite na krožnike ter postrezite samostojno ali pa kot prilogo k mesu ali ribam.

Rižota s treviškim radičem

Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo čebulo, 40 dag podolgovatega treviškega radiča, 2 žlici oljčnega olja, 40 dag arborio riža za rižote, 3 dl rdečega vina, 8 dl vode, 10 dag sveže naribanega parmezana, 5 dag masla, sol in sveže mlet poper.

Na oljčnem olju pražite sesekljano čebulo. Dodajte opran in na trakove narezan radič. Vse skupaj pražite še nekaj minut ter dodajte riž. Zalijte z vinom in pustite, da ga riž vpije. Znižajte temperaturo in postopoma dolivajte vodo, dokler je vse ne porabite. Vmes večkrat premešajte. Ko postane rižota gosta in je riž kuhan al dente, primešajte še nariban parmezan, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite in takoj postrezite kot samostojno jed ali pa kot prilogo.

Gratiniran radič

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag podolgovatega treviškega radiča, 20 dag kozjega sira, 1 strok česna, 3 žlice oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, 2 velika paradižnika, 5 žlic sveže naribanega parmezana, sol in sveže mlet poper.

Radiču odstranite kocen in ga operite. Olupljen česnov strok opecite na oljčnem olju, ga odstranite in dodajte radič. Začinite s soljo in poprom, zalijte z vinom in dušite nekaj minut. Radič preložite v pomaščen pekač, čezenj porazdelite na kocke narezana paradižnika, obložite s kozjim sirom in postrezite z naribanim parmezanom. Postavite v na 220 stopinj Celzija ogreto pečico in gratinirajte 10 do 15 minut. Okrasite z lističi bazilike in postrezite kot samostojno jed ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.

Radičevi listi s postrvjo

Za 4 sebe potrebujemo: 4 liste sladkornega radiča (štrucarja), 4 postrvje fileje, 1 dl suhega belega vina, 1 dl kisle smetane, 1 strok česna in sol.

Liste radiča poparite s slanim kropom. Postrvje fileje narežite na četrtine in jih posolite. Na vsak list radiča položite po štiri četrtine postrvjega fileja in jih dobro zavijte v radičev list, zavitke položite enega poleg drugega v kozico, jih prelijte z vinom in jih dušite 10 minut. Dodajte kislo smetano in strt strok česna ter dušite še 10 minut. Zavitke položite na krožnike, jih prelijte z nastalo omako in postrezite s kuhanim krompirjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 20. oktober 2023 / 14:11

Vzpostavili pregledovalnik delovišč na vodotokih

Od torka je na voljo spletni pregledovalnik delovišč na vodotokih, ki jih urejajo po avgustovskih poplavah. Lokacije ter opisi aktualnih in zaključenih delovišč so dostopni na portalu Poplave 2023. Do...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 5. oktober 2007 / 07:00

Poučujejo celo albanščino

Na Ljudski univerzi Jesenice so pričeli poučevati bolj "eksotične" jezike.

Splošno / petek, 5. oktober 2007 / 07:00

Določili prireditvena mesta

Na Občini Jesenice so določili seznam osmih prireditvenih mest, na katerih bo po novem lažje organizirati javne prireditve. To so lokacije, kjer so se že doslej prireditve odvijale pogosteje: Trg...

Splošno / petek, 5. oktober 2007 / 07:00

Nekaj prostorskih sprememb

Na zadnji se občinskega sveta so sprejeli nekaj sprememb in dopolnitev tekstualnega dela prostorsko ureditvenih pogojev. Z njimi so zagotovili prostorske možnosti za revitalizacijo območja Fiprom...

Splošno / petek, 5. oktober 2007 / 07:00

Sejnina za pomoč Železnikom

Na predlog občinskega svetnika Borisa Smoleja so članice in člani jeseniškega občinskega sveta sklenili, da bodo sejnino nakazali za pomoč občanom Železnikov ob zadnji naravni katastrofi....

Splošno / petek, 5. oktober 2007 / 07:00

Krajevne skupnosti brez pravnega statusa

Na predlog posvetovalnega kolegija župana, ki ga sestavljajo predsedniki devetih jeseniških krajevnih skupnosti, naj bi krajevnim skupnostim ukinili status pravnih oseb. Kot je ob tem povedala