Radič

Radič so kot zdravilno rastlino in za prehrano poznali že stari Grki in Rimljani.

Radič je solatnica, ki je zaradi prijetno grenkega in intenzivnega okusa zelo priljubljena. Zaradi pestrosti teh vrst radiča ga lahko uživamo prav vse leto. Poznamo več sort radiča. Med seboj se ločijo po barvi in intenzivnosti okusa. Rdeče sorte radiča, kot so goriški, treviški, verona, palla rossa, casare so ime dobile po italijanskih mestih ali pokrajinah, kjer so bile vzgojene. Radič v Italiji in tudi pri nas na prostem najbolje raste jeseni, pozimi in spomladi, najokusnejši pa naj bi bil tisti, ki ga poberejo po prvi slani ali kasneje. Za prehrano uporabljamo rezanega (solatnik), vrtanega (spomladi spodrezujemo nanovo odgnale rozete), siljenega (v zimskem času) ali pa glavnatega. Najbolj je razširjena uporaba radiča kot presne solate z raznimi dodatki. Zelo pa je cenjen tudi kot dodatek številnim drugim jedem (svež, kuhan, dušen, v rižotah itd.), uporablja pa se zaradi svoje barvitosti tudi za krašenje najrazličnejših jedi. Pri nakupu izberemo radič, ki je videti napet in svež. Če imajo listi uvele ali celo rumenkasto rjave in nagnite robove, je bil radič skladiščen v preveč vlažnem prostoru in ni bil primerno oskrbovan. Hranimo ga v hladilniku, najbolje pokritega z vlažno krpo, tudi en teden.

Radič s koromačem, hruško in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag poljubnega glavnatega radiča, 1 srednje velik koromač, 1 hruško, 10 dag gorgonzole, 1 žlico pinjol, 2 žlici kisa, sveže stisnjen sok pol limone, 1 žlico kisle smetane, 2 žlici najboljšega oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.

Radič narežite na trakove in ga operite ter dobro odcedite. Dodajte opran in na trakove narezan koromač ter olupljeno in na lističe narezano hruško. Potresite s prepraženimi pinjolami in z drobno narezano gorgonzolo. Vse skupaj prelijte s prelivom iz mešanice kisa, limoninega soka, kisle smetane, oljčnega olja, soli ter popra. Solato previdno zmešajte, jo razdelite na krožnike ter postrezite samostojno ali pa kot prilogo k mesu ali ribam.

Rižota s treviškim radičem

Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo čebulo, 40 dag podolgovatega treviškega radiča, 2 žlici oljčnega olja, 40 dag arborio riža za rižote, 3 dl rdečega vina, 8 dl vode, 10 dag sveže naribanega parmezana, 5 dag masla, sol in sveže mlet poper.

Na oljčnem olju pražite sesekljano čebulo. Dodajte opran in na trakove narezan radič. Vse skupaj pražite še nekaj minut ter dodajte riž. Zalijte z vinom in pustite, da ga riž vpije. Znižajte temperaturo in postopoma dolivajte vodo, dokler je vse ne porabite. Vmes večkrat premešajte. Ko postane rižota gosta in je riž kuhan al dente, primešajte še nariban parmezan, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite in takoj postrezite kot samostojno jed ali pa kot prilogo.

Gratiniran radič

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag podolgovatega treviškega radiča, 20 dag kozjega sira, 1 strok česna, 3 žlice oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, 2 velika paradižnika, 5 žlic sveže naribanega parmezana, sol in sveže mlet poper.

Radiču odstranite kocen in ga operite. Olupljen česnov strok opecite na oljčnem olju, ga odstranite in dodajte radič. Začinite s soljo in poprom, zalijte z vinom in dušite nekaj minut. Radič preložite v pomaščen pekač, čezenj porazdelite na kocke narezana paradižnika, obložite s kozjim sirom in postrezite z naribanim parmezanom. Postavite v na 220 stopinj Celzija ogreto pečico in gratinirajte 10 do 15 minut. Okrasite z lističi bazilike in postrezite kot samostojno jed ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.

Radičevi listi s postrvjo

Za 4 sebe potrebujemo: 4 liste sladkornega radiča (štrucarja), 4 postrvje fileje, 1 dl suhega belega vina, 1 dl kisle smetane, 1 strok česna in sol.

Liste radiča poparite s slanim kropom. Postrvje fileje narežite na četrtine in jih posolite. Na vsak list radiča položite po štiri četrtine postrvjega fileja in jih dobro zavijte v radičev list, zavitke položite enega poleg drugega v kozico, jih prelijte z vinom in jih dušite 10 minut. Dodajte kislo smetano in strt strok česna ter dušite še 10 minut. Zavitke položite na krožnike, jih prelijte z nastalo omako in postrezite s kuhanim krompirjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 26. november 2009 / 07:00

Kriminal

Prijeli nepopravljivega tatu Škofja Loka - Škofjeloški policisti so prijeli 27-letnika iz Železnikov, ki ga utemeljeno sumijo, da je v zadnjem mesecu...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 27. marec 2007 / 06:00

Višja šola tudi v Kamniku

Po večletnih prizadevanjih se bo v Srednješolskem centru Rudolfa Maistra v naslednjem šolskem letu mogoče izobraževati tudi v višješolskih programih za poslovne sekretarje in komercialiste.

Tržič / torek, 27. marec 2007 / 06:00

Otepajo se z dolgovi

"Iščemo rešitve, kako sanirati dolgove. Revizija poslovanja bo, če bo potrebna," je dejal tržiški župan Borut Sajovic.

Bohinj / torek, 27. marec 2007 / 06:00

Poezija za občinski kulturni praznik

Bohinjska Bistrica – Včeraj je bil v občini Bohinj občinski kulturni praznik, ki je posvečen leta 1838 na Brodu v Bohinju rojenemu slovenskemu pisatelju in satiriku dr. Janezu Mencingerju, k...

Kranj / torek, 27. marec 2007 / 06:00

Obnova kapelice Pri žegnanem studencu

Kranj - »Cenim tisto, kar so naši predniki naredili z lastnimi rokami, in sem za ohranjanje kulturne dediščine. Zato sem se odločil za pobudo za restavriranje kapelice Pri žegnanem...

Šenčur / torek, 27. marec 2007 / 06:00

Proračun pod streho

V občini Šenčur za letošnje leto načrtujejo 6,9 milijona evrov odhodkov. Za investicije bo 39 odstotkov proračunskih sredstev.