Jedi za jesenske dni

Beluševa smetanova juha

Sestavine: 1 kg belušev, 8 dag masla ali margarine, 10 dag mehke moke, 1,5 l beluševe vode, 1 l kostne juhe, 2 dl kisle smetane, muškatni orešček, sol, poper, muškatni orešček.

Priprava: Beluše operemo in olupimo. Vršičke vzamemo za jušni vložek. Druge dele najprej skuhamo v slanem kropu in nato pretlačimo. Pretlačene beluše damo v juho in beluševo vodo. Naredimo prežganje in juho vežemo. Vršičke kuhamo posebej, da ne razpadejo. Juho začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Nazadnje dodamo še limonin sok in z vodo razredčeno kislo smetano.

Sirovi štruklji po poljsko

Sestavine - vlečeno testo: 30 namenske moke, 1 jajce, mlačna okisana in slana voda po potrebi.

Priprava testa: Iz naštetih sestavin naredimo vlečeno testo. Iz testa naredimo hlebčke, ki jih premažemo z oljem. Tako pripravljeno testo se bo lepše vleklo in se ne bo trgalo. Spočito testo razvaljamo na pomokanem prtu. Robove odrežemo, testo namažemo z maščobo in nato s pripravljenem nadevom in zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga alufolijo, ki jo namažemo z oljem in potresemo s presejanimi drobtinami. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane odvijemo in razrežemo. Prelijemo jih z na maslu prepraženimi drobtinami.

Priprava nadeva: 40 dag skute, 2 dl kisle smetane, 2 jajci, 8 dag margarine, 8 dag drobtin, 12 dag kruha, sol, poper.

Skuti primešamo jajci, na kocke narezan svež bel kruh. Nadev po okusu začinimo. Nekaj maščobe razpustimo in pokapljamo po razvaljanem testu. Dve tretjini testa namažemo s pripravljenim nadevom. Testo zvijemo v štrukelj.

Piščanec z orehi

Sestavine: 1 kg težak piščanec, sol, poper, vejica peteršilja, 1 dl vode, 50 dag očiščenih orehovih jedrc, 4 dag masla ali margarine, 2 dag moke, 5 drobno naribanega česna.

Priprava: Očiščenega in opranega ter osušenega piščanca solimo, popramo, položimo v ognjevarno posodo, dodamo vodo, pokrijemo in v pečici pečemo 50 minut. Pečenega piščanca razrežemo na osem delov, damo v ognjevarno posodo. Maščobo in moko prepražimo, dodamo mlete orehe, sesekljan česen in omako pečenega piščanca. Tako pripravljeno omako dobro prevremo in prelijemo prek piščanca. Jed postavimo za kratek čas v pečico in jo še vročo ponudimo. Poleg piščanca ponudimo pečen krompir in zelenjavo po dunajsko.

Zelenjava po dunajsko: V slan krop stresemo očiščeno in oprano zelenjavo - grah, korenje, cvetača, sveža špinača, brokoli. Vode sme biti v posodi, da pokrije zelenjavo. Skuhamo jo do tri četrt. Posebej na maslu ali margarini prepražimo moko, prilijemo juho ali vodo, da se prežganje razkuha in ga vlijemo po odcejeni in kuhani zelenjavi. Kuhamo še najmanj 10 minut. Nazadnje dodamo še limonin sok, malo sladkorja in sesekljanega peteršilja. Jed izboljšamo še s kislo smetano razredčeno z vodo.

Krhki flancati ali drobljanci

Sestavine: pol kg moke, pol ostre in pol mehke, lahko je namenska moka, 3 žlice kisle smetane, 4 ali 5 rumenjakov, 8 dag sladkorja, žlica limoninega soka, 2 žlici ruma, olje za cvrtje, sladkor v prahu za posip.

Priprava: Iz naštetih sestavin naredimo gladko testo. Počiva naj pol ure. Nato ga razvaljamo za nožev rob debelo, zrežemo s petelinčkom na pravokotnike in v vsakega naredimo zarezo. Ocvremo v vročem olju. Lahko narežemo iz testa 2 cm široke in 20 cm dolge trakove, ki jih navijemo na prste in jih ocvremo ter dobimo lepe vrtnice. Pečene poberemo iz olja in še tople potresemo s sladkorjem v prahu. Serviramo jih lahko z vanilijevo kremo.

Vanilijeva krema: pol l mleka zavremo, medtem vmešamo 2 rumenjaka, 10 dag sladkorja, 3 žlice ruma in dodamo zvrhano žlico škrobne moke, zalijemo z vrelim mlekom in kuhamo nad ognjem, da se krema zgosti. Nazadnje kremi dodamo še vanilin sladkor. Tako pripravljeno kremo lahko ponudimo poleg krhkih flancatov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / torek, 25. december 2018 / 17:40

Štefanov sejem in Baklada

Selca – Turistično društvo (TD) Selca bo v sredo organiziralo že četrti Štefanov sejem. Začel se bo ob 10. uri in bo potekal pred novim gasilskim domom v Selcih. Obiskati bo možno stojnice z lokaln...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Polnokrvna dnevna nadaljevanka

Medtem ko so si gledalci prvi del nove dnevne nadaljevanke Strasti v ponedeljek zvečer lahko ogledali v domačih naslanjačih, pa je bila na Ljubljanskem gradu gala projekcija prve epizode za izbrane po...

Prosti čas / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Gino ponuja srečo

Gino, pevec iz Kranja, je izdal prvi samostojni album z naslovom Sreča.

Zanimivosti / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Zlati spomini na Kranj

Najboljši kranjski spominek za leto 2008 so trije zvezki Zlati spomini avtorjev Aljaža Primožiča in Verene Vidrih Perko.

Kronika / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Kriminal

Poskušala oropati zlatarno Bled - V sredo ob 18. uri sta neznanca poskušala oropati prodajalno na Bledu, je sporočila policija, po naših podatkih pa n...

Kranj / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Plače boljše, gasilcev premalo

Kranjski poklicni gasilci so zadovoljni z novim plačnim sistemom. Problem, s katerim se še ubadajo, je premalo zaposlenih gasilcev na število intervencij.