Jedi za jesenske dni

Beluševa smetanova juha

Sestavine: 1 kg belušev, 8 dag masla ali margarine, 10 dag mehke moke, 1,5 l beluševe vode, 1 l kostne juhe, 2 dl kisle smetane, muškatni orešček, sol, poper, muškatni orešček.

Priprava: Beluše operemo in olupimo. Vršičke vzamemo za jušni vložek. Druge dele najprej skuhamo v slanem kropu in nato pretlačimo. Pretlačene beluše damo v juho in beluševo vodo. Naredimo prežganje in juho vežemo. Vršičke kuhamo posebej, da ne razpadejo. Juho začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Nazadnje dodamo še limonin sok in z vodo razredčeno kislo smetano.

Sirovi štruklji po poljsko

Sestavine - vlečeno testo: 30 namenske moke, 1 jajce, mlačna okisana in slana voda po potrebi.

Priprava testa: Iz naštetih sestavin naredimo vlečeno testo. Iz testa naredimo hlebčke, ki jih premažemo z oljem. Tako pripravljeno testo se bo lepše vleklo in se ne bo trgalo. Spočito testo razvaljamo na pomokanem prtu. Robove odrežemo, testo namažemo z maščobo in nato s pripravljenem nadevom in zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga alufolijo, ki jo namažemo z oljem in potresemo s presejanimi drobtinami. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane odvijemo in razrežemo. Prelijemo jih z na maslu prepraženimi drobtinami.

Priprava nadeva: 40 dag skute, 2 dl kisle smetane, 2 jajci, 8 dag margarine, 8 dag drobtin, 12 dag kruha, sol, poper.

Skuti primešamo jajci, na kocke narezan svež bel kruh. Nadev po okusu začinimo. Nekaj maščobe razpustimo in pokapljamo po razvaljanem testu. Dve tretjini testa namažemo s pripravljenim nadevom. Testo zvijemo v štrukelj.

Piščanec z orehi

Sestavine: 1 kg težak piščanec, sol, poper, vejica peteršilja, 1 dl vode, 50 dag očiščenih orehovih jedrc, 4 dag masla ali margarine, 2 dag moke, 5 drobno naribanega česna.

Priprava: Očiščenega in opranega ter osušenega piščanca solimo, popramo, položimo v ognjevarno posodo, dodamo vodo, pokrijemo in v pečici pečemo 50 minut. Pečenega piščanca razrežemo na osem delov, damo v ognjevarno posodo. Maščobo in moko prepražimo, dodamo mlete orehe, sesekljan česen in omako pečenega piščanca. Tako pripravljeno omako dobro prevremo in prelijemo prek piščanca. Jed postavimo za kratek čas v pečico in jo še vročo ponudimo. Poleg piščanca ponudimo pečen krompir in zelenjavo po dunajsko.

Zelenjava po dunajsko: V slan krop stresemo očiščeno in oprano zelenjavo - grah, korenje, cvetača, sveža špinača, brokoli. Vode sme biti v posodi, da pokrije zelenjavo. Skuhamo jo do tri četrt. Posebej na maslu ali margarini prepražimo moko, prilijemo juho ali vodo, da se prežganje razkuha in ga vlijemo po odcejeni in kuhani zelenjavi. Kuhamo še najmanj 10 minut. Nazadnje dodamo še limonin sok, malo sladkorja in sesekljanega peteršilja. Jed izboljšamo še s kislo smetano razredčeno z vodo.

Krhki flancati ali drobljanci

Sestavine: pol kg moke, pol ostre in pol mehke, lahko je namenska moka, 3 žlice kisle smetane, 4 ali 5 rumenjakov, 8 dag sladkorja, žlica limoninega soka, 2 žlici ruma, olje za cvrtje, sladkor v prahu za posip.

Priprava: Iz naštetih sestavin naredimo gladko testo. Počiva naj pol ure. Nato ga razvaljamo za nožev rob debelo, zrežemo s petelinčkom na pravokotnike in v vsakega naredimo zarezo. Ocvremo v vročem olju. Lahko narežemo iz testa 2 cm široke in 20 cm dolge trakove, ki jih navijemo na prste in jih ocvremo ter dobimo lepe vrtnice. Pečene poberemo iz olja in še tople potresemo s sladkorjem v prahu. Serviramo jih lahko z vanilijevo kremo.

Vanilijeva krema: pol l mleka zavremo, medtem vmešamo 2 rumenjaka, 10 dag sladkorja, 3 žlice ruma in dodamo zvrhano žlico škrobne moke, zalijemo z vrelim mlekom in kuhamo nad ognjem, da se krema zgosti. Nazadnje kremi dodamo še vanilin sladkor. Tako pripravljeno kremo lahko ponudimo poleg krhkih flancatov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 27. avgust 2011 / 07:00

Prekuhajte mleko iz mlekomatov

Kranj - Na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Kranj so v četrtek dobili informacijo iz kranjske območne enote Veterinarske uprave, da so v okviru rutinskega vzorčenja suroveg...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Pariz: vse, kar te zanima

»To ni turistični vodnik. Predvsem pa to ni knjiga za starše. Ne, to je resnična zgodba o enem najbolj znamenitih mest sveta – Parizu. V tej knjigi lahko prebereš zanimive pripovedi o...

GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Reklamna tabla Sava

Hiter napredek, ki ga je Kranj doživel v 20. stoletju, si je nemogoče zamišljati brez tovarne Sava, podjetja z več kot devetimi desetletij dolgo tradicijo neprekinjenega uspešnega delovanja.

Zanimivosti / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Dežman posvetil razstavo slikarju Perku

Kokrica - Slikar Lojze Dežman je v petek, 25. maja, v posebni sobi gostišča Dežman na Kokrici postavil na ogled razstavo svojih najnovejših del, ki jo je posvetil vzorniku, slika...

Zanimivosti / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Bogata geološka preteklost Šentanske doline

Tržič – V Galeriji Atrij sta Prirodoslovni muzej Slovenije in Tržiški muzej pripravila razstavo z naslovom Geološke značilnosti Šentanske doline. Avtorji razstave so Miha Jeršek, Matija...