Z angeliko nad krče in vetrove
Svoj čas so verjeli, da človek učaka lepo starost, če žveči angelikino koreninico.
V času kuge so jo razglasili za angelsko zel. Gigantska, skoraj sva metra visoka zel, slovi zlasti po zdravilni korenini, ki jo izkopavamo pozno jeseni, očistimo, grobo narežemo in posušimo. Uporabni so tudi njeni listi in seme, iz katerih tudi pripravljamo čaj.
Zel angelov in nadangelov
Danes bomo razmišljali o angeliki (Angelica archangelica) in o tem, ali je vredna svojega imena, ki pomeni angelska zel. No, po mojem skromnem znanju latinščine bi drugi del njenega botaničnega imena razglasila celo v nadangelski in bi potemtakem lahko postala celo nadangelska zel. Kar jo uvršča še višje. Že tako se steguje visoko v nebo, zraste tudi več kot dva metra. Naj osvežimo spomin, gre za prijetno dišečo rastlino z zelenkasto ali rumenkasto belimi cvetovi, ki ima trikrat pernato deljene liste. Angelika je sorodnica kumine in janeža, po učniku pa se lahko primerja s kolmežem. V različnih zvrsteh je rastlina doma po vsem zmernem pasu Evrope in Azije, posebno še v severnejših predelih. Pri nas rase po gozdovih zdravilsko slabotnejša navadna angelika (Angelica officinalis), arhangelika pa je vrtna rastlina.
Korenina Svetega Duha
Zdravilni gozdni koren, vrtno vanelko, žlahtno angeliko, kot ji tudi rečemo, prvič omenja leta 3500 pr. n. š. kitajski cesar Šing Nong v svojem spisu. Ljudje v vseh obdobjih so veliko dali nanjo, v pozabo pa je začela toniti v 18. stoletju. Renesančni zdravniki, prepričani, da premore božanske zdravilne učnike, so ji nadeli ime korenina Svetega Duha. Paracelsus ji je pripisoval zasluge v boju zoper kugo, zato so ji rekli angelska zel. Slovela je v vseh oblikah, zlasti v napitku za dolgo življenje.
Balzam za prebavila
Angelikino olje, kot imenujemo eterično olje, ki ga vsebuje, ter grenčine učinkujejo proti napihnjenosti v prebavnem traktu. Angelikin čaj, kapljice in tinktura se obnesejo pri želodčno-črevesnih težavah s spremljajočimi krči in vetrovi, ki jih povzroča nezadostno izločanje prebavnih sokov. Najbolje torej koristijo pri boleznih prebavil, vračajo apetit, zdravijo vnetje tankega in debelega črevesa. Angelika naj bi tudi čistila kri, pospeševala izločanje seča, zdravila prehlad, bronhitis, pljučne in bolezni grla. Eterično olje poveča tudi dejavnost ledvic. Simon Ašič piše, da angelikin čaj pomirja migreno in živce, preprečuje pretirano znojenje, preganja vrtoglavico in povečuje prožnost žil.
Angelikin čaj
Pri pripravi čaja iz angelike imamo več možnosti. Iz posušene in sesekljane korenine lahko pripravimo prevretek: zvrhano žličko posušene korenine namočimo v dva decilitra hladne vode in za krajši čas prevremo. Če se odločimo za poparek, krop prelijemo čez enako količino droge in poparek pustimo stati deset minut v pokriti posodi, nato ga precedimo. Nekateri prisegajo na mrzli preliv: korenino namočimo zvečer, zjutraj odcedimo, rahlo pogrejemo in pijemo po požirkih. Skodelico toplega angelikinega napitka popijemo večkrat na dan pol ure ali uro pred obrokom.
Čaj zoper izpuščaje
Padarji so angeliko svetovali zoper migreno, utrujenost, slabokrvnost, menstrualne težave, kožne bolezni in izpuščaje. Čaj, s katerim se bomo znebili izpuščajev pripravimo sledeče: zmešamo enak del sesekljanih listov ali korenine z enakim delom sesekljanih listov hrasta in enakim delom sesekljanih listov žajblja. Dve žlici mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, po dvajsetih minutah precedimo in pijemo dvakrat na dan. Ljudem, ki so jih izdali živci so padarji svetovali blazinice iz posušenih listov angelike, ki jih je treba dati pod glavo. Hitro zaziblje v prijeten sen.
Angelikino vino
Pri želodčnih in prebavnih težavah po žlicah jemljemo angelikino vino. Še prej ga moramo pripraviti: v litru belega vina namočimo petdeset gramov sesekljanih korenin, pustimo stati dva dni, dodamo še pet gramov navadnega janeža ter pustimo stati še tri dni, nato pripravek precedimo in jemljemo dvakrat na dan po eno žlico.